Şirketiniz için teklif alın

Bu form üzerinden hassas bilgileri (kredi kartı numarası, şifre, vb.) kesinlikle paylaşmayın.

  • Psikologca
  • Blog
  • Bebek Sahibi Olduktan Sonra Cinselliğe Yeniden Başlamak
Cinsellik

Bebek Sahibi Olduktan Sonra Cinselliğe Yeniden Başlamak

Psikologca 8 Nisan 2025

Yeni bir bebeğin annesi olarak, doğum sonrası dönem veya doğumdan sonraki ilk 12 hafta, önemli fiziksel ve duygusal değişikliklerle işaretlenmiş bir zaman olabilir. Bu süre zarfında, vücudunuz doğumdan sonra iyileşir, üreme organlarınız hamilelik öncesi durumuna geri döner ve hormon seviyeleriniz değişir. Tüm bu değişiklikler seks hakkındaki hislerinizi etkileyebilir.

Bebek sahibi olmak, seks ve partnerinizle yakınlık dahil olmak üzere hayatınızın hemen hemen her yönünü değiştirebilir. Doktorlar genellikle cinsel aktiviteye devam etmek için en az altı ila sekiz hafta beklemenizi önerir, ancak kadınların neredeyse üçte ikisi daha uzun süre beklediğini bildirmektedir. Fiziksel veya duygusal olarak hazır hissetmediğiniz için tekrar seks yapmayı geciktirmek çok yaygındır. Aslında, çoğu kadın tekrar cinsel ilişkiye girmeden önce üç ila altı ay arasında bekler.


Yakınlık veya partnerinizle olan o yakınlık hissi, sağlıklı bir romantik ilişkinin önemli bir bileşenidir ve seks bunu sürdürmede büyük rol oynayabilir. Ancak yeni bir bebeğiniz olduğunda, partnerinizle olan seks ve yakınlık birçok farklı nedenden dolayı değişebilir, bunlar arasında şunlar yer alır:


Fiziksel rahatsızlık ve ağrı: Sağlık uzmanınız size her şeyin yolunda olduğunu söylese bile, vücudunuz tekrar seks yapmaya hazır hissetmeyebilir. Vücudunuz doğumdan sonra iyileşirken ağrı ve rahatsızlık hissetmeniz normaldir.


Endişe: Doğum sonrası seks yapma konusunda endişe duyabilirsiniz. Acıyacağından veya iyileşme sürecinizi etkileyeceğinden korkabilirsiniz.


Yorgunluk: Uykusuz geceler ve yeni doğmuş bir bebeğe bakmanın stresi sizi bitkin hissettirebilir. Duygusal olarak tükenmiş ve uykusuz olduğunuzda seks ve yakınlık aklınıza gelen en uzak şey olabilir.


Vücut imajı: Doğum sonrası vücudunuz hamilelik öncesine göre çok farklı görünebilir ve hissedilebilir. Partneriniz için cinsel olarak o kadar arzu edilir hissetmeyebilirsiniz. Vücut imajındaki bu değişikliğe uyum sağlamak zor olabilir.


Bebek sahibi olduktan sonra seks ve yakınlık konusunda zorluk çekiyorsanız, yalnız değilsiniz. Ancak, bebeğiniz olduktan sonra siz ve partnerinizin ilişkinizdeki yakınlığı yeniden kazanmasını, hatta geliştirmesini ve sağlıklı bir cinsel yaşama geri dönmesini sağlayacak yollar vardır.

Doğumdan Sonra Seks İçin Ne Kadar Beklenir?

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji, çoğu uzmanın cinsel ilişkiye başlamak için doğumdan sonra en az altı hafta beklemeyi önerdiğini belirtiyor. Birçok kadın doğumdan sonraki ilk birkaç hafta kanama yaşar ve kanama sırasında seks yapmak enfeksiyon ve doğum sonrası kanama riskini artırabilir. Ayrıca, yırtılma veya dikişleriniz varsa, çok erken seks yapmak iyileşme sürecini etkileyebilir.


Sağlık uzmanınız doğumdan sonraki altı haftada seks yapmanıza izin verse bile, yine de kendinizi hazır hissetmeyebilirsiniz. Düşük libido, ağrı ve yorgunluk nedeniyle doğumdan sonra aylarca sekse karşı ilgisiz hissetmek yaygındır. Ve doğum sonrası depresyon veya anksiyete gibi bir perinatal ruh sağlığı durumu yaşıyorsanız, sekse karşı çok az istek duyabilirsiniz. Üzüntü ve endişe duyguları o kadar bunaltıcı olabilir ki, fiziksel yakınlık için çok az enerjiniz veya isteğiniz kalır.


Perinatal bir ruh sağlığı sorununuz olmasa bile, yeni bir bebeğe bakmanın, yeni kimliğinizle başa çıkmanın ve uyku eksikliğiyle mücadele etmenin getirdiği talepler, seksin çekici görünmemesine neden olabilir.


Travmatik bir doğum yaşadıysanız, doğum sonrası dönemde seks ve yakınlık konusunda da zorluk çekebilirsiniz. Doğum travması, doğum sırasında anne veya bebeğin ciddi şekilde yaralanma veya ölme riskinin olduğu her türlü deneyimi ifade eder. Doğum travması yaşamak, sizi yoğun şok, korku, kontrol eksikliği ve çaresizlik duygularıyla baş başa bırakabilir. Ayrıca travmatik olayı tekrar tekrar yaşamayı, kaçınmayı, uyuşmayı ve artan duygusal uyarılmayı içeren bir durum olan travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) geliştirme riskiniz de olabilir.


Seks yapmaya devam etme isteğinizi etkileyebilecek bir diğer faktör de geçirdiğiniz doğum türüdür.

Vajinal Doğumdan Sonra Seks

Vajinal doğum sırasında yırtılma veya epizyotomi yaşamak, doğum sonrası seks hakkındaki hislerinizi etkileyebilir. Perine yırtıkları yaygındır ve kadınların yaklaşık %90'ı vajinal doğum sırasında bunları yaşar. Yırtıkların çoğu komplikasyonsuz iyileşir, ancak şiddetli yırtıklar genellikle ağrıya ve cinsel sorunlara neden olabilir. Genellikle, yırtık ne kadar şiddetliyse, cinsel aktiviteye geri dönmeniz o kadar uzun sürer.


Doğum sırasında epizyotomi yaptırırsanız, cinsel sorunlar yaşama olasılığınız da daha yüksektir. Epizyotomi, bebeğin daha kolay geçmesini sağlayan perinede yapılan cerrahi bir kesidir. Epizyotomiden sonra, cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk ve ağrı yaşayabilirsiniz. Epizyotomi içeren doğumlar duygusal olarak zor olabilir veya hatta travmatik hissettirebilir.

Sezeryan Doğum Sonrası Seks

Sezaryen veya kısaca sezaryen, annenin karnından ve rahminden kesilerek bebeğin doğurtulmasını içeren bir cerrahi işlemdir. Sezaryen sonrası seks söz konusu olduğunda araştırmalar karışık sonuçlar buldu, bazı çalışmalar sezaryen doğumun daha fazla cinsel sorunla bağlantılı olduğunu bulurken diğerleri hiçbir bağlantı bulamadı.


Sezaryen doğum yaptıysanız, bebeğinizi doğurduktan sonra sekse ve yakınlığa geri dönmekte zorlanabilirsiniz. Sezaryen doğumdan sonraki iyileşme süresi genellikle komplikasyonsuz vajinal doğumdan daha uzundur. Ayrıca plasentanın anormal ayrılması ve enfeksiyon gibi riskler de vardır. Sezaryen doğumdan sonra iyileşme süreniz daha uzun olma eğiliminde olduğundan, cinsel aktiviteye geri dönmeden önce vücudunuzun iyileşmesi için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu hissedebilirsiniz.

Doğumdan Sonra Sekse Dönebilmek İçin Libido Kaybıyla Başa Çıkın

Eğer bebeğiniz olduktan sonra cinsel isteğinizde bir kayıp yaşadıysanız, yalnız değilsiniz. Libido kaybı, doğum sonrası anneler arasında yaygındır. Vücudunuz birçok değişiklikten geçmiştir ve uyku eksikliği, bunalmışlık ve kendiniz gibi hissetmediğinizde seks aklınıza gelen son şey olabilir.


Birçok kadın için cinsel istek zamanla yavaş yavaş geri döner, ancak beklemek sinir bozucu olabilir. Bir araştırma, kadınların doğumdan 18 ay sonra düşük cinsel istek bildirdiğini buldu. Emziriyorsanız, hormonal değişiklikler cinsel isteğinizi daha uzun süre azaltabilir.


Çiftlerin bebek sahibi olduktan sonra daha az seks ve yakınlık yaşaması yaygın olsa da, ilişkinizin bu yönünü geliştirmek için yapabileceğiniz şeyler vardır.


Libido kaybıyla başa çıkmak


Her durumda, yüksek stres seviyeleri libidonuzu önemli ölçüde etkileyebilir. Ve gerçek şu ki, yeni doğmuş bir bebeğe sahip olmak çok stresli olabilir ve ebeveynliğin yeni taleplerine uyum sağlamak zaman alabilir.


Genel stres seviyenizi yönetmek için adımlar atmak, bebeğiniz olduktan sonra cinsel arzunuz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:


Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın. Kontrol edemediğiniz şeyleri kontrol etmeye çalıştığınızda stres yoğunlaşabilir. Örneğin, bebeğinizin gece boyunca uyumasını sağlayamazsınız, ancak daha uzun süre uyumasını teşvik etmeye çalışabilirsiniz. Ne yapabileceğinize odaklanırsanız, stresli olmaktan çok güçlenmiş hissetmeniz daha olasıdır.


Mümkün olduğunca devredin. Bazı anneler, yardım istemenin bir zayıflık işareti olduğuna inanarak "süper anne" olma baskısı hissederler. Gerçek şu ki, yeni bir bebeğe sahip olmak çok fazla iştir ve genellikle her şeyi tek başınıza yapmanız imkansızdır. Kendinizi bunalmış hissediyorsanız, bazı ev işlerini, görevleri veya diğer sorumlulukları eşinize, aile üyelerinize veya arkadaşlarınıza devretmeyi deneyin.


Eşinizle bir plan oluşturun. Bazı çiftler için stres, kızgınlığa yol açabilir. Örneğin, ebeveynlik yükünün çoğunun sizde olduğunu düşünüyorsanız, eşinizle ilgili hayal kırıklığı yaşamanız cinsel isteğinizi etkileyebilir. Duygularınızı eşinizle paylaşmanız ve daha fazla destek kazanmanın yollarını tartışmanız faydalı olabilir. Bunu, eşinizin savunmaya geçmesini veya kendini kapatmasını önlemek için, sinirler gerginken değil, ikiniz de sakinken yapmaya çalışın.

Libidoyu Arttırmak İçin Neler Yapabilirsin

Sağlıklı bir yaşam tarzı ve kişisel bakım rutini sürdürmek de libidonuzu artırmanıza yardımcı olabilir.


Fiziksel hareket: Koşu, yürüyüş, kuvvet antrenmanı veya herhangi bir fiziksel aktivite olsun egzersiz, libidoyu artırmaya yardımcı olabilir.


Dikkat: Dikkatlilik uygulamaları ayrıca stresi azaltarak libidoyu artırabilir. Yoga gibi aktivitelerle hareketi dikkatlilikle birleştirmek size iki kat fayda sağlayabilir.


Besleyici öğünler: Protein, kompleks karbonhidratlar, meyve ve sebzelerden oluşan ve rafine şeker, işlenmiş gıdalar ve alkolden düşük sağlıklı, dengeli bir diyet yemek de faydalı olabilir.


Doğum sonrası depresyon mu?

Bazı durumlarda, düşük cinsel istek doğum sonrası depresyonun bir işareti olabilir. Doğum sonrası depresyonun diğer belirtileri şunlardır:

  1. Doğumdan sonraki iki hafta veya daha uzun süre neredeyse her gün üzgün veya endişeli hissetmek.
  2. Düşük enerji.
  3. Konsantrasyon eksikliği.
  4. Bebek uyurken bile uykuya dalmada veya uykuda kalmada zorluk. İştahta veya kiloda değişiklikler.
  5. Huzursuz veya gergin hissetme.
  6. Bebeğinizle bağ kurmada zorluk.
  7. Baş ağrısı veya mide ağrısı gibi fiziksel semptomlar.
  8. Bebeğinize bakamadığınızı veya iyi bir anne olmadığınızı hissetme.
  9. Kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleri.

Ağrılarla Başa Çıkmak

Birçok kadın bebek sahibi olduktan sonra seks sırasında ağrı ve rahatsızlık yaşadığını bildiriyor. Vajinal kuruluk, gerginlik ve tahriş yaygındır ve bu da seksin rahatsız edici olmasına neden olur. Bu semptomlar, düşük östrojen seviyeleri nedeniyle emziriyorsanız daha kötü olabilir. Seksin ağrılı olacağını bilme beklentisi de çok fazla kaygıya neden olabilir.


Hissettiğiniz ağrı ve rahatsızlığı hafifletmek için çift olarak deneyebileceğiniz bazı şeyler vardır:


  1. Ön sevişmeyle başlayarak cinsel aktiviteye yavaşça başlayın.
  2. Vajinal kuruluğa yardımcı olmak için su bazlı kayganlaştırıcılar deneyin.
  3. Eşinize nasıl hissettiğinizi iletin. Herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz bunu onlara bildirin.
  4. Eşler, annenin yakınlık sırasında nasıl hissettiğini kontrol edin ve ayarlamalar yapın.
  5. Daha rahat hissettiren pozisyonları bulmak için farklı pozisyonlar deneyin.
  6. Kegel egzersizleri yapmak


Kegel gibi pelvik taban egzersizleri de doğumdan sonra ağrıyı önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir. Kegel egzersizi yapmak için:


Öncelikle, tamponun etrafında vajinanızı sıkıyormuş gibi yaparak pelvik taban kaslarınızı belirleyin. Aktifleştiğini hissettiğiniz kaslar pelvik tabanınızdır.

Sırt üstü düz bir şekilde uzanın ve pelvik taban kaslarınızı üç ila beş saniye sıkın.

Şimdi kaslarınızı üç ila beş saniye daha gevşetin.

Döngüyü 10 tur tekrarlayın.

Zamanla, kasılmayı tuttuğunuz süreyi kademeli olarak artırabilirsiniz. Her gün 30 ila 40 Kegel yapmayı hedefleyin. Kaslarınızın kasıldığını hissettiğinizde ayakta da yapabilirsiniz.

Doğum Kontrol Yöntemlerine Ne Zaman Döneceğinizi Bilin

Birçok sağlık uzmanı, hem anne hem de bebek için sağlık komplikasyonları riskinin artmasını önlemek için gebelikler arasında en az 18 ay beklemenizi önerir.


Bebek sahibi olduktan sonra adet döngünüzün geri dönmesinin biraz zaman alabileceği doğru olsa da, doğumdan sadece birkaç hafta sonra hamile kalmak mümkündür. İstenmeyen gebeliği önlemek için birçok uzman doğumdan kısa bir süre sonra doğum kontrolüne geri dönmenizi önerir.


Emziriyorsanız, adetinizin geri dönmesi birkaç ay sürebilir. Emzirme doğal bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabilirken, yalnızca bu yönteme güvenmek risklidir. Yumurtlama, adet döneminizden yaklaşık iki hafta önce gerçekleşir, bu nedenle adetiniz geri dönmeden önce bile hamile kalabilirsiniz.


Düşünmek isteyebileceğiniz birçok farklı doğum kontrol yöntemi vardır, bunlar arasında şunlar bulunur:


Bariyer yöntemleri: Bunlara prezervatif, spermisit veya diyafram, rahim ağzı kapağı veya sünger kullanımı dahildir. Bu yöntemler hormonal değildir ve spermin yumurtaya ulaşmasını önleyerek çalışır. Servikal başlık ve sünger gibi bu yöntemlerden bazıları, bebek sahibi olduktan sonra daha az etkili olabilir veya yeniden takılması gerekebilir. Genellikle servikal başlık, diyafram veya sünger kullanmak için doğumdan sonra en az altı hafta beklemeniz önerilir.


Hormonal yöntemler: Bu yöntemler arasında doğum kontrol hapları, yamalar ve vajinal halkalar bulunur. Östrojen ve progestin hormonlarını içerir ve yumurtlamanın gerçekleşmesini önler. Hormonal yöntemler derin ven trombozu (DVT) riskini artırabilir, bu nedenle doğumdan en az üç hafta sonrasına kadar reçete edilmeyebilir. Ayrıca süt üretimini de etkileyebilir, bu nedenle emziriyorsanız genellikle reçete edilmezler.


Sadece progestin: Sadece progestin içeren, östrojen içermeyen doğum kontrol hapları süt üretimini etkilemez veya DVT riskini artırmaz, bu nedenle genellikle doğumdan hemen sonra alınabilir. Ayrıca her üç ayda bir verilen bir progestin iğnesi de mevcuttur.


Sterilizasyon: Fallop tüplerinin kapatılmasını içeren bir cerrahi prosedür, hala hastanedeyken doğumdan kısa bir süre sonra yapılabilir. Erkek partner de testislerden sperm taşıyan tüpleri tıkayan bir vazektomi yaptırabilir. Vazektomi sonrasında tüm spermlerin çıkarılması birkaç ay sürebilir, bu nedenle bu arada yedek doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.


Birçok seçenek mevcut olduğundan, hangi doğum kontrol yönteminin sizin için doğru olduğuna karar vermek zor olabilir. Tüm seçeneklerinizi ve artılarını ve eksilerini partneriniz ve doktorunuzla gözden geçirmek doğru kararı vermenize yardımcı olabilir.

Eşinize Değişen İhtiyaçlarınızı İfade Edin

Bebek sahibi olduktan sonra ilişkinizdeki değişikliklerle başa çıkmak söz konusu olduğunda etkili iletişim çok önemlidir. Ancak birçok çift için yeni bir bebeğin talepleriyle başa çıkmak ve yeni aile rollerine uyum sağlamak çatışma yaratabilir ve ilişkideki yakınlığı etkileyebilir.


İhtiyaçlarınızı ve isteklerinizi partnerinize iletmekte sorun yaşıyorsanız, bu ipuçları sağlıklı iletişimi ve yakınlığı yeniden kurmanıza yardımcı olabilir:


Birbirinize özel zaman ayırın. Yeni ebeveynler olarak yalnız zaman geçirmek çok zor olabilir, ancak ilişkinizde bağ kurmak için zaman ayırmak önemlidir. Birlikte vakit geçirmek için yaratıcı yollar bulmaya çalışın. Örneğin, evde bir film gecesi planlayabilir veya birlikte bir yemek pişirebilir ve mum ışığında yiyebilirsiniz. Bebeğiniz tarafından bölünebilirsiniz ve bu sorun değil. Her zaman mükemmel bir şekilde ilerlemeyebilir, ancak birlikte geçirilen zamana öncelik verme alışkanlığı edinmeye çalışın.


Kendinizi ifade edin. Partnerinizin aklınızı okumasını beklemeyin. Özellikle doğumdan bu yana değişen isteklerinizi ve ihtiyaçlarınızı onlara bildirmeniz gerekir. Çiftlerin sıklıkla yaptığı hata, sohbete partnerlerinin ihtiyaçlarını karşılamadığı tüm yolları açıklayarak başlamaktır. Bunun yerine, sohbeti ihtiyaçlarınızın ne olduğuna ve partnerinizin bunları nasıl karşılayabileceğine odaklayın. Ayrıca, partnerinizi de ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade etmeye davet edin!


Birbirinizi onaylayın ve takdir edin. Yeni doğmuş bir bebeği ebeveyn olarak büyütmenin nankör bir iş olabileceği bir sır değil. Birçok yeni ebeveyn genellikle takdir eksikliği hisseder. Üstelik, partnerinizin neyi yanlış yaptığını belirtmek ve neyi doğru yaptığını görmezden gelmek çok daha kolaydır. Partnerinizin yaptığı olumlu şeyleri fark etmek için bilinçli bir çaba göstermeye çalışmak yakınlığı yeniden kurmanıza yardımcı olabilir.

Bebek Sahibi Olduktan Sonra Cinselliğe Yeniden Başlamak
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.

Bebek sahibi olmak bir çok kadını hem fiziksel hem ruhsal hem de hormonal olarak oldukça değişik şekillerde etkileyen bir durumdur. Bu süreçte eşinizle yeniden bağ kurup cinselliğe başlamanızın zaman alması olağandır. Bebek sahibi olduktan sonra cinsel hayatınız nasıl etkilendi? Merak ettiklerinizi tek başınıza çözümleyemediklerinizi uzman psikologlarımıza soru cevaplayalım.

Etiketler:

doğum
cinsellik
doğum sonrası seks

Kaynaklar

1. Delgado-Pérez, E., Rodríguez-Costa, I., Vergara-Pérez, F., Blanco-Morales, M., & Torres-Lacomba, M. (2022). Recovering sexuality after childbirth. What strategies do women adopt? A qualitative study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(2), 950. 2. Rahmani, A., Fallahi, A., Allahqoli, L., Grylka-Baeschlin, S., & Alkatout, I. (2023). How do new mothers describe their postpartum sexual quality of life? a qualitative study. BMC Women’s Health, 23(1), 477. 3. American College of Obstetricians and Gynocologists. (2023, January). A partner’s guide to pregnancy. Retrieved November 11, 2024 from 4. American Pregnancy Association. (n.d.). Sex after birth. Retrieved November 12, 2024 from 5. Faisal-Cury, A., Huang, H., Chan, Y. F., & Menezes, P. R. (2013). The relationship between depressive/anxiety symptoms during pregnancy/postpartum and sexual life decline after delivery. The Journal of Sexual Medicine, 10(5), 1343–1349. 6. Sun, X., Fan, X., Cong, S., Wang, R., Sha, L., Xie, H., Han, J., Zhu, Z., & Zhang, A. (2023). Psychological birth trauma: A concept analysis. Frontiers in Psychology, 13, 1065612. 7. Schwab, W., Marth, C., & Bergant, A. M. (2012). Post-traumatic stress disorder postpartum: The impact of birth on the prevalence of post-traumatic stress disorder (PTSD) in multiparous women. Geburtshilfe und Frauenheilkunde, 72(1), 56–63. 8. McDonald, E. A., & Brown, S. J. (2013). Does method of birth make a difference to when women resume sex after childbirth?. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 120(7), 823–830. 9. Ramar CN, Vadakekut ES, Grimes WR. Perineal lacerations. [Updated 2024 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: 10. Ejegård, H., Ryding, E. L., & Sjogren, B. (2008). Sexuality after delivery with episiotomy: a long-term follow-up. Gynecologic and Obstetric Investigation, 66(1), 1–7. 11. Fanshawe, A. M., De Jonge, A., Ginter, N., Takács, L., Dahlen, H. G., Swertz, M. A., & Peters, L. L. (2023). The impact of mode of birth, and episiotomy, on postpartum sexual function in the medium- and longer-term: An integrative systematic review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(7), 5252. 12. John Hopkins Medicine. (n.d.). Caesarean section. Retrieved November 20, 2024 from 13. Rupp, H. A., James, T. W., Ketterson, E. D., Sengelaub, D. R., Ditzen, B., & Heiman, J. R. (2013). Lower sexual interest in postpartum women: Relationship to amygdala activation and intranasal oxytocin. Hormones and Behavior, 63(1), 114–121. 14. Gutzeit, O., Levy, G., & Lowenstein, L. (2020). Postpartum female sexual function: Risk factors for postpartum sexual dysfunction. Sexual Medicine, 8(1), 8–13. 15. Bodenmann, G., Atkins, D. C., Schär, M., & Poffet, V. (2010). The association between daily stress and sexual activity. Journal of Family Psychology, 24(3), 271–279. 16. Finley N. (2017). Lifestyle choices can augment female sexual well-being. American Journal of Lifestyle Medicine, 12(1), 38–41. 17. Faisal-Cury, A., Huang, H., Chan, Y. F., & Menezes, P. R. (2013). The relationship between depressive/anxiety symptoms during pregnancy/postpartum and sexual life decline after delivery. The Journal of Sexual Medicine, 10(5), 1343–1349. 18. Petročnik, P., & Polona Mivšek, A. (2023). Sexual aspects of labour/childbirth induced trauma. In Midwifery and Sexuality (pp. 155-162). Cham: Springer International Publishing. 19. Agarwal, S. K., Kim, J., Korst, L. M., & Hughes, C. L. (2015). Application of the estrogen threshold hypothesis to the physiologic hypoestrogenemia of lactation. Breastfeeding Medicine, 10(2), 77–83. 20. Gutzeit, O., Levy, G., & Lowenstein, L. (2020). Postpartum female sexual function: risk factors for postpartum sexual dysfunction. Sexual Medicine, 8(1), 8-13. 21. Harvard Medical School. (2024, August). Step-by-step guide to performing kegel exercises. Retrieved November 22, 2024 from 22. American College of Obstetricians and Gynocologists. (2023, April). Postpartum birth control. Retrieved November 11, 2024 from 23. Schummers, L., Hutcheon, J. A., Hernandez-Diaz, S., Williams, P. L., Hacker, M. R., VanderWeele, T. J., & Norman, W. V. (2018). Association of short interpregnancy interval with pregnancy outcomes according to maternal age. JAMA Internal Medicine, 178(12), 1661-1670. 24. Goss, B. (2024, March). The transition to parenthood: Relationship tips for new parents. The Gottman Institute. Retried on November 20, 2024 from 25. Office on Women’s Health. (2021, February). Pelvic organ prolapse. Retrieved on November 10, 2024 from 26. Mazi, B., Kaddour, O., & Al-Badr, A. (2019). Depression symptoms in women with pelvic floor dysfunction: a case-control study. International Journal of Women’s Health, 11, 143–148.
Çalışan Esenliğini Artırın

Çalışanlarınızın mutluluğunu artıracak özel çözümleri birlikte keşfedelim. Size uygun planlarımız için bizimle hemen iletişime geçerek kurumunuza yeni avantajlar kazandırın.