İlişkilerde Ghosting (Hayaletleme): Bilmeniz Gereken Her Şey
Ghosting, diğer kişinin herhangi bir kapanış veya açıklama olmaksızın reddedilmiş hissetmesine neden olduğundan, reddedilme, kafa karışıklığı ve kendinden şüphe etme duyguları da dahil olmak üzere önemli duygusal sıkıntılara yol açabilir.
Bu Yazıdaki Konular
- Ghostingin İşaretleri Nelerdir?
- Ghosting Demek İçin Ne Kadar Zaman Geçmeli ?
- Ghosting Bize Ne Anlatır ?
- Ghosting Yaşamak Bize Ne Hissettirir?
- Ghostingin Duygusal Aşamaları: ‘’Sürpriz’’, ‘’Sorumluluk ‘’ve ‘’Acı’’
- Ghostingin Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?
- Ghosting Yaşadıktan Sonra Kendiniz İçin Yapacağınız En iyi 5 Şey
- Ghostingi Yapan Kişiye ‘’Bunu Neden Yaptığını‘’ Sormalı mıyım?
- Ghosting Kabul Edilebilir Bir Davranış Olabilir mi?
- Ghosting Yapan Kişi Geri Döner mi?
- Ghostingi Yapan Kişi Geri Döndüğünde Nasıl Cevap Verilir?
- Ghostingi Yapan Kişiye Bir Şans Vermeli miyim?
- Ghosting Bir Manipülasyon Biçimi midir?
- Ghosting Yapan Kişi Her Zaman Narsist midir?
- Yumuşak Ghosting Nedir?
Ghostingin yaygınlığı düşünüldüğünde, ghostingin etkilerini tartışmak, insanların neden bu davranışta bulunduğunu anlamak ve hayaletle karşılaştığınızda nasıl başa çıkacağınızı bilmek, flört ve ilişkiler dünyasında gezinen herkes için önemlidir.
Ghostingin İşaretleri Nelerdir?
Ghosting kafa karıştıran ve duygusal açıdan zorlayıcı bir deneyimdir. Ghostingin en belirgin işareti; iletişim kurduğunuz kişinin aniden sizinle olan tüm iletişimini kesmesi, çağrılarınıza, mesajlarınıza yanıt vermeyi bırakmasıdır. Herhangi bir açıklamada bulunmadan aniden ortadan kaybolup, tepkisellikten sessizliğe geçerler. Siz iletişime geçseniz bile konuşmaya başlamazlar veya ilişkiyi sürdürmek için herhangi bir çaba göstermezler. Buluşma veya birlikte bir şeyler yapma planınız varsa geçerli bir sebep sunmadan iptal ederler.
Ghostingin yaklaştığını gösteren erken uyarı işaretleri şunlardır:
-Sosyal medyada aktiftirler, ancak mesajlarınıza cevap vermezler.
-Sizi sosyal medya hesaplarından takip etmeyi bırakabilirler.
-Size cevap verseler bile mesajları genellikle kısa ve belirsizdir.
-Bu ani davranış değişiklikleri nedeniyle bir şeylerin ters gittiği hissine kapılabilirsiniz.
Ghosting Demek İçin Ne Kadar Zaman Geçmeli ?
Ghosting olarak kabul edilen iletişimsiz kalma süresi, ilişkinin niteliğine ve önceki iletişim kalıplarına bağlı olarak değişebilir. Ghostingin evrensel olarak tanımlanmış belirli bir zaman çerçevesi yoktur. Birkaç gün iletişime geçmemek veya daha uzun sürelerden sonrada meydana gelebilir. Her ilişki farklıdır, ghosting oluşturan durumlar ilişkiler arasında farklılık gösterir. Önemli olan davranış ve iletişim şekillerindeki değişikliklere dikkat etmektir. Örneğin; mesajlarınıza hemen yanıt veren bir partner için, birkaç gün iletişimi kesmek ghosting göstergesi olabilir. Ama normalde de mesajlarınıza cevap vermesi birkaç günü buluyorsa, gecikmiş bir-iki gün ghosting anlamına gelmez. Ghostingin en önemli özelliği ani ve açıklanamayan bir şekilde ortadan kaybolmak ve karşı tarafı kafası karışık bir halde bırakmaktır.
Ghosting Bize Ne Anlatır ?
Ghostinge maruz kaldığınızda kendinizi sorgular ve bu duruma sebep verecek bir şey yapıp yapmadığınızı düşünürsünüz. Aslında bu sizden ziyade ghosting yapan kişinin eylemlerini ve seçimlerini yansıtan bir durumdur. Bu kişiler; açık ve dürüst iletişimde zorluk yaşayan, yüzleşmelerden rahatsız olan ve bu yüzden bunlardan tamamen kaçınmayı tercih eden kişiler olabilirler. Genellikle kaçınmacı bağlanma stiline sahip bireylerde görülür. Bazılarıysa empatiden yoksun oldukları için bu davranışı sergilerler. Çünkü onlar için eylemlerinin başkaları üzerindeki duygusal etkilerinin bir önemi yoktur. Romantik ilişkilerinde sürekli ghosting yapmayı seçen kişilerde bağlılık korkusu olabilir. Bir sonraki adıma geçmekten korkabilirler veya başka seçenekleri gözden geçirirler.
Ghosting Yaşamak Bize Ne Hissettirir?
Ghosting genellikle duygusal açıdan zorlayıcı ve üzücü bir deneyimdir. Ghosting çoğu zaman bireylerin kafalarının karışmalarına neden olur. Çünkü karşıdaki kişinin herhangi bir açıklama yapmadan aniden iletişim kurmayı neden bıraktığını anlamazlar. Bu durumu reddedilme olarak yorumlayabilecekleri için özgüven kaybı yaşayabilir; öz değerlerini, arzu edilirliklerini sorgulamaya başlarlar. Ghosting; hayal kırıklığı ve öfkeye de neden olur. Veda eksikliği, ilişkiye dair cevaplanmayan sorular; kişinin kendisine olan saygısını azaltabilir. Yoğun bir duygusal acı yaşayabilirler.
Ghostingin Duygusal Aşamaları: ‘’Sürpriz’’, ‘’Sorumluluk ‘’ve ‘’Acı’’
Ghostingin duygusal aşamaları karmaşıktır. Herkese uygun tek bir deneyim olmasa da, birçok insanın ghosting yaşadığını fark ettiğinde yaşayabileceği bazı ortak duygusal aşamalar vardır. Ghostinge karşı ilk tepki genellikle şaşkınlık veya kafa karışıklığıdır; kişi birdenbire iletişim kurduğu kişinin yanıt vermeyi bıraktığını veya herhangi bir açıklama yapmadan hayatından kaybolduğunu fark eder. İlk şaşkınlıktan sonra bazı kişiler durumu içselleştirip yanlış bir şey yapıp yapmadıklarını sorgulayabilirler. Ghostinge uğrayan kişiler; bu duruma neden olacak bir şey söyleyip söylemedikleri veya yapıp yapmadıkları konusunda kendilerini sorgulayarak bu durumun sorumluluğunu üzerlerine alırlar. Ve ardından kendini suçlama ve acı hissi gelir.
Ghostingin Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?
Ghosting ile sosyal dışlanmanın etkileri hemen hemen aynıdır. Çünkü her ikisinde de kişi dışlandığını ve reddedildiğini hisseder. Bu durum üzüntü ,yalnızlık, hatta depresyon duygularına yol açabilir. İstenmeyen ve önemsiz olma fikri kişilerde öz saygı ve öz değeri düşürür. Kişi kendi beğenilirliğini, çekiciliğini, ilişkilerdeki değerini sorgulayabilir. Gelecekteki romantik ilişkilerine karşı daha başlamadan güven kaybı yaşar.
Ghosting Yaşadıktan Sonra Kendiniz İçin Yapacağınız En iyi 5 Şey
Ghostinge tepki vermek zor olabilir, çünkü bu ani ve beklenmedik iletişim kaybı ve ilişkinin sona ermesi durumuyla başa çıkmak gerekir. Göz ardı edilme hissi son derece incitici olabilir. Pek çok kişi bu hayal kırıklığına; eninde sonunda yanıt verecekleri umuduyla, ısrarla diğer kişiye ulaşmaya çalışarak yanıt verir. Ancak bu tepki çaresizlik ve utanç duygunuzu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz. Bu durumda yapmanız gerekenler;
1-Acı cekmenize izin verin
Harekete geçmeden duygularınızı anlamak ve tepkilerinizi oluşturmak için kendinize biraz zaman tanıyın. Ghosting yaşadığınızda incinmek, kafanızın karışması veya öfkeli hissetmeniz doğaldır. Böyle bir durumda geri adım atmak, perspektif kazanmanıza yardımcı olabilir. Duygularınızı düşünün. Bu durum sizi duygusal olarak nasıl etkiledi? Kendi duygularınızı anlamak iyileşme sürecinize rehberlik edebilir. Deneyimleriniz hakkında arkadaşlarınızla, ailenizle veya bir terapistle konuşmayı da düşünebilirsiniz. Kendinize yas tutma ve duygularınızı dile getirme iznini verdikten sonra ilerlemeye başlamalı ve onların gitmesine izin vermelisiniz.
2-Bırakın Gitsin
Yanıt vermemek bir yanıt biçimidir; artık ilgilenmediklerini veya sizinle iletişim kurmamayı tercih ettiklerini size bildirmek için sessizlikle yanıt verdiler. Bu şekilde reddedilmek, gururunuzu ve öz değerinizi incittiği için kabul edilmesi zordur. Ancak birisini konuşmak istemediğinde yanıt vermeye zorlamak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaz; yalnızca daha çaresiz ve sıkıntılı hissetmenize neden olur. Bu nedenle, sizi hayal kırıklığına uğratan kişinin aradığınız kapanışı asla sağlayamayacağını kabul etmelisiniz. Söyleyecek bir şeyin kaldığını düşünüyorsanız onlara tek, kibar ve çatışmacı olmayan bir mesaj göndermeyi düşünün. Ancak cevap vermezlerse onları kovalamaya devam etmemelisiniz. İlerlemeyi ve size değer veren ve saygı duyan diğer kişilerle sağlıklı ilişkiler kurmaya odaklanmayı hedeflemeniz en iyisi olacaktır.
3-Olumsuz Düşüncelere meydan okuyun
Ghosting için kendinizi suçlamaktan kaçının. Ghostingin sizin değil, öncelikle diğer kişinin davranışının ve seçimlerinin bir yansıması olduğunu kendinize hatırlatın. Ghostlandığınızda cevap istemek ve neyi yanlış yapmış olabileceğinizi sorgulamak doğaldır. Davranışlarının nedenini asla bilemeyebilirsiniz, ancak bu nedenlerin çoğunun sizinle hiçbir ilgisi yoktur. Onları bu karara yönlendiren kendi sorunları, korkuları veya ilişki sorunları ile uğraşıyor olabilirler. Başkasının ilişkiyi nasıl bitirmeyi seçtiğine bakılmaksızın değerli bir birey olduğunuzu kendinize hatırlatın. Kendinizi suçlamak yerine deneyimlerden öğrenmeye odaklanın. Gelecekteki ilişkilerde ne istediğinizi ve ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi nasıl daha etkili bir şekilde iletebileceğinizi düşünün.
4-Aşırı Analizden Kaçının
Açıklayamadığımız bir şey olduğunda, zihinlerimizin bir tür netliğe ulaşma çabasıyla her etkileşimi ve davranışı sarmalaması ve aşırı analiz etmesi normaldir. Sizi hayal kırıklığına uğratan kişiden kendinizi kapatmaya çalışmak anlaşılabilir olsa da, gerçek kapanışın farkına varış çoğu zaman içeriden gelir.
Kişinin neden ortadan kaybolmayı seçtiğine dair net yanıtlara veya kapanışa sahip olmamak zor olabilir, ancak durumu kabul etmeyi ve belirsizliği kucaklamayı öğrenmelisiniz. Hayattaki her şey düzgün bir şekilde açıklanamaz veya kontrol edilemez. Bunun yerine, aradığınız tüm cevapları alamayabileceğinizi kabul edin ve bu netlik eksikliğini gidermenin bir yolunu bulun.
5-İyileşmeye ve Kişisel Bakıma Öncelik Verin
Bu süre zarfında kişisel bakımınıza öncelik verin. Size neşe ve rahatlama getiren aktivitelere katılın ve fiziksel ve duygusal sağlığınıza dikkat edin. Kendinizi aşağılanmış ve değersiz hissediyorsanız, kendinize güçlü yönlerinizi ve olumlu özelliklerinizi hatırlatın. Arkadaşlarınıza ve ailenize sizin hakkınızda neleri sevdiklerini sorabilir veya kendiniz için bir liste yapabilirsiniz. Hoşunuza giden hobiler, ilgi alanları ve aktivitelerle yeniden bağlantı kurun. Bu, amaç duygunuzu ve öz değerinizi yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir.
Ghostingi Yapan Kişiye ‘’Bunu Neden Yaptığını‘’ Sormalı mıyım?
Sizi hayal kırıklığına uğratan bu kişiden bir açıklama talebinde bulunup bulunmamanız kişisel bir karardır. Ghostingin ardındaki nedenler hakkında fikir verebilirken, sizi ghostlayan kişinin yanıt vereceğinin veya beklediğiniz vedayı yapacağının garantisi yoktur. Cevapları tatmin edici olmazsa veya sizi görmezden gelmeye devam ederlerse, bu daha fazla hayal kırıklığına ve duygusal sıkıntıya yol açabilir. Ayrıca bu neden arayışı duygusal süreci uzatabilir ve iyileşme ve ilerleme yeteneğinizi geciktirebilir.
Ghosting Kabul Edilebilir Bir Davranış Olabilir mi?
Ghosting empati ve iletişimden yoksun bir davranış olarak kabul edilir. Ancak ghostingin anlaşılabileceği veya haklı gösterilebileceği bir istisna vardır. Birisi gerçekten bir kişiyle iletişim kurmanın ona zarar verebileceğini düşünüyorsa, o zaman teması sınırlamak veya kesmek geçerli bir seçim olabilir. Ancak güvenliğin sorun olmadığı çoğu durumda açık ve dürüst iletişim genellikle en iyi yaklaşımdır.
Ghosting Yapan Kişi Geri Döner mi?
Ghosting yapan kişi bireysel koşullarına ve motivasyonlarına bağlı olarak çeşitli nedenlerle geri dönmeye karar verebilir. Geri dönmesinin nedenlerinden bazıları şunlardır:
–Pişmanlık duymak veya ikinci kez düşünmek,
–Tavsiye, iyilik gibi dış motivasyonlar,
–Yalnızlık ve bağlantı kurma arzusu,
–Yeniden bağlanmak için gerçek istek,
Ghostingi Yapan Kişi Geri Döndüğünde Nasıl Cevap Verilir?
Hayatınıza geri dönen bir hayalete tepki vermek, kendi duygularınızı ve durumdan ne beklediğinizi göz önünde bulundurarak dikkatlice vermeniz gereken bir karardır. Kişinin dönüşü hakkında ne hissettiğinizi düşünmek için biraz zaman ayırın. Yeniden bağlantı kurmaya açık mısınız, yoksa geçmişteki ghosting deneyiminizle ilgili hâlâ çekinceleriniz ve endişeleriniz mi var? Ayrıca kişinin iletişiminize nasıl tepki verdiğine de dikkat edin. Özür diliyorlar mı, samimiler mi ve ghostlamaya yol açan sorunları çözmeye istekliler mi? Yanıtlarının beklentilerinize uygun olup olmadığını değerlendirin. Görüşmeye karar verirseniz açık ve dürüst bir konuşma başlatın. Önceki ghosting olayıyla ilgili duygularınızı ve endişelerinizi; suçlamadan, "Ben" ifadelerini kullanarak ifade edin. Eğer istekliyse, kişinin bakış açısını ve ghostlamasının nedenlerini paylaşmaya teşvik edin; çünkü bakış açısını anlamak, duruma ilişkin değerli bilgiler sağlayabilir. En önemlisi, içgüdülerinize güvenin ve kendi mutluluğunuza öncelik verin. Yeniden bağlanmanın sağlıksız olduğunu veya sıkıntıya neden olduğunu düşünüyorsanız, bağlantıyı kesin.
Ghostingi Yapan Kişiye Bir Şans Vermeli miyim?
Size hayalet gibi görünen kişiye bir şans verip vermeyeceğinize karar vermek, kendi duygularınız, ilişkinin doğası ve ghostingi çevreleyen koşullar dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Hayaletlere bir şans vermeye karar vermeden önce, ghostingin ardındaki nedenleri anlamak önemlidir. Kişisel meseleler veya koşullarla ilgili tek seferlik bir olay mıydı, yoksa bir davranış modeli mi? Açık ve dürüst iletişim, güveni yeniden inşa etmek için çok önemli olduğundan, hayaletin sizinle iletişim kurmak, bir açıklama sağlamak veya eylemlerinden dolayı pişmanlık duyduğunu ifade etmek için adımlar atıp atmadığını değerlendirin. Ayrıca bu durum güvenilmez veya incitici bir davranış modelinin parçasıysa, bu kişinin hayatınızda olmasını istediğiniz kişi olup olmadığını düşünmek önemlidir.
Ghosting Bir Manipülasyon Biçimi midir?
Ghosting genellikle doğrudan bir manipülasyondan ziyade bir tür pasif veya dolaylı iletişim olarak kabul edilir. Ancak ghosting bazı yönleri, koşullara ve arkasındaki motivasyonlara bağlı olarak manipülatif olarak algılanabilir. Örneğin, eğer birisi ghostingi diğer kişiyi cepte tutmak veya güvensiz kılmak için kullanıyorsa, bu bir tür duygusal manipülasyon olarak görülebilir. Ayrıca ghostlama, maruz olan kişi üzerinde önemli bir duygusal etkiye sahip olabilir ve reddedilme, kafa karışıklığı ve kendinden şüphe etme duygularına yol açabilir. Bu anlamda duygusal sıkıntıya neden olabileceği için manipülatif olarak görülebilir.
Ghosting Yapan Kişi Her Zaman Narsist midir?
Ghosting her zaman narsistik değildir. Ghosting, bir ilişkiyi veya iletişimi sonlandırmanın incitici ve düşüncesiz bir yolu olsa da, mutlaka narsisistik davranışa işaret etmez. Bununla birlikte araştırmalar Karanlık Üçlü dediğimiz özelliklere (duygusuzluk, bencillik, çıkarcılık) sahip olan kişilerin, bir ilişkiyi sona erdirme stratejisi olarak ghostlamayı daha fazla kullandığını göstermiştir. Ghosting yapan her kişi narsist olmasa da narsisizm düzeyi yüksek kişilerin ghosting yapma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Yumuşak Ghosting Nedir?
Yumuşak ghosting, bir kişinin iletişimi tamamen kesmeden etkileşim düzeyini kademeli olarak azalttığı davranışı ifade eder. Tüm temasın aniden durduğu geleneksel ghostingin aksine, yumuşak ghostlama iletişimde daha kademeli ve hafif bir azalmayı içerir.
İlişkilerde Ghosting (Hayaletleme): Bilmeniz Gereken Her Şey Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?
İlişkilerde ghosting üzerine bir yazı dizisi paylaştık. Peki siz daha önce ghosting yaşadınız mı ? Merak ettiğiniz tüm sorularınızı uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.