Romantik İlişkiler

Uzak Mesafe İlişkisi Yaşamak

Psikologca 5 Temmuz 2024
Uzak Mesafe İlişkisi Yaşamak

Çoğu durumda geçici olan uzak mesafe ilişkisi, kimi durumda çok daha uzun yıllara yayılabilir. Sebeplerine bakıldığında iş-okul gerekçeleri başı çeker. Daha seyrek olarak ise ailelerin farklı yerlerde yaşamasından kaynaklanır. Son yıllarda ise artan teknolojik imkanlarla birlikte bu türde ilişkilerin bir nebze arttığı söylenebilir. Aynı nedene bağlı olarak mesafeli ilişkilerde yaşanan bazı sorunlar da kısmen ortadan kalkmış sayılabilir.

İlk olarak bir tanımlama yapmak yararlı olabilir. Uzak mesafe ilişkisi, eşlerin çeşitli sebeplerle farklı il, bölge veya ülkede yaşaması durumunu ifade eder. Buradaki eşler ise büyük oranda flört aşamasındaki çiftlere karşılık gelir. Evli çiftler arasında oldukça az görülen bir durumdur. Bununla paralel olarak uzak mesafeden evliliği yürütmek görece daha kolay sayılabilir. Bundan sonra ise birkaç madde halinde hangi durumların ilişkilerin uzak mesafede yaşanmasına sebep olduğundan söz edelim:

  • Okul
  • Askerlik
  • İş
  • Online tanışma sebebiyle farklı il/bölge/ülkelerde yaşama

Bunların tamamının zorunlu sebepler olduğu rahatlıkla görülebilir. 

Uzak Mesafe İlişkilerinde Yaşanan Sorunlar ve Nedenleri Nelerdir?

Sevgililik döneminde çeşitli sorunların kaynağı çoğu zaman mesafedir. Bu sebeple öncelikle uzak mesafe ilişkisi yaşayanların muzdarip olduğu problemlerden bahsedelim:

  • Fiziksel ve/veya cinsel birlikteliğin az olması veya hiç olmaması
  • Partnerler arasında yaşanan güven/aldatma/kıskançlık sorunları
  • Çiftlerin birbirine yeterli zamanı ayırmaması veya böyle hissedilmesi
  • Varsa ekonomik, akademik veya kariyer sorunlarının yansıması

Bahse konu sorunların ötesinde çok daha çeşitli durumların yaşanabilmesi mümkündür. Belirleyici olan ise ilişkinin dinamikleridir. Her ilişkini kendi içindeki değişkenlerine göre farklı türde problemler karşılarına çıkabilir. Yalnızca sorunların türü değil şiddeti, boyutu ve çift için önemi de değişkenlik gösteren bir durumdur. Örneğin kimi ilişkilerde güven sorunu ortada bulunmaz. Benzer şekilde kimilerinde ise en büyük sorun güven/kıskançlık olarak öne çıkar.

Sebebi her ne olursa olsun uzak mesafe ilişkisi yaşayanların birbirlerine karşı saygılı ve anlayışlı olması gerekir. Aksi takdirde yaşanan sorunların kısa sürede büyümesi söz konusudur. Buna bağlı olarak da ilişkinin bitmesi veya önemli ölçüde zarar görmesi arkadan gelir.

Yukarıda sıralanan mesafeli ilişkilerdeki problemlerin sebeplerine bakıldığında:

  • Çiftler arasındaki iletişimsizlik veya etkisiz iletişim yöntemlerinin kullanılması
  • Uzak ilişki öncesinde fiziksel birliktelik olup olmadığı, olduysa ne kadar süreli oldu
  • Partnerlerin birbirine karşı ne düzeyde saygılı olduğu
  • Çiftlerin; uzak ilişkinin getireceği problemlerin farkında olup bunları tolere edebilme kapasiteleri
  • Partnerlerin bireysel olarak stresle başa çıkma mekanizmaları
  • Çiftlerin ilişkiye dair olan inanç ve beklentileri

başlıkları ön plana çıkarılabilir. 

Uzaktaki Sevgilime Nasıl Güvenebilirim?

Bu, tamamıyla aranızdaki dinamiklere bağlı bir durumdur. Örneğin tamamen online olarak tanıyıp hiç fiziksel olarak görüşmediğiniz birine güvenmeniz görece zor olabilir. Paralel şekilde evveliyatında fiziksel birliktelik yaşanan bir partnere güvenmek çok daha kolaydır. Elbette birlikteyken geçirilen süredeki ilişkiye dair deneyimler burada belirleyicidir. Bunun yanında partnerinizle ortak tanıdıklarınızın olması da güveni artırıcı bir rol oynayabilir. En önemli olarak ise partnerlerin birbirlerinden aldıkları ilgi ve enerji de güvenin oluşması ve gelişmesinde kritik bir öneme sahiptir.

Son olarak uzak mesafe ilişkisi içerisindeki bireylerin kişilik yapıları da güven konusunda etkili bir rol üstlenir. Görece kıskanç yapıya sahip bireylerin güven duyma konusunda daha zorlandığı söylenebilir. Geçmiş yaşantısında aldatılan/kandırılan partnerlerin de benzer şekilde güven duygusunu daha geç/zor geliştirildiği karşımıza çıkar.

Partnerim Bana İstediğim/Hak Ettiğim İlgiyi Göstermiyor

Bu soruda öncelikle bir düzenleme yapmak gerekir. Bazen sorun, yukarıda denildiği gibidir. Bazen ise ilgi beklenen partner gereken ilgiyi gösterdiğini, ancak diğeri ise göremediğini ifade eder. Yani bir taraf yeterli çabayı verdiğini, diğer taraf ise bunun yeterli olmadığını söyleyebilir. Bu, aslında en karmaşık durum olarak nitelenebilir. İlk olarak normal durumu, yani bir partnerin yeterli ilgi göstermediğini varsayalım. Bu durumda temel olarak yapılabilecek iki şey vardır:

  • Gösterdiğiniz ilgi veya harcadığınız zaman miktarını artırabilir ve karşı taraftan bir reaksiyon/dönüş bekleyebilirsiniz.
  • Açık bir şekilde partnerinize daha fazla ilgi ve zaman istediğinizi sözel olarak ifade edebilirsiniz.

Diğer taraftan, gösterilen ilgi konusunda bir fikir ayrılığı varsa işler biraz karışabilir. Bu durumda iletişim kanalını değiştirmek iyi bir tercih olabilir. Örneğin anlık mesajlaşma uygulamaları yerine sesli veya görüntülü görüşmeler tercih edilebilir. Hatta imkan varsa uzak mesafe ilişkisi konusu olan mesafenin kaldırılması daha iyi bir seçenek olabilir. Muhtemel fiziksel buluşmanın erkene çekilmesi, ilgi bekleyen partneri tatmin edebilir.

Partnerimle Fiziksel Görüşmemiz Çok Az/Hiç Yok, İlişkimiz Nereye Gidiyor?

Mesafeli ilişkilerde yaşanan belki de en önemli sorunlardan biriyle karşı karşıyasınız. İş, okul, ekonomik veya yasal engeller nedeniyle fiziksel görüşmeniz zor olabilir. Hatta uzun süredir görüşemiyor ve görüşemeyecek olabilirsiniz. Bu durumda ilişkinizin yürümediğini hissedebilirsiniz. Buna rağmen ilişkinizi kurtarmak istiyorsanız işte birkaç ipucu:

  • Partnerinize daha fazla zaman ayırmaya çalışın ve kendinizin de daha fazla zamana ihtiyacınız olduğunu belirtin
  • Uzak mesafe ilişkisi nedeniyle gidemiyor bile olsanız ona hediyeler göndererek aranızdaki sıcaklığı korumaya çalışın
  • İmkan yaratabiliyor iseniz yanına giderek ilişkinizi tazeleyin
  • Mesajlaşma veya telefon görüşmelerini azaltarak video görüşmeyi çoğaltmayı deneyin

Mesafeli İlişkilerde Sık Yapılan Bazı Hatalar

Günümüzde mesafeli ilişkilerin yaygınlaştığı söylenebilir. Artan teknolojik olanaklarla birlikte küreselleşen dünyada artık insanlar farklı şehir, ülke ve hatta kıtalardan partnerlerine ulaşabiliyor. Bu da elbette bazı sorunları beraberinde getiriyor. Gelin, uzak mesafe ilişkisi yaşayanların sık yaptığı bazı hatalardan söz edelim. Böylelikle siz de bunları yapıyorsanız, bir özeleştiri yapabilir ve ilişkinizi daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz:

  •  İletişim Kanalı: Zaten var olan uzak mesafe nedeniyle fiziksel görüşmeler sık olmaz. Ayrı geçirilen sürelerdeki iletişim kanalı oldukça önemlidir. Bir başka deyişle mesajlaşma uygulamaları yerine sesli, hatta görüntülü görüşmeler tercih edilmelidir. Böylelikle partnerlerin birbirlerini yanlış anlamaları en aza indirilir. Ayrıca duygu ve düşüncelerin daha samimi ifadesi de sağlanabilir.
  • Yetersiz İlgi: Partnerin fiziksel olarak ulaşılmazlığı bazen diğer partnere bir rehavet hissettirebilir. Bu durumda da karşı tarafa yeterli zamanı ayırmadığını idrak edemeyebilir.
  • Anlayış/Saygı Eksikliği: Bazen bazı fikirlerimiz partnerimize uygun olmayabilir. Bu fikirler ilişkiye veya hayata dair olabilir. Örneğin partneriniz kendisine gösterdiğiniz ilgiyi yetersiz bulabilir. Böylesi bir durumda deyim yerindeyse inatlaşmak doğru bir tutum olmayacaktır. Bunun yerine partneri dinlemek ve anlamaya çalışmak gerekir.

 

Şöyle bir bakıldığında hemen tüm anlatımlar herhangi bir ilişki üzerine gibi görünüyor. Zaten öyle de. Özü itibariyle uzak mesafe ilişkisi ile fiziksel birliktelikler arasında anlamlı farklar bulunmaz. Yüz yüze birliktelikte dikkat edilmesi gereken her şeye uzak mesafeler için de dikkat etmek gerekir. Hatta bu dikkatin bir tık artırılması yararlı olabilir.

Fiziksel ilişkilerden farklı olarak burada bir de birliktelik engeli vardır. Bu engel karşısında her iki partnerin de yıpranması söz konusu olabilir. Bundan dolayı da uzak mesafe ilişkisi söz konusu olduğunda tarafların eş düzeyde ekstra anlayışlı olmaları gerekir. Her iki partner de ilişkiyi sürdürme niyetinde olduğunda, istenen sinerjinin yakalanması o kadar zor değildir.

Etiketler:

romantik ilişkiler
ilişki problemleri
uzakmesafeilişkisi

Benzer Yazılar