Romantik İlişkiler

Aldatan Birine Yeniden Güvenmek

Psikologca 18 Eylül 2024
Aldatan Birine Yeniden Güvenmek

Sadakatsizlik bir ilişkide başımıza gelebilecek en yıkıcı olaylardan biridir. Sevgilimiz bizi aldattığında aslında bizim üzerimizde ömür boyu taşıyacağımız izler bırakır. Belki bu izler ileriki hayatımızda görünürlüğünü kaybedecektir fakat bu travmadan hiç kimse sıfır hasarla kurtulamaz .Peki ya yeniden güvenmek?

Genç olmak aldatılmayla daha iyi baş edeceğimiz anlamına gelmez. Hatta bazen gençliğin vermiş olduğu masumluk ve ilk aşkın yarattığı heyecan sadakatsizliğin yaralarını daha da derinden açabilir.

Aldatma davranışı ilişkideki bazı hatalardan mı kaynaklanır yoksa aldatan insanın kendi kişiliğinin derinlerinden gelen bir yönlendirme midir? Eğer bir insan bir kere aldattıysa bunun tekrarlanıp tekrarlanmayacağını bilebilir miyiz? Sizi aldatan birine daha sonra güvenebilir misiniz? Bunun için çaba göstermeli misiniz? Söz konusu aldatma olduğu zaman ne yazık ki bunun kolay bir cevabı yoktur.

Aldatılmak Canımızı Acıtır

Sevdiğimiz ve güvendiğimiz bir insan tarafından aldatılmak oldukça acı verici olabilir. Aldatıldığınız zaman bu durum sizin diğer insanlarla olan ilişkinizi de etkileyecektir.

Sadakatsizlik davranışı güven, kendine saygı, kendine değer ve ego kimliğinin ham sinirlerini oluşturur. Aldatılan insanlar genellikle tekrardan güven problemleri yaşarlar. Muhtemelen ya ikili ilişkilerden tamamen uzaklaşırlar ya da kontrolsüz bir şekilde ikili ilişkilerini değiştirip dururlar. Çünkü aldatılan insanlar tekrar incinmekten korkarlar.

Bazı durumlarda ise aldatılan insan ona ihanet eden partnerine çok ciddi şekilde tutunabilir. “Bildiğin şeytan bilmediğine yeğdir.” durumu bu olayda gözlemlenebilir. Aldatılan insanlar bir başkasına asla güvenemeyeceklerini düşündüğünden hali hazırda bildikleri insanla olmayı tercih ederler ve o insanın değişmesini umarlar. Ve bu umulan değişim ne yazık ki oldukça nadiren gerçekleşir.

İnsanı Aldatmaya İten Ne?

Aldatan insanlar farklı kategorilerde gözlemlenebilir. Bazıları açıkça sevgililerini önemsemezler, bazılarında empati duygusu eksiktir, bazıları narsist özellikler gösterebilir ya da doğuştan gelen bir bencillikleri vardır. Bazıları ise hayatlarında sürekli olarak aksiyon arayan insanlardır. Fakat bütün aldatan insanlar belli bir ihtiyacı karşılarlar. 

Kendilerinden tatmin olma ihtiyacı.

Aldatan insanlar kendi ihtiyaçları tarafından motive olurlar. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek için neyin iyi neyin kötü olduğunu ayırt edemez hale gelirler. Bencilce hareket ederler ve kendi isteklerinin yanında karşılarındaki insanın kırılmalarını çok az umursarlar.

Aldatan kişi aslında sevgilisini gerçekten içten bir şekilde seviyor olabilir fakat aldatmış olması kendi istek ve arzularını karşısındaki insandan daha çok önemsiyor demektir. Aldatan insan bencildir. Bir ilişkiyi bir başkası başlasın diye bitirmek istemezler. Hepsini aynı anda isteyebilirler ve neye mal olacağını umursamazlar.

Neden Aldatma?

Eğer bir insana neden aldattığını sorarsanız muhtemelen vereceği cevap ilişkilerine olan bağlılıklarının düşük olmasıdır, etraflarını çevreleyen unsurlardır, aldattığı insan suçludur ve hatta bazen aldatılan insan bile suçlu olabilir.  Nadiren suçu kendilerinde ararlar.

Birçok insan aldatma davranışından sonra kötü hissederler ve kendi hatalarını telafi etmeye çalışırlar. Hata yapmış olmalarından partnerlerinde gördükleri eksikliklere kadar geniş yelpazeli bahaneleri vardır. Fakat aslında aldatmalarının tek nedeni bunu istemiş olmalarıdır. Onların gerçekten bunu yapmak için iyi sebeplere ihtiyacı olduğunu varsaymak oldukça nadir durumlarda doğrudur.

İnsanlar aldatırlar çünkü içlerinden gelen bir şeydir. Diğer insanın yapmış oldukları bunu değiştirmeye yetmeyebilir. İlişki ne kadar mutsuz olursa olsun aldatan kişi bu mutsuzlukla aldatarak baş etmeyi tercih etmiştir. Kendilerinden başka suçlayacak kimseleri yoktur.

Bir insan mutsuz bir ilişkideyse aldatmak zorunda olmadığı gayet açık. Terk edebilirler. Güvenini kazandıkları bir insana ihanet etmeyi onları bırakmaya tercih ediyorlar demektir. Aldatmak için doğru bir sebep asla yoktur. Ancak bir ilişkiyi bitirmek için doğru sebepler söz konusudur. Aldatmak bencilliğin yanı sıra acımasız bir davranıştır.

Aldatan İnsan Değişebilir Mi?

İnsanlar her zaman değişebilir. Ve aldatan insanlar da bundan farklı değildir. Aldatan bir insanın değişip değişmediği insanın kendi kişiliğiyle alakalıdır. Geçmişte yaşanan aldatmanın nedenleri aldatan kişiye gerçekten değişmek istediği ya da tekrar bu hatayı yapabileceğine dair yol haritası oluşturabilir.

Bazı insanlar kendi ilişkilerindeki çöküş hallerinde heyecanı dışarıda ararlar. Eğer aldatma sorunlarla başa çıkma yöntemi olarak geliştiyse bunu saptamak ve üstesinden gelmek için terapi şarttır. Eğer bu tarz bir kişi aldatmanın üstüne terapi almayı reddediyorsa tekrarlama olanağı çok yüksektir. Çünkü bu ilişkide yaşanan zor zamanlarla başa çıkmak için kendilerince geliştirdikleri bir yöntemdir.

Bazı aldatan insanlar daha olgunlaşmamış insanlardır. Ve aldatma yenilgisine kolay düşerler. Gençlerde ve yeni yetişkinlerde bu tür durumlar görülebilir. Çünkü akranlarından gördüğü baskı daha hazır olmadığı bir ilişki yaşaması yönünde olabilir. Bu tarz aldatmalar sonucunda tekrarların yaşanması çok azdır.

Diğer aldatan insanlar ise sadece yapabildikleri için yaparlar. Eğer birkaç kere aldattılarsa ve sonucunda affedileceklerini de biliyorlarsa bunu yapmaya devam edeceklerdir. Bu durum sonunda ilişki dinamiği haline gelecektir. Bu döngüyü kırmanın en sağlam yolu bireysel ya da aile ve çift terapistine görünmektir. Eğer bir kişi aldatıyorsa bu illa ki bu kişinin tekrar aldatacağı anlamına gelmek zorunda değildir fakat eğer bu aldatmanın altında yatan sebepler gözlenebilirse bu davranışın tekrarlama olasılığı düşecektir.

Eski yaşamında aldatma deneyimi olmuş olan bir kişinin yeni sevgilisine söyledikleri ne olursa olsun ona güvenen bir insana ihanet ettiği unutulmamalıdır. Kendimizi o anki görüntüye fazla kaptırmamalıyız. Tabii ki bu durum eğer aldatan kişi kendisini yeterince tanıdıysa, neden olduğu yaraları kapatmak için çaba harcayıp sorumluluk aldıysa ve yaptığı davranışı mantıklı bir nedene bağlamıyorsa, hatasını kabul ediyorsa o kadar net bir şekilde geçerli değildir.

Aldatma ilişki kötü ilerlediği için gerçekleşmez, aldatan kişinin ilişkideki sorunlarla bu şekilde başa çıktığını gösterir. Hatta çoğu zaman gayet iyi giden ilişkilerde de aldatma söz konusu olabilir.

Eskiden aldatma deneyimi olmuş bir insanla ilişki yaşamaktan çekiniyorsanız, arkanıza yaslanın ve geçmiş olan o tecrübede neler yaşandığını dinleyin. Önyargısız bir gözle durumu değerlendirmeye çalışın. Eğer bu insanla bir ilişki yaşamaya karar verirseniz bu durumu arkanızda bırakın. İnsanlar değişebilir ancak eğer geçmişteki hatalarını onlara karşı olarak kullanırsak asla iyi sonuçlar oluşmaz. Eğer başarıya ulaşmasını istiyorsanız eskiyi silmelisiniz. Kendini açığa çıkarmış bir aldatan insanla ilişkiye girecekseniz, gerçekleri iyice gözlemlemeli ve iç sesinize güvenmelisiniz. 

Aldatan Birine Yeniden Güvenmek Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Aldatılmak bir ilişkide başımıza gelebilecek en yıkıcı hasarlardan biridir. Gerek o ilişki içinde gerekse ileriye yönelik ciddi hasarları olan bir durumdur. Çoğu zaman kendimizi suçlarız, kendimize sinirleniriz, sonra sevdiğimiz kişiye öfke kusarız...Affetmek isteriz bazen se bir daha onun yüzünü dahi görmek istemeyiz.Peki ya siz aldatıldınız mı? Nasıl başa çıktınız? Ya da hala izleri üzerinizde mi? Uzman psikologlarımıza sorun cevaplayalım.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

aldatılmak
güvenmek
yenidengüvenmek