• Anasayfa
  • Blog
  • Duygusal Olarak Olgun Olan Partneri Nasıl Anlarız?
Romantik İlişkiler

Duygusal Olarak Olgun Olan Partneri Nasıl Anlarız?

Psikologca 27 Haziran 2024
Duygusal Olarak Olgun Olan Partneri Nasıl Anlarız?

Sağlıksız ilişkilerin arka planına bakıldığında, partnerlerin duygusal olgunluğa erişmediğini ya da her iki partnerin duygusal olgunluk açısından eşit seviyede olmadığı görülür. Böyle durumlarda ilişkilerde duygusal istismar, ihmal, iletişim yoksunluğu görülmesi yüksek bir ihtimaldir. Bu yazımızda mutlu ilişkilerin anahtarı olan duygusal olgunluk konusuna değindik.

Duygusal olgunluk, bir yetişkinin daha kaliteli bir yaşam sürebilmesi ve sağlıklı yakın ilişkiler kurabilmesi için gerekli özelliklerden birisidir. Duygusal olgunluğa erişen bir kişi, hangi durumlarda ne tepki vereceğini kestirebilen, stresli ve zor anlarda duygularını kontrol edebilen kişilerdir. Başka bir ifadeyle duygusal olgunluk, bir kişinin hangi koşullar altında olursa olsun duygularını yönetebilme becerisidir. Bu kavram, bazı yönlerden yaş almak ile bağlantılıdır ancak tamamen yaşlanmayla ilgili değildir. Kronolojik olarak 50 yaşında bir kişinin duygusal yaşı 12 olabilir veya 18 yaşında bir kişinin duygusal yaşı, kronolojik yaşından daha yüksek olabilir. Duygusal olgunluk, kişilerin yaşadığı deneyimler ve çıkardığı sonuçlar ile alakalıdır. Duygusal olgunluk, sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurmak için önemlidir. Ancak bazı durumlarda partnerlerin duygusal olgunluk seviyeleri birbiriyle uyumlu olmayabilir.

Duygusal Olgunluğa Erişmiş Partnerlerin Özellikleri Nelerdir?

Öz Farkındalık

Duygusal açıdan olgun partnerler; kim olduklarını, neye ihtiyaçları olduğunu ve ilişkiden ne beklediklerini bilir. Partnerlerinin hayatındaki rolünü ve partnerlerinin neye ihtiyaçları olduğunu anlayabilirler. Karşı tarafın duygularını anlamakta ve empati kurmakta iyi oldukları için duygusal manipülasyona yönelmezler. Karmaşık sinyaller vermek yerine, açık ve dürüst bir şekilde kendilerini ve hissettiklerini ifade ederler.


Hassasiyet Gösterirler

Duygusal olgunluğa erişmiş kişiler, partnerlerinin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını tanır ve buna saygı duyar. Karşı tarafın ihtiyaçlarını tekrar hatırlatmasına gerek kalmadan, ihtiyaçlar konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirmek için ellerinden geleni yaparlar. Yoğun ve meşgul olsalar bile partnerlerine zaman ayırmaya özen gösterirler. Aynı şekilde partnerleri meşgul ve yoğunsa ve gün içinde iletişim kurmakta zorluk yaşıyorsa, bunu anlayışla karşılamaya çalışırlar.


Öfkelenmezler

Dürtülerini kontrol edebildikleri için duygusal patlamalara daha az eğilimlidirler ve bu nedenle kolay kolay öfkelenmezler. Çatışmalarla başa çıkmada dikkatli oldukları için tartışmayı tırmandırmamaya ve kızgınlık seviyesini arttırmamaya önem verirler. Seçtikleri sözcüklere dikkat ederek tahrik edici ve hakaret içerikli cümleler kurmaktan kaçınırlar.


Destekleyicidirler

Partnerlerini duygusal açıdan desteklenmiş hissettirirler. Kendisini desteklenmiş hisseden partnerler de bu sayede sorunları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilir. Duygusal açıdan olgun olan bir partner, sorunlarI ele alma konusunda daha donanımlı olacak ve bu sorunları yapıcı bir şekilde ele alacaktır. Duygusal olgunluğa erişen kişiler tarafından destek gören partnerler; ilişkide kendisini daha rahat ve güvenli hissedecektir. Aynı zamanda duygusal olgunluğa erişen kişilerin karşı tarafa verdiği destek, bir motivasyon aracıdır.


Kendi Sorumluluklarını Üstlenirler

Duygusal olgunluğa erişmiş kişiler, kendi sorunları ve mutsuzlukları için başkalarını suçlamaz. Bu kişiler, ilişkilerinde mutsuz olsalar da bunun sorumluluğunu partnerlerine yüklemez ve suçlayıcı davranmazlar. Kişisel mutsuzluk ve huzursuzlukların suçunu karşı tarafa atıp, kaçmazlar. Tam aksine sağlıklı ilişkiler için kendilerine düşen görevin farkındadırlar ve bu yüzden sorumluluk almaktan kaçınmazlar. İlişkilerinde neyi değiştirebileceklerini görmek için önce kendilerini sorgularlar. İlişkilerdeki mutluluğun ya da mutsuzluğun nedenlerini dışsal faktörlerde aramazlar.


Saygı Duyarlar

Bu kişiler, romantik ilişkilerinde partnerlerini kontrol etmeye çalışmaz. İlişkiyi bir güç oyunu olarak görmez. Fikirlerde farklılıklar oluşsa da bu farklılıklara saygı gösterirler. Partnerleriyle yalnızken ya da toplum içindeyken rencide edici davranışlardan, hakaret etmekten ve aşağılamaktan kaçınırlar. Her koşulda partnerlerine saygı gösterirler.

Partnerlerine Farklı Alanlar Yaratırlar

Romantik partnerler bir insanın hayatında çok önemlidir ancak farklı insanlara da ihtiyaçlar duyulur. Tüm ihtiyaçların tek bir kişi tarafından karşılanması mümkün değildir. Arkadaşlıklardan ve aile fertlerinden karşılanması gereken duygusal ihtiyaçların da partnerlerden beklenmesi oldukça sağlıksızdır. Duygusal açıdan olgun olan kişiler, ihtiyaçları için tek bir kişiye güvenmemeleri gerektiğini bilir. Bu nedenle romantik ilişki dışında kurulan her arkadaşlık için partnerlerine destek verirler. Karşı tarafı sadece partner olarak değil tek başına bir birey olarak da görürler. Bu nedenle partnerlerini, sosyal çevrelerinin genişlemesi ve yeni bağlantılar kurması için teşvik ederler.

Etiketler:

yakın ilişkiler
ilişki sorunları
ilişki problemleri
duygusalolgunluk

Benzer Yazılar