Şirketiniz için teklif alın

Bu form üzerinden hassas bilgileri (kredi kartı numarası, şifre, vb.) kesinlikle paylaşmayın.

Cinsellik

Cinsel Kaygılarımızı Nasıl Yenebiliriz?

Psikologca 8 Nisan 2025

Eğer yakınlaşmaya başlama konusunda gerginlik yaşıyorsanız, yatak odasında "iyi performans" gösterme konusunda endişeliyseniz veya kendinizi cinsel durumlardan tamamen kaçınırken buluyorsanız, sadece yatak odası gerginliğinden daha fazlasını yaşıyor olabilirsiniz. Aslında, cinsel kaygı sosyal kaygıdır.


İlk bakışta, bunlar ayrı sorunlar gibi görünebilir. Biri sosyal korkular, konuşmalar ve etkileşimlerle ilgiliyken, diğeri yakınlık ve cinsel performansla ilgilidir. Ancak biraz daha derine inerseniz, her ikisinin de aynı kök korkudan kaynaklandığını göreceksiniz: yargılama ve reddedilme.


O halde, bunu parçalara ayıralım.


Sosyal Kaygı Yatak Odasında ve Ötesinde Nasıl Ortaya Çıkar ?


Sosyal kaygı bozukluğu (SAD) genellikle olumsuz değerlendirme korkusu, aşırı öz-bilinç ve sosyal durumlardan kaçınma ile tanımlanır. Florida, Delray Beach'teki Kaygı ve Duygudurum Bozuklukları Tedavi Merkezi'nin kurucusu ve yöneticisi olan Andrew Rosen, Ph.D., "Genellikle olumsuz inançlar ve olumsuz müdahaleci düşünceler içerir" diyor.


Şimdi, aynı mantığı yaşayabileceğimiz en savunmasız ve sosyal olarak bağlantılı deneyimlerden biri olan sekse uygulayın. Sosyal kaygısı olan birçok kişi için yatak odası yargılanmaktan korktukları bir başka alan haline gelir. Sonuç olarak ; seks veya yakınlıktan tamamen kaçar.


Cinsel karşılaşmalar için aşırı hazırlık yapmak veya prova yapmak, seksin kendiliğinden olmaktan çok robotik hissettirmesi,


Performansa aşırı odaklanmak, erektil disfonksiyona veya orgazma ulaşma zorluğuna yol açmak


Anın tadını çıkarmak yerine kendi kafasına takılıp kalmak. Bu da elbette korkunç kendini gerçekleştiren kehanetlere yol açar: gariplik.


Döngüyü görüyor musunuz? Korku kaçınmaya veya aşırı hazırlığa yol açar, bu da doğal olmayan etkileşimlere yol açar ve bu da çaresizce önlemeye çalıştıkları kaygıyı güçlendirir.

Kadınlar İçin Cinsel Kaygının Nedenleri

Sosyal kaygısı olan kadınlar genellikle beden imajı, mükemmeliyetçilik ve reddedilme korkusuyla mücadele eder ve bu da şunlara yol açar:


Öz bilinç nedeniyle yakınlıktan kaçınma,

Belirli koşullarda ısrar etme (ışıkların kapalı olması, belirli açılar),

Yargılanmamak için aşırı özür dileme veya insanları memnun etme,

Kültürel baskıların deneyimleri şekillendirmesi,

Birçok kadın, partnerinin zevkini önceliklendirmeye veya "çok fazla" veya "yetersiz" olarak görülmekten kaçınmak için kendi arzularını bastırmaya şartlandırılmıştır.

Erkekler İçin Cinsel Kaygının Nedenleri

Erkekler genellikle özgüven, hakimiyet ve duygusal metaneti temsil etme konusunda baskı hissederler. Seks konusunda yaşadıkları sosyal kaygı şu şekilde ortaya çıkabilir:


Zayıf görünmekten kaçınmak için duygusal yakınlıktan kaçınma,

Savunma mekanizmaları olarak mizah, kopukluk veya saldırganlık kullanma,

Rahatsızlığı maskelemek için iddialılıkla aşırı telafi etme,

Duygusal bağ kurmak yerine stresi azaltmak için sekse güvenme,


Zamanla, mastürbasyon veya seks yoluyla stresle başa çıkmak ilişkilerde duygusal mesafe yaratabilir. Aşırı durumlarda, aşırı cinsellik gelişebilir, kaygıyı güçlendirebilir ve gerçek yakınlıktan daha fazla kaçınmaya neden olabilir.


Tam olarak aklınızdaki cinsel yolculuk bu değil, öyle değil mi?

Bilişsel Davranışcı Terapiyle Cinsel Kaygıları Yenmek Mümkün

Cinsel kaygılar üzerine bilişsel davranışçı terapi (BDT) işe yarıyor.


Hem bireysel hem de grup terapisi cinsel ve sosyal kaygıyı etkili bir şekilde ele alıyor. Bireysel terapi korkuları çözmeye, olumsuz inançlara meydan okumaya ve başa çıkma stratejileri geliştirmeye yardımcı olurken, grup terapisi deneyimleri normalleştirir, özgüven oluşturur ve utancı azaltır.


Sosyal kaygıyı yenmek için bir grup oluşturan Kelly Puckett, LMSW, "Utanç, gizlilik ve izolasyonda gelişir" diyor, "Güvenli, destekleyici bir grup ortamı bu tür acı verici duygulara ışık ve hava getirebilir, onları çözmeye ve anlamlı değişim için alan yaratmaya yardımcı olabilir." Birçok kişi korkularını bir grupta paylaşmanın bağlantıyı güçlendirdiğini ve iyileşmeyi hızlandırdığını görüyor.


BDT, sosyal ve cinsel kaygıyı yönlendiren olumsuz düşünce kalıplarına meydan okuyarak bunların yerine daha sağlıklı inançlar ve davranışlar koyar.


İşte birkaç strateji:


Bilişsel Yeniden Yapılandırma: Seks hakkında mükemmeliyetçi ve kaygılı düşüncelere meydan okuma ,("Uzun süre dayanmam lazım yoksa başarısız olurum.")


Davranışsal Deneyler: Özgüven oluşturmak için samimi durumlara küçük ve kademeli olarak maruz kalma,


Dikkat ve Duyusal Farkındalık: İnsanların performansa değil, hissetmeye odaklanmalarına yardımcı olma,


Psikoeğitim: Seksin karmaşık, kusurlu ve kişisel olduğunu, bir performans olmadığını anlamalarını sağlama.


Ve temel eğitimi unutmayalım. Ortalama seks süresinin 5,4 dakika olduğunu ve 1-2 dakikanın çok yaygın olduğunu (evet, gerçekten) paylaştığımda kaç erkeğin rahatladığını anlatamam.


Yani, görebileceğiniz gibi, boyut önemlidir - ancak yalnızca insanların seks hakkında sahip olduğu yanlış anlamaların boyutu söz konusu olduğunda.

Mutlu ve Sağlıklı Bir Cinsel Hayatı Hakediyorsunuz

Sosyal kaygının cinsel hayatınıza sızdığını hissettiyseniz, yalnız değilsiniz. Seks sosyaldir. Seks savunmasızdır. Sosyal kaygıyla mücadele ediyorsanız, bunun cinsel hayatınızda da ortaya çıkması olasıdır.


Ancak iyi haber şu ki, bu kalıplar değiştirilebilir. Doğru zihniyet, destek ve araçlarla, korku ve mükemmeliyetçilik döngüsünden kurtulabilir ve kendi şartlarınızla gerçek, bağlantılı ve neşeli bir yakınlık yaşamaya başlayabilirsiniz.


Mutlu ve sağlıklı bir cinsel hayatı hak ediyorsunuz.

Cinsel Kaygılarımızı Nasıl Yenebiliriz?
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.

Cinsel kaygılarımızda bir çeşit sosyal kaygıdır. Her ikisinin de kökeninde olumsuz mücadeleci düşünceler, yargılamaktan korkma, reddedilmekten korkma yatar. Sosyal ortamlarda yaşadığımız bu hislerin kendimizi en savunmasız hissettiğimiz seks esnasında hissetmek ise kırılması zor bir döngüyü beraberinde getirir. Korkular, sekse hazırlık, robotik hissetme ve duygulardan uzaklaşma, performans kaygısı ve anda kalamamak. Sonuç ; seksten uzak durmak. Doğal olmayan bu etkileşimi kırabilirsiniz. Kafanıza takılanları uzman psikologlarımıza sorun cevaplayalım.

Etiketler:

cinsellik
orgazm
cinsel kaygı
cinselperformanskaygısı
erektil disfonksiyon
Çalışan Esenliğini Artırın

Çalışanlarınızın mutluluğunu artıracak özel çözümleri birlikte keşfedelim. Size uygun planlarımız için bizimle hemen iletişime geçerek kurumunuza yeni avantajlar kazandırın.