• Anasayfa
  • Blog
  • Egoist İnsanları Nasıl Tanırız? Egoist İnsan Özellikleri Nelerdir?
Sosyal Hayat

Egoist İnsanları Nasıl Tanırız? Egoist İnsan Özellikleri Nelerdir?

Psikologca 31 Temmuz 2024
Egoist İnsanları Nasıl Tanırız? Egoist İnsan Özellikleri Nelerdir?

Egotistler genellikle kendi öz önemlerini göstermek için doyumsuz bir arzuya sahip olanlar olarak kabul edilir. Bencillik, tevazunun tam tersidir. Bu tutumun garanti edilip edilmeyeceği konu dışıdır; çoğu zaman olmasa da. Peki o zaman Egoist insanları nasıl tanırız gelin detaylıca konuşalım.

Övünme, kişinin hayattaki durumu ne olursa olsun takdire şayan bir özellik değildir. Kibirli, övünen, bencil, burnu havada, düşüncesiz gibi terimler egoistlerin başkaları tarafından sıklıkla tanımlandığı yollardır. Sohbet ederken, egoistler neredeyse her zaman sohbeti kendilerine geri yönlendirmeye çalışırlar ve sözde başarıları, yaptıkları ve yapacakları hakkında konuşurlar. Bencillik nasıl tanımlanır? Basit ifadeyle, iyi görünmeleri gerekir ve diğer insanların onayından beslenirler. 

Egoist İnsanların Özellikleri Nelerdir?

  • Başkalarının kusurları hakkında dedikodu yapmaktan kendilerini alamazlar.
  • Herhangi bir tartışmada kazanana kadar susmazlar ve kaybettiklerini de kabullenmezler.
  • Kendilerini, onlardan daha iyi olduğunu düşündükleri diğer insanlarla sürekli karşılaştırırlar. (daha iyi görünen, daha zeki, daha mutlu, daha zengin)
  • Kendilerini sürekli olarak onların kadar iyi olmadığını düşündüğünüz insanlarla karşılaştırırsınız.(daha az zeki, daha düşük statü)
  • Diğer insanlar iyi bir şey yaptığında kıskanç hissederler.
  • Arkadaşlarının nasıl olduklarını sormadan önce en az 10 dakika kendileri hakkında konuşurlar.
  • Elinden gelenin en iyisini yapmaktansa kazanmayı tercih ederler
  • Bir spor oyununu veya iş meydan okumasını kazanamadıklarında sık sık somurturlar.
  • Kendilerine imkânsız hedefler koyarlar ve onlara ulaştıklarında kendi kendilerini yenme sevinci olur.
  • İşler yolunda gitmediğinde başkalarını suçlarlar, hatayı kendilerinde aramazlar.

Egoizm Yaratan Davranışlar Neler?

Özgüven Eksikliği

Kulağa ironik gelse de, çoğu egoist çok olumlu bir öz imaja sahip değil. Güvensizliklerini şiddetle fark ederler ve gerçek ruh hallerini gizlemek için çaresiz bir girişimde, yeterlilik ve güvene dayalı sahte bir kişiliği zorlayarak bu güvensizlikleri kamufle etmeye çalışırlar. Düşük benlik saygısı gülünecek bir şey değildir; anksiyete, depresyon ve diğer birçok psikolojik bozukluğun önde gelen nedenidir. Keşke bu sorundan muzdarip egoistler farkkına varıp insan olmanın normal olduğunu anlasalar. Aslında, sağlıklı bir zihniyet sürdürmenin tek yolu budur. Lakin bunu fark etek de onlar için güçtür.

Megalomanyakal Düşünce Desenleri

Kendinden yüksek beklentilere sahip olmak sağlıklı ve üretken bir zihniyettir. Bununla birlikte, kişinin büyüklüğünün makul olarak gerçekçi olan her şeyi nasıl aşacağını düşünmek için çok zaman harcamak sağlıklı veya verimli değildir. Abartılı ve ayrıntılı ihtişam vizyonları, aslında megalomani olarak bilinen bir zihinsel bozukluk olarak sınıflandırılır. Egoistler genellikle bu düşüncelerin değişik derecelerine sahiptirler. Sohbet ederken, egoistler neredeyse her zaman sohbeti kendilerine geri yönlendirmeye çalışırlar ve sözde başarıları, yaptıkları ve yapacakları hakkında konuşurlar.

Üstünlük Aurası

Bencil davranış, sözlük tanımı gereği, kişinin üstün olduğuna inanmakla ilgilidir. Bir egoist, aslında herkesten daha çekici, zeki, mantıklı, başarılı, yakışıklı, güzel vb. olduğuna inanabilir. Psikologlar, bunun başka birinin algılanan niteliklerini "eşleştirme" zorunluluğundan kaynaklandığına inanırlar. Egoistlerin genellikle çok başarılı kişiler olduğunu belirtmek ilginçtir; yine de, başkalarının yerine geçme konusundaki bastırılamaz (genellikle mantıksız) istekleri aşikârdır.

Artırılmış Bir Kontrol Duyusu Hissetme İhtiyacı

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, birçok egoist, kendi yolunun en iyi ve tek yol olduğuna inanıyor. Bir egoist, kontrol kaybını fark ederse - genellikle bir saygısızlık eylemi olarak algılanır - çabuk kızar ve savunmacı olur. Bu tür tutumlar ve davranışlar en çok bir grup ortamında belirgindir. Birçok işyeri, ortak bir görevi ya da hedefi gerçekleştirmede ekip çalışmasının önemini takdir eder ve anlar. Bununla birlikte, iki el bir elden üstündür fikri mesafelidir ve egoist bir çizgiye sahip olanlar için anlaşılmazdır. Onlar için ne var ne yoksa kendilerinden geçmelidir ve onay almalıdır.

Egoist İnsanları Nasıl Tanırız? Egoist İnsan Özellikleri Nelerdir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Etrafımızda egoist insanlarla karşılaşma ,onlarla aynı ortamda bulunma, hatta birlikte çalışmak zorunda kalmamız oldukça yüksek bir olasılığa sahiptir. Belki de o egoistin ta kendisine aşık olmuşuzdur. Egoizm ile ilgili merak ettiklerinizi uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

bencillik
egoist
egoistinsanözellikleri