• Anasayfa
  • Blog
  • Eşinizin Bencilliğinin Arkasındaki Olası Sebepler Neler Olabilir ?
Aile

Eşinizin Bencilliğinin Arkasındaki Olası Sebepler Neler Olabilir ?

Psikologca 1 Eylül 2024
Eşinizin Bencilliğinin Arkasındaki Olası Sebepler Neler Olabilir ?

Bencillik, tüm insanlara aşılanmış bir özelliktir. Hepimiz bir ölçüde aslında benciliz. Ancak iki kişi âşık olduğunda, birbirlerini destekleme ve birbirlerinin yanlarında olma eğilimindedirler. Eğer eşinizde bunu görmüyorsanız, bunun nedeni onların doğası gereği veya hayatlarındaki belirli gelişmeler olabilir. Peki bencil olmasının nedenleri neler olabilir diyorsanız, yazı dizimizi okumaya devam edin.

 İşte bir kişinin bencil olmasının birkaç nedeni: 

Çocukluk deneyimleri: Bir kişinin karakterini şekillendirmede çok önemli bir rol oynarlar. Eşiniz tek çocuk olsaydı, paylaşmayı ve ilgilenmeyi bilmezdi. Bir kişinin çok fazla kardeşi varsa, her zaman ilk olmak için onlarla rekabet etmeyi öğrenmiş olabilirler. Ayrıca, bencil bir ebeveyn tarafından yetiştirilmişlerse, ebeveyn tarafından modellenmiş olabilirler.

Kültürel etki: Bazı kültürlerde erkeklere kadınlardan daha üstün davranılır. Kocalar, hane halkı yükünü kadına atmayı veya onu kariyer yapmaktan vazgeçirmeyi yanlış bulmazlar. Bencil davrandıklarının da farkında olmayabilirler.

Geçmişte başarısız olan ilişkiler: Başarısız bir ilişki, insanların önceki ilişkide yaptıkları hiçbir şeyi yapmamaya dikkat etmelerini sağlar. Eğer eşiniz yardımsever doğasından istifade edilen bir ilişki içindeyse, bu sefer bencil olabilirler.

Her şeyi kontrol etmek: Bazı insanlar her şeyi kendi kontrollerine alma eğilimindedir. Yollarını bulmayı severler ve nadiren partnerlerinin isteklerinden taviz verirler veya onları kabul ederler. Böyle bir insan doğası, bencilliğe yol açabilir.

Bencil bir eşle uğraşmak zordur çünkü sizi nadiren dinlerler. Ayrıca, tüm sorumlulukları tek başına halletmek, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Onlarla yüzleşmek sadece işleri daha da kötüleştirebilir. Peki, onlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Bencil Bir Eşle Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Bencilliğin davranışlarında içsel olabileceğini veya çocukluklarından beri böyle olabileceğini unutmayın. Bu nedenle bir gecede değiştirmek kolay değildir. Ama mümkün olan her şeyi denemeden pes etmeyin. İşte bencil bir eşle baş etmenin birkaç yolu:

1. Tartışın, Şikâyet Etmeyin

Yaptığımız en büyük hatalardan biri şikâyet etmektir. Eşiniz ne kadar hayal kırıklığına uğramış veya ne kadar düşüncesiz olursa olsun, onlara asla bencil demeyin. Bu onları sadece savunmacı yapar. Bunun yerine beklentilerinizi iletmeye çalışın.

2. Olumlu Yönlere Odaklanın

Eşinizin bencil olduğunu kanıtladığı birçok olay olabilir. Ama sizi ve çocukları ilk sıraya koydukları bir olay da olabilir. Bu, hala değişim alanı olduğu anlamına gelir. Bencil davranışları üzerine düşünmek yerine, onu cömert olmaya odaklamaya çalışın ve onları cesaretlendirin. Örneğin, eşiniz genellikle anne-babanızla ilgili meselelere karışmaz. Ama bir keresinde onlara bakmayı teklif ederse, jest için onu takdir edin. Böyle küçük şeyler büyük bir değişiklik getirebilir.

3. Sorumluluğu Almalarına İzin Verin

Farkında olmadan her sorumluluğu üstleniyor, eşinizin herhangi bir şey yapması için çok az şans veriyor olabilirsiniz. Bu onların sorumluluklarını üstlenmekte geri çekilmesine veya tereddüt etmesine neden olabilir. Bu nedenle, sorumlulukları açıkça belirleyin ve eşinizin aile için üzerine düşeni yapmasına izin verin.

4. Kendinizi Ciddiye Alın

Dikkatinizi kendinize çevirin. İhtiyaçlarınızı ve arzularınızı görmezden gelmek ve onları eşinizinkilerle değiştirmek zorunda değilsiniz. Bu onların fedakârlıklarını fark etmelerini sağlamayacak, bencil davranışlarını körükleyecektir. Ailenize karşı sorumluluklarınızı yerine getirirken isteklerinize, özlemlerinize ve mutluluğunuza odaklanın.

5. Konuşun

Sessiz kalamaz ve eşinizin bir gün değişmesini umamazsınız. Eylemleri size acı çektiriyorsa, konuşun. Ancak sert bir kavgayla sonuçlanacağı için saldırgan olmamaya dikkat edin. Sözlerinizi dikkatli kullanın, ancak sözlerinizin güçlü olduklarından emin olun.

6. Temel Nedeni Anlayın

Eşinizin davranışının altında yatan bir neden olabilir. Biraz daha derine inin ve neden düşüncesiz olduklarını anlayın. Sorunu daha iyi çözmenize yardımcı olacaktır. Bazen, görünüşte bencil davranış, yaptığınız bir şeyin sonucu da olabilir.

7. Son Çare Belki De Uzaklaşmaktır

Eşinize karşı sabırlı olmanız önemli olsa da, sonsuza kadar hoşgörülü olamazsınız. İyi niyetinizden yararlanmalarına izin vermeyin. Eşiniz onları değiştirmek için tüm girişimlerinize direnirse, bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Kendine kapılmaya ve istismar etmeye devam ederlerse, belki onlardan uzaklaşmak bir seçenektir.

Ancak ciddi bir karar vermeden önce, eşinizi değerlendirirken haklı olduğunuzdan emin olun çünkü birkaç olaya dayanarak onların bencil olduğu sonucuna varamazsınız.

Eşinizin Bencilliğinin Arkasındaki Olası Sebepler Neler Olabilir ? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Bencil bir eş ile yaşamak zordur. Sizi dinlemezler, kendi doğruları, kendi alanları, kendi özel ihtyiaçları, kısacası sürekli kendi kendi kendi...Peki bencil bir eşle nasıl başa çıkılır ya da siz kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Aklınızdan geçen tüm soruları uzman psikologlarımıza sorarak cevaplarınızı bulabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

evlilik
bencillik
bencileş