Romantik İlişkiler

İlişkilerde Ghosting Yaşamak

Psikologca 1 Temmuz 2024

Modern dünyanın en önemli ilişki sorunlarından biri olarak bu sefer de karşımıza ghosting çıkıyor. Aslında daha önceden de hayatımızda var olan bu problem, son zamanlarda karşılığını bu kelimede buluyor. Günümüz ilişkilerinin baş belası ghosting nedir?

Bir ilişki içindesiniz. Her şey yolunda giderken partneriniz, aniden ve hiç haber vermeden ortadan kayboluyor. Telefonla ulaşamıyorsunuz, mesajlarınıza cevap vermiyor, sosyal medya hesapları üzerinden de iletişim kuramıyorsunuz. Sağlık problemleri ve diğer kötü ihtimaller dışında geriye tek bir ihtimal kalıyor: Ghosting.


"Ghost" kelimesi İngilizce'de hayalet anlamına geliyor. Bu kelimeden hareketle ghosting; gayet yolunda giden bir ilişkide bir partnerin aniden ortadan kaybolması, hiç var olmamış gibi karşı tarafın hayatından çıkıp gitmesi ve adeta bir hayalet olması gibi durumlar için kullanılıyor. Partnerlerden birisi için her şey yolunda giderken diğer partnerin hiçbir açıklama yapmadan, bir sebep göstermeden, iletişimi tamamen kesmesi ilişkilerde ghosting problemini doğuruyor. Kayıp partner tam anlamıyla hayalet olmuşken, ghostinge maruz kalanlar ise kendisini suçluluk ve belirsizlikle baş başa kalmış buluyor.


Muhakkak ki daha önceki dönemlerde de bir partnerin birden bire kaybolması ve ilişkilerin bu şekilde sonlandırılmış olması rastlanılan bir durumdur. Ancak internet çağında artık her şey, o kadar anlık ve hızlı olmaya başladı ki bir ilişkiye başlamak ve bir insanın hayatına girmek çok basit bir hale geldi. Yine aynı şekilde ilişkileri bitirmek ve insanların hayatından aniden çıkmak da bir o kadar kolay ve basite indirgenmiş durumda. Bu yazıyı okuyan birçok kişinin bu sorunu yaşamış olması ya da yaşayacak olması ise maalesef düşük bir ihtimal değil. Peki ghostingin sebepleri nelerdir?

Yüzleşmekten Korkarlar

Bu yöntemi benimseyen kişiler, aldıkları ayrılık kararı üzerine partnerleriyle konuşmaya ve yüzleşmeye cesaretleri olmadığı için sorunlardan kaçmak isterler. Aslında karşı tarafın tepkileriyle, duygusal taşkınlıklarıyla ve yaşanabilecek çatışmalarla karşılaşmak istemezler. Ayrılık kararının sorumluluğu ve beraberinde gelebilecek olan sorunlardan kaçarlar.

Çekingen Davranırlar

Bu kişiler, genellikle yakınlık kurma sorunu yaşarlar. Kaçıngan bağlanma stiline sahip olurlar ve bu nedenle iç güdüsel olarak her şeyin yolunda gittiği ve gün geçtikçe derin bağlar kurulan romantik ilişkileri bozma eğilimi gösterirler. Kaçıngan bağlanma stiline sahip olan kişiler, ilişkilerde yakınlaşmayı özgürlüklerine bir tehdit olarak görür ve ilişkileri hemen sonlandırmak için ghosting yöntemine başvururlar.

Utanmış Olabilirler

Düşük özgüvene sahip kişiler, kendilerine gelen eleştirilerden rahatsız olur. Partnerlerinin kendilerini tamamen tanıma ihtimallerinden çekinirler ve yaşayacakları utanç duygusundan dolayı yakınlık kurmak istemezler. Aynı zamanda partnerlerinin duygularını incittikleri için ve hissettikleri her duygudan kendilerini sorumlu gördüklerinden dolayı ghosting yöntemini sıklıkla kullanırlar. Ancak gözden kaçırdıkları bir nokta var; kendi davranışlarımızı, iletişim dilimizi kontrol edebiliriz ama karşı tarafın duygularını ve tepkilerini kontrol edemeyiz. Bu nedenle eğer bir ilişkiyi bitirme kararı alındıysa birçok problemin yaşanma ihtimali göze alınmalıdır çünkü her ilişki, dürüst bir açıklamayı hak eder.

Depresyonda ve Bunalmış Olabilirler

Bazı insanlar içinde bulundukları depresyon halini partnerlerinden bile gizleyebilir. Depresyonları hakkında ya da hayatında olup bitenler hakkında kimseyle konuşmak istemiyor olabilirler. Aile hayatı, iş yaşamı ya da sağlık problemleri gibi öncelikli olan başka konulara yönelmiş olabilirler. Olumsuz durumlardan bunaldıklarından dolayı içe kapanmış bir vaziyette çevreleriyle ilişkiyi tamamen kesmiş olabilirler.

Sınır Koymak İsteyebilirler

Partnerleri tarafından sürekli rahatsız edilen, kendilerine bir hareket alanı kalmadığını düşünen ve ilişkide boğulmuş hisseden kişiler ghosting yöntemine yönelebilirler. İlişkilerde her partnerin özel bir alanı olmalı ve ilişkilerin sağlıklı şekilde devam etmesi için sağlıklı sınırlar çizilmeli. Eğer ki bir ilişkide partnerlerden biri, diğer partnerinin alanını taciz edip sınır ihlalleri yapıyorsa, diğer partner sessizliğe gömülerek bir mesaj vermek isteyebilir ya da sadece kendisine bir özgürlük alanı yaratmak istediği için tüm iletişim kanallarını kapatmış olabilir.

Güvenli Bir Alan Arıyor Olabilirler

Partnerlerinin öfke patlamalarından, sözlü, psikolojik ve fiziksel tacizlerden kaçmak isteyen kişiler, kendilerini korumak için bir güvenli alan yaratarak partnerlerinden kaçıyor olabilirler.

İlişkilerde Ghosting Yaşamak Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Popüler bir konu ile yine sizlerleydik. İlişkilerde ghosting yaşamak, konuyla alakalı merak ettiğiniz tüm sorularınızı uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

ghost
ghosting
ghoster