Şirketiniz için teklif alın
İş Yerimizle Ruh Sağlığımız Arasındaki Bağlantıyı Biliyor musunuz?
İşimizin hem genel sağlığımıza hem de ruhsal sağlığımız da büyük rolleri vardır. Finansal faydaların yanı sıra, işiniz hayatınıza anlam, yapı ve amaç katabilir. Ayrıca size bir kimlik duygusu sağlayabilir, öz saygınızı güçlendirebilir ve önemli bir sosyal çıkış noktası sunabilir.
Bu Yazıdaki Konular
Olumsuz bir ortamda çalışmak tam tersi bir etkiye sahip olabilir ve duygusal sağlığınız üzerinde ağır bir etki yaratabilir. Uzun çalışma saatleri, personel yetersizliği, destek eksikliği ve iş yerinde stres seviyenizi artırabilir ve kaygı, depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarına katkıda bulunabilir. Bu sorunlar, pandemi ve son birkaç yıldır çalışma alışkanlıklarımızdaki büyük değişimlerle daha da kötüleşti. Birçoğumuz, örneğin uzaktan çalışmanın yeni stres faktörlerine uyum sağlamak için aylar harcadık, ancak şimdi işe gidip gelmeye ve tekrar yerinde çalışmaya yeniden uyum sağlamak zorunda kaldık. Bu durum bizi gergin, mutsuz ve gelecek günlerimizi nasıl geçireceğimiz konusunda endişeli bireylere dönüştürmüş olabilir.
Tıpkı işin ruh sağlığınızı etkileyebileceği gibi, ruh sağlığınız da işinizi etkileyebilir, iş performansınızı ve üretkenliğinizi etkileyebilir. Aslında, son tahminler ruh sağlığı sorunlarının küresel ekonomiye yıllık 1 trilyon dolarlık kayıp üretkenlik, devamsızlık ve personel devir oranına mal olduğunu gösteriyor.
Çoğumuz için, iş yeri ortamımızla ilgili birçok şey kontrolümüz dışında kalır. İş yerindeki kültür, bizden üst düzey pozisyonlarda olanlar tarafından oluşturulur ve genellikle yargılanma veya işimizi riske atma korkusu olmadan konuşamadığımızı hissederiz. Ancak ruh sağlığı sorunlarınız iş yerinizden kaynaklanıyor olsun veya başka bir yerden kaynaklansın ve iş yerindeki performansınızı etkiliyor olsun, kendinize iyi bakmak ve refahınızı korumak için atabileceğiniz adımlar vardır. Bu ipuçlarıyla işvereninizle ruh sağlığı hakkında konuşmayı, işteki yaygın zorluklarla başa çıkmayı, dayanıklılığınızı artırmayı ve iş yerinde ve dışında potansiyelinizi gerçekleştirmek için daha iyi çabalamayı öğrenebilirsiniz.
İş Yerinde Ruh Sağlığımızı Olumsuz Etkileyebilecek Durumlar Nelerdir?
-Uzun ve esnek olmayan çalışma saatleri,
-Kesintiler veya doldurulmayan boş pozisyonlar nedeniyle yetersiz personelle çalışmak,
-Sürekli artan iş yükü,
-İş ve kişisel zaman arasında net bir ayrım olmaması,
-Beklenen rol için eğitim veya rehberlik eksikliği,
-Yönetimden görevler, hedefler veya karar alma konusunda sınırlı veya belirsiz iletişim,
-Destek eksikliği, ekipman veya diğer iş kaynaklarının yetersizliği veya güvenli olmayan çalışma uygulamaları,
İş Yerindeki Hangi Hisler Ruh Sağlığı Sorunlarının Erken Habercisidir?
Hepimiz zaman zaman işte kötü günler geçiririz, hiçbir şeyin yolunda gitmediği günler elbette ki olur. Odaklanmakta zorluk çekebilir, aşırı stresli, sinirli veya takdir edilmediğinizi hissedebilir veya en temel görevi bile tamamlamak için enerji ve motivasyondan yoksun olabilirsiniz. Ancak her gün böyle hissediyorsanız, bu durum bir şeylerin yanlış olduğuna dair kırmızı bayrak olabilir.
İşyerinde bitkin, endişeli ve moralsiz hissetmeye o kadar alışabilirsiniz ki, "normal" gelmeye başlar. Ancak bir sorunun erken belirtilerini görmezden gelmek, sorunun ortadan kalkmasını sağlamaz; zamanla daha da kötüleşerek sizi hastalıklara ve diğer sağlık sorunlarına karşı savunmasız hale getirir, tükenmişliğe neden olur ve iş performansınıza, ilişkilerinize ve ev hayatınıza zarar verir.
Ruh sağlığı sorunlarının belirtileri, duruma ve bunları yaşayan kişiye göre büyük ölçüde değişebilse de, düşünme, hissetme ve davranış şeklinizdeki değişikliklerin farkında olmak önemlidir.
Aşağıdaki belirtilerden birkaçını kendinizde (veya bir iş arkadaşınızda) görüyorsanız, yardım isteme zamanının geldiğini gösterebilir.
İşyerindeki performansınızda düşüş: İşyerinde (ve evde veya sosyal yaşamda) günlük görevlerinizi yerine getirmekte zorluk çekiyorsunuz.
Konsantre olma ve düşünme sorunları: Görevlere odaklanma sorunları yaşıyorsunuz veya hafızanızda, düşünmenizde veya hatta konuşma düzeninizde değişiklikler yaşıyorsunuz.
İştahınızda veya uyku düzeninizde değişiklikler: Uykusuzluk, çok fazla uyuma, ne kadar yediğinizde ani değişiklikler veya başa çıkmak için giderek daha fazla uyuşturucu ve alkole güvenmekle mücadele etmek.
Ruh halinizde değişiklikler: Umutsuz, çaresiz, gergin hissediyorsunuz veya alışılmadık ruh hali değişimleri veya hatta intihar düşünceleri yaşıyorsunuz.
Aktivitelere olan ilginin kaybı: Daha önce zevk aldığınız işinizin bazı yönlerine olan ilginizi kaybediyorsunuz, sevdiğiniz hobilerinizi bırakıyorsunuz veya arkadaşlıklarınızdan ve sosyal aktivitelerden çekiliyorsunuz. Buna belirgin bir ilgisizlik eşlik edebilir.
Korku veya gerginlik: İşyerinde veya sosyal ortamlarda başkalarına karşı aşırı şüpheci hissediyorsunuz veya belirli durumlarda aniden gergin ve korkmuş hissediyorsunuz.
Artan hassasiyet: Görüntülere ve seslere karşı daha hassassınız ve aşırı uyarıcı olan durumlardan kaçınmaya çalışıyorsunuz.
Alışılmadık davranış: Çevrenizle bağlantınızın koptuğunu hissediyorsunuz, alışılmadık, sıra dışı veya kontrol dışı davranışlar sergiliyorsunuz, gerçek olmayan şeyler görüyor veya duyuyorsunuz.
Baş ağrısı, mide bulantısı veya kas ağrısı gibi açıklanamayan ağrılar ve sızılar.
İş Yerimizle Ruh Sağlığımız Arasındaki Bağlantıyı Biliyor musunuz?
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.
İş hayatımız hem bizlere kimlik kazandıran hem de öz saygımızı güçlendiren kısaca hayatımıza anlam katabilmemizi sağlayan bir ortamdır. Ancak bazen ya iş yerimiz modumuzu, ya da modumuz işimizi etkiler. Sebep ne olursa olsun her iki senaryoda da iş verimimiz, işe gitme isteğimiz zedelenir. Kendimizi başarısız, tükenmiş ya da zorlanmış hissedebiliriz. Peki ya sizin işinizle ilgili kaygılarınız var mı? Kafanıza takılanları psikologlarımıza sorun ve tamamen kişisel cevaplarınızı bulun.