İş Yerinde Stresle Başa Çıkmanın 6 Yolu
İşle ilgili stres, enerji seviyelerinin düşmesine, performans zorluklarına ve gergin ilişkilere yol açabilir. Ancak bununla başa çıkmanın ve etkilerini önlemenin yolları vardır. Stres, baskıya karşı doğal bir tepkidir. Hayatınızdan tüm stresi ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, bununla başa çıkmayı ve stresli durumlara tepkilerinizi yönetmeyi öğrenebilirsiniz.
Bu Yazıdaki Konular
Birçok faktör bir çalışma ortamını daha stresli hale getirebilir. Bunlar herkes için farklı olabilir ve yaptığı işle ilgili olabilir. Performans kaygısı ayrıca işyerinde daha yüksek stres seviyeleri yaşamanıza yol açabilir.
Düşük özgüven doğrudan daha yüksek stres ve daha düşük iş memnuniyetiyle bağlantılıdır. Kendinizle ilgili sınırlar koyamamak, ceza alma yada reddedilme korkusu gibi durumlarda iş yerindeki stresi tetikler. Kendinizi ifade etmekte zorlandığınız, mola vermeden çalıştığınız iş ortamlarında da stres oranı yüksektir. Bunun dışında diğer olası stres faktörleri;
- ağır veya artan iş yükü
- düşük ücretle çalışmak
- kötü yönetim tarzlarına sahip işveren
- yeterince mola saatlerinin olmaması
- iş arkadaşları ile olan uyumsuzluk
- iş teslimiyle alakalı yüksek baskı
- iş güvencesizliği
İşyerinde stresle anında başa çıkmak için 6 ipucu
İşyerinde stresle başa çıkmanın etkili bir yolu, durumların tırmanmasına izin vermek yerine stres faktörlerini hemen yönetmektir. Bazı şeyler kontrolünüz dışında olabileceğinden bu her zaman mümkün olmasa da, çalışma koşullarınızda uygulayabileceğiniz ipuçlarını keşfetmeyi düşünün.
Kısa molalar vermek
Mümkünse, iş yerinizdeki anlık stres kaynağınızdan mola vermeyi veya uzaklaşmayı düşünün.
İş yerinizden ayrılamıyorsanız, şunları düşünün:
- Tuvalete gitmek.
- Çay yapmak veya etrafta dolaşmak için bir dakika ayırmak.
- Sizi sinirlendiren aktiviteye ara vermek ve birkaç dakika görev değiştirmek.
- Rahatlatıcı 1 ila 5 dakikalık bir video izlemek.
- Her çalışma ortamında hareket etmek veya yeri terk etmek mümkün olmasa da, zihinsel bir mola verebileceğiniz yolları düşünün.
Derin nefes egzersizleri
Stresiniz arttığı anda, derin nefes egzersizi deneyin. Bilimsel çalışmalar nefes tekniklerinin fiziksel ve ruhsal sağlığınıza fayda sağlayabileceğini, stresi ve gerginliği anında azaltabileceğini göstermiştir.
Nefes alma, çoğu yerde (gerekirse tuvalet kabini dahil) kolayca yapabileceğiniz bir şey olduğundan, olabildiğince sık deneyin.
Günlük Tutma
Bilimsel çalışmalar , günlük tutmanın zihinsel sağlığa yararlarını destekliyor. Günlük tutmanın her durumda stresi azaltmak için kullanılabileceğini öne sürüyor. Günlük tutmak, 5 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayıp hayal kırıklıklarınızı ve endişelerinizi karalamak kadar basit olabilir. Telefonunuzda, bilgisayarınızda veya kalem ve kağıtta günlük tutabilirsiniz.
Yürüyüşe çıkmak veya dışarı çıkmak
2017'deki bir araştırmaya göre egzersiz yapmak ; ruh halinizi düzenlemekten ve stresle başa çıkmaktan sorumlu beyin bölgelerini etkileyerek; endorfin, dopamin ve serotonin gibi iyi hissettiren hormonları arttırmaktadır.
Düzenli olarak egzersiz yapamıyorsanız, oturma yerinizde esnemeye çalışın, işten önce, iş sırasında veya iş sonrasında yürüyüşe çıkın veya yapabiliyorsanız merdivenlerden inip çıkın. İşe yürüyerek gitmek, açık havada öğle yemeği yemek veya işten sonra parkta vakit geçirmek, gökyüzüne, ağaçlara, kuşlara, ışıklara veya bakabileceğiniz başka herhangi bir şeye odaklanmak için 5 dakika pencereden dışarı bakmak da iş yerindeki stresi yönetmenize yardımcı olabilir.
Müzik Dinlemek
2021'de yapılan bir araştırma, ortamdan bağımsız olarak 10 dakika müzik dinlemenin kortizol seviyelerini düşürdüğünü ve özellikle de en sevdiğiniz müzik türü olduğunda ruh halinizi iyileştirdiğini gösterdi. Çalışırken dinleyebileceğiniz müzikler seçin ve bir playlist oluşturun veya stresli günlerde işe gidip gelirken ve molalarınızda en sevdiğiniz şarkıları dinlemeyi deneyin.
Meditasyon Yapmak
Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünsel Sağlık Merkezi'ne (NCCIH) göre, meditasyon zihinsel ve fiziksel rahatlama elde etmenin etkili bir yoludur. Meditasyonun bir saat sürmesi gerekmez. En sevdiğiniz meditasyonun kısa versiyonlarını masanızda veya tuvalet molası sırasında uygulayabilirsiniz.
Örneğin, 1 dakika nefesinize odaklanabilir ve ardından 3 dakika boyunca olumlu bir cümleyi zihinsel olarak tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca bu olumlamayı bir Word belgesine yazabilir ve zihninizde okurken birkaç dakika ekrana odaklanabilirsiniz.
İş Yerinde Stresle Başa Çıkmanın 6 Yolu Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?
İşyerinde stresle başa çıkmanın etkili bir yolu, durumların tırmanmasına izin vermek yerine stres faktörlerini hemen yönetmektir Ancak bazen bu yönetimi tek başımıza yapmakta zorlanırız. Sizin de iş yerinizle alakalı çözümleyemediğiniz problemleriniz varsa uzman psikologlarımıza bu konuda kafanıza takılanları sorabilirsiniz.