• Anasayfa
  • Blog
  • Toksik İlişkide Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Romantik İlişkiler

Toksik İlişkide Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Psikologca 30 Temmuz 2024

Çiftlerden genellikle birinin diğerine zarar verdiği ikili ilişkiler toksik olarak adlandırılır. Kelime kökeni zehirli anlamına gelir ve ilişkilerde de benzer bir amaçla kullanılır. Normalde duygusal ilişkilerde tarafların birbirine duygusal ve manevi desteği ön plandadır. En azından öyle olması beklenir. Oysa toksik ilişki söz konusuysa, tarafların birbirine zarar vermesi söz konusu haline gelir. O zaman gelin daha detaylı bakalım toksik ilişkilerin nasıl ilerlediğine...

Kimi durumlarda ise her iki tarafın da karşı tarafa zarar vermesi söz konusu olabilir. Genellikle tek taraflı olarak toksik ilişkilerin bazen karşılıklı olabilmesi de görülür. Her halükarda bakıldığında istenmeyen bir durum olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Buradaki problem ise tarafların, bazen tek tarafın yaşadığı ilişkinin toksik olduğunu fark etmemesidir. Bu da aslında ilişkinin birey psikolojisine verdiği hasarın en önemli sebebidir. Bu nedenlerden dolayı toksik ilişki nedir, nasıl anlaşılır, bilinmesi yararlıdır. Siz veya yakınınızdaki bir kişi bu türden bir ilişki yaşıyor olabilir. Eğer öyleyse ivedilikle gerekli adımların atılması gerekir. Bunlar arasında ilişkideki mağdur tarafın psikolojik destek alması da yer alır.

Toksik İlişki Ne Demek?

Toksik yapıdaki bir ilişkide olduğunuzu anlamak için öncelikle neyi aradığınızı bilmelisiniz. Bir başka deyişle toksik ilişki ne demek, kavramanı bilmeniz gerekir. Buradan ilişki yaşayan bireylerin birbirlerine iyi gelmediği, aksine zarar verdiği ilişki türleri anlaşılabilir. Genellikle kadın-erkek arasında yaşanan romantik ilişkiler bu anlamda söz konusudur. Ancak toksik olan ilişkiler bununla sınırlı değildir. Daha az sayıda olsa da arkadaşlıklar, aile ilişkileri de bu yapıda olabilirler.

Konuyu biraz daha detaylı incelemek faydalı olabilir. Özellikle romantik ilişkiler için kullanılan toksik ilişki, 21. yüzyılda kazanılmış bir kelimedir. Çoğu durumda bir uygulayan, bir de mağdur taraf bulunur. Uygulayan taraf, mağdur tarafı deyim yerindeyse psikolojik bir baskı altına almıştır. Mağdur tarafın aşağılık duygusu, değersizlik hissi gibi olumsuz deneyimler yaşadığı görülür.

Öte yandan uygulayan tarafın ise narsistik yapıda olduğu ve partnerine karşı bir üstünlük çabası içinde olduğu karşımıza çıkar. Daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki belirtileri incelemek gerekecek. Böylece toksik bir ilişkide neler yaşandığı daha net resmedilebilir.

Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir?

Sözel ifadelerle toksik bir ilişkinin tanıtılması veya anlanması biraz güç olabilir. Bunun yerine izlemeniz gereken toksik ilişki belirtileri:

  • Sürekli olarak ilişki için fedakarlık yapan siz olursunuz.
  • Fikirlerinize önem verilmez, karşı tarafın fikirlerini kabullenmek durumunda kalırsınız.
  • Değersizlik hissi artar ve özsaygı azalır.
  • Kabul edilemeyecek düzeyde kıskanç davranışlar görülür.
  • Hayatınızın kısıtlandığını hissedersiniz.
  • Karşı taraf konforundan ve egosundan asla taviz vermez.

şeklinde sıralanabilir. Çiftlerin özelliklerine göre bu listenin uzayabilmesi de mümkündür. Genel hatlarıyla bakıldığında toksik ilişki ne demek, bu belirtilerle daha kolay anlaşılabilir. Siz de bu şekilde kısıtlanıyor veya değersizleştiğinizi hissediyorsanız, toksik bir ilişkide bulunuyor olabilirsiniz.

Toksik İlişkiden Nasıl Kurtuluruz?

Diyelim siz ve yakınınızdaki bir kişi yukarıda sayılan durumları yaşıyor. Ne yapmalısınız? Aslında toksik ilişkiden kurtulma için ilk akla gelen ve en kesin yol ilişkiyi bitirmektir. Ancak bazı durumlarda bu mümkün olmayabilir. Özellikle mağdur tarafın her şeye rağmen duyduğu sevgi ve aşk en büyük engel niteliğindedir. Bununla birlikte bazı durumlarda toksik ilişkiden mağdur olanlar, bir şekilde bu durumdan rahatsız olmaz ve bir teslimiyet halinde hissedeler.

Eğer ilişkinin sonlanması mümkün değilse aşağıdaki yollar izlenebilir:

  • Çift terapilerine başvurmak
  • Partnerle medeni şekilde konuşmak ve şikayetleri dile getirmek
  • Kendi kişisel gelişimini desteklemek
  • Özgüveni artırmak

Burada görülen son 2 madde aslında toksik ilişkiden kurtulma değil, ilişkinin toksik yapıda olduğunun fark edilebilmesi içindir. Böylelikle birey, yaşadığı durumun kendisine ne denli zarar verdiğinin bilincine gelebilir. Bunun sonucunda ise çoğu zaman ilişkiyi bitirme kararı alabilir.

Toksik İlişkide Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

İlişkinizde sürekli fedakarlık yapıyor, gün geçtikçe değersizlik hissiniz artıyor ve sizi huzursuz eden bir şeyler mi var ? Belkide toksik bir ilişki içindesiniz...İlişkinize ve hissettiklerinize dair sorularınızı uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

romantik ilişkiler
ilişkiler
toksikilişki