İlişkilerde Benching (Yedekte Tutma) Nedir?
Post-modern çağla birlikte hayatlarımıza ve ilişkilerimize yepyeni kavramlar girdi. Bunlardan kimileri benimsenirken kimileri ise toplumun ahlak normlarıyla çelişti. Yine de toplumun farklı kesimleri her kavramı bir şekilde içselleştirebildi. Son zamanlarda duyulmaya başlanan, ilişkilerde benching için kısa bir tanım yapılabilir. Partnerlerden birinin, diğerini her ihtimale karşı yanında tutma çabasıyla birlikte bir veya birden fazla kişiyle flört etmesi olarak ifade edilir.
Bu Yazıdaki Konular
Pek çok kişi bu durumun uygunsuz olduğu konusunda hemfikirdir. Öte yandan uygulayan içinse aslında işlevsel bir yönü olduğu söylenebilir. Diğer tarafı yedek tutan partner, bir kadın veya erkek olabilir. Günümüz toplumunda bu konuda keskin bir cinsiyet ayrımı olmadığı rahatlıkla ifade edilebilir. Peki, insanlar neden bir başkasını yedekte tutma ihtiyacı hissediyor? Benching ilişkilerin psiko-sosyal sebepleri nelerdir? Önce bunlara bakalım:
- Yalnız kalma ihtimalinden çekinme
- Birden fazla kişiyle flört etmekten hoşlanma
- Yedekte tutulan kişiyle evlenme düşüncesiyle birlikte başkalarından geri kalmama ihtiyacı
- Çocukluk yaşantısında beklediği sevgiyi/ilgiyi görmemiş olma ve bunu bu şekilde ödünleme
- Fazla özgüvenli olma
- ·Başkalarının duygularını önemsememe veya empati yapamama
Bu gibi sebepler insanları, başkalarını yedekte tutmaya yönlendirebilir. Şöyle bir bakıldığında benching yapan kişinin “kötü” olarak tanımlanabileceği nedenler oldukça azdır. Genellikle psikolojik özgeçmişin izleri ağırlıktadır.
Kavramı daha yakından tanımak için bir örnek vermek yararlı olabilir. A kişisi B kişisiyle sevgilidir. Aralarında güzel bir uyum vardır. Ancak A kişisi, B’nin bilgisi olmadan başka karşı cinslerle görüşmeye ve hatta flört etmeye devam eder. Bu durumda A kişisinin amacı istediği cinsel/duygusal birliktelikleri yaşamaktır. Bir yandan da yalnız kalmamak adına B kişisi ile ilgileniyor gibi yaparak yedekte tutar. Tam olarak bu durum benching halini ifade eder.
Kelime kökenine bakıldığında ise bench; sıra, yedek kulübesi gibi anlamlara gelir. Futbolda da yedek kulübesini tanımlamak için bu kelime kullanılır. Romantik ilişkilerdeki kullanımı ise yukarıda anlatıldığı gibidir. Bir kişiyi yedekte tutarak dilediği zaman ulaşma isteği, benching durumuna karşılık gelir.
Biraz teknik ve psikolojik bilgilerden uzaklaşarak eğlenceli bir örneğe geçelim. Dünyaca ünlü ve ülkemizde çok sevilen bir diziden bahsedeceğiz: How I Met Your Mother. Ted Mosby adındaki bir baba, çocuklarına anneleriyle nasıl tanıştığını anlatıyor. Bu eğlenceli dizinin 5. Sezon 16. Bölümünde bu konuya değiniliyor. Kahkaha tufanı içinde geçen bölümde anlaşılıyor ki herkesin birer yedeği varmış. Bölüm sonunda ise karakterlerimiz bunun yanlış olduğunu fark ederek yedekteki ilişkilerini sonlandırıyorlar.
Aradaki fark ise bu dizide benching tabiri yerinde hooked (kancada tutmak) kullanılıyor. Bu da aslında bench tabirinin son yıllarda ortaya çıkmasından kaynaklanır. Bahsedilen dizi bölümü 2010 Mart’ta yayınlanmıştı.
Bazıları için yedekte tutulma durumu aslında bunu yapanın psikolojik zayıflığını gösterir. Bazıları ise bunu bir ahlaksızlık olarak tanımlanır. Burada yine bireysel farklılıkların, olguya bakış üzerinde önemli rol oynadığı görülebiliyor. Toplumumuzun büyük bir kesimi ise bu durumu bir aldatma olarak tanımlar. Bu tanımın yanlış olduğunu söylemek haksızlık olur. Evet, bu kişiler birlikte olduğu kişiyi bir anlamda aldatırlar. Başkalarıyla fiziksel, cinsel veya duygusal birliktelik yaşarlar. Yedekte tutulan kişi ise bu bireyler için iyi birer alternatif niteliğindedir.
Benching İlişkinin Belirtileri Nelerdir ?
Aslında yukarıda bahsettiğimiz dizide benching ilişki belirtileri konusunda bayağı bilgi sahibi olabiliyoruz. Pek çok psikolojik durum için sıralanan belirtiler, kişinin kendisi için verilir. Burada ise durum biraz daha farklıdır. Bir başkasını yedekte tutan kişi, zaten bunun farkındadır. Bilinçli bir eylem ve karar söz konusudur. Buradaki belirtiler ise yedekte tutulan kişiyi ilgilendirir. Çünkü çoğu zaman bu kişiler yedekte olduğunu fark etmeyebilirler. Bu noktada ise aşağıdaki soru sıkça sorulur.
Yedekte Tutulduğumu Nasıl Anlarım?
Partnerinizin bazı tutum ve davranışlarını gözlemleyerek yedekte tutulup tutulmadığınızı anlayabilirsiniz. Eğer partneriniz:
- Normal bir ilişkiye göre size anlamlı şekilde çok az zaman ayırıyorsa
- Başkalarının yanındayken sizinle ilgilenmiyorsa
- Arama veya mesajlarınıza geç dönüyorsa
- Sizi yakın çevresiyle tanıştırmıyorsa
- Sadece kendi istediğinde sizinle görüşüyor veya buluşuyorsa
- Birlikteliğinize dair planları erteliyorsa
Bir benching ilişkide olabilirsiniz. Burada elbette süreklilik ve nedensellik aranmalıdır. Yani yukarıda sayılan durumlar her ilişkide bazı zamanlarda olabilir. Denk de gelebilir. Bu yüzden anlık olarak bunları yaşıyor olmanız yedekte tutulduğunuz anlamına gelmeyebilir. Partneriniz yargılamadan önce bir süre gözlemlemeniz yararlı olacaktır. Ayrıca sayılan durumları değiştirebilmek için çabalamanız da sonuç verebilir.
Sosyal Medyanın Benching Üzerine Etkisi
Günümüzde hemen her olgunun üzerinde sosyal medya etkisi vardır. Çok tartışılan bir konu olması nedeniyle benching durumunu da bundan ayıramayız. Özellikle Instagram, X, TikTok ve Reddit platformları, bu kavramın çok konuşulduğu alanlar olarak karşımıza çıkar. Aslında burada diyalektik bir ilişki söz konusudur. Yani hem yedekte tutma halinin yaygınlaşması sosyal medyadan etkilenir. Hem de sosyal medya bu durumla ilgili yapılan paylaşımlarla büyür. Özellikle toplumumuzun genç kesimi sosyal medya paylaşımlarından fazlasıyla etkilenir. Etkilenmekten kasıt ise hoşuna gittiği veya ilginç şeyleri yapma/deneyimleme ihtiyacı şeklinde görülür. Yani benching durumuyla ilgili ilginç bir paylaşım gören gençler, ilgisini bu yöne doğru kaydırabilir. Bir başka deyişle bunu deneyimlemek ister. Eğer başarılı olabilirse de sonraki yaşantısında bunu uygulama ihtiyacı hisseder. Elbette tüm ihaleyi sosyal medyaya yıkmak da doğru olmayacaktır. Hatta bu konuda sosyal medyanın etkisi minimal düzeyde olarak ifade edilebilir. Buradaki nüans ise “aklına sokma” veya “tanıtma” olarak nitelenebilir. Yani hiç böyle bir durumu bilmeyen bir kişinin, bu tercihe yönelmesi daha az olası hale gelir.
Benching İlişkide Olduğunuzu Anladıktan Sonra Ne Yapabilirsiniz?
Bir şekilde yedekte tutulduğunuzu anladınız veya bu durumdan şüpheleniyorsunuz. Bu durumda ne yapmak akıllıca olur? Öncelikle şüphelenme durumu için acele karar verilmemesi gerektiği söylenebilir. Bir süre partnerinizi gözlemlemek ve yukarıdaki belirtileri aramak yerinde olabilir. Öte yandan artık benching durumunda olduğunuza kanaat getirdiyseniz yapabileceklerinizden bahsedelim.
Ayrılmak: İlk akla gelen ve en basit çözüm budur. Partneriniz için sadece bir yedek olmayı ifade ediyorsanız, bu ilişkiye devam etmek mantıklı görünmüyor. O halde ilişkiyi sonlandırarak önünüze bakabilirsiniz. Peki ama partnerinizi çok seviyor ve ayrılmak istemiyorsanız ne olacak? Ya da partneriniz gerçekten sandığınız gibi sizi yedekte tutmuyor, sadece gerçekten meşgulse? O zaman da bitirdiğiniz ilişkinin pişmanlığını yaşayabilirsiniz.
Konuşmak: Bu daha doğru bir yaklaşım olarak değerlendirilir. Hem partnerinizi sevmeniz hem de yanılıyor olma ihtimalinize karşı akılcı bir çözümdür. Burada yetişkin bireyler olarak açık bir şekilde konuşmayı tercih edebilirsiniz. Kendisinin hal ve hareketlerinin, size benching hissini uyandırdığını ifade edebilirsiniz. Bu ilişkiye devam etmek istediğinizi, ancak bu durumun devamı halinde devam edemeyeceğinizi belirtebilirsiniz.
Bu ihtimalde karşı tarafın ifadesi de süreci önemli ölçüde etkileyecektir. Partneriniz bu durumu kabul edebileceği gibi, daha yüksek olasılıkla da inkar edecektir. Burada karar yine sizlere kalıyor. Devam ederek biraz daha gözlemleyebilir ve bir şans verebilirsiniz. Ancak bu durumda partnerinizin daha dikkatli olabileceği ihtimalini göz ardı etmemeniz gerekir.
Farklı yönleriyle ele aldığımız benching, yani yedekte tutma durumunu inceledik. Nasıl anlaşılabileceği, nelerden kaynaklandığı gibi soruları yanıtlamaya çalıştık. Umarız faydası olmuştur ve bu durumu yaşamıyorsunuzdur. Yaşıyorsanız da en azından artık ne yapacağınızı daha iyi biliyorsunuz; diyebilir miyiz?
İlişkilerde Benching (Yedekte Tutma) Nedir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?
Bu yazı dizimizde ilişkilerde ''Benching'' kavramından ve kökenlerinden bahsettik. Konuyla alakalı daha fazla merak ettiğiniz ve aklınıza takılanları uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.