• Anasayfa
  • Sorular
  • Çocuğum seni sevmiyorum dediğinde nasıl davranmalıyım?
Çocuk ve Ergen

Çocuğum seni sevmiyorum dediğinde nasıl davranmalıyım?

Gizli Kullanıcı13 Ocak 2025 17:56

Merhaba 5 yaşında bir oğlum var ve bana kızdığı zamanlarda sürekli seni sevmiyorum sen çok kötüsün keşke başkasının çocuğu olsaydım gibi cümleler kuruyor. Özellikle bir şeyi yapmak istediği ve benim ona izin vermediğim zamanlar ya da yemek istediği ve izin vermediğim zamanlarda. Bu durum beni çok üzüyor olsa da sakin kalmaya çalışıp şuan çok kızgınsın o yüzden bu şekilde davranıyorsun ama bunları söylemenden hoşlanmıyorum üzülüyorum gibi cümleler kuruyorum. Neden bu şekilde konuşuyor olabilir ve bu durumu başka nasıl çözebilirim. Teşekkürler

Bu soru 14 Ocak 2025 12:02 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,


Yaşadığınız durum, aslında çocuğunuzun duygularını ifade etmeyi öğrendiği sürecinin bir parçası ve birçok ebeveynin karşılaştığı yaygın bir durumdur. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak bu tepkilerin nedenlerinin neler olabileceğini ve neler yapabileceğinize birlikte bakalım istiyorum.


Neden böyle davranıyor noktasına baktığımızda,

-5 yaşındaki bir çocuğun beyin gelişimi, duygularını anlamlandırması ve ifade etme becerilerini hala gelişmekte olduğu bir dönemde. Yoğun duygular yaşadığında, bunlarla başa çıkarken kendisini nasıl ifade edeceğini tam anlamıyla bilmediğinden, size “seni sevmiyorum” gibi ifadeler kullanabilir.

-Aynı zamanda çocuklar bu yaşta sınırları ve kuralları anlamaya çalışır. “Hayır” cevabını anne babalarından aldıklarında, duygusal olarak tepkiler vererek sizlerin sınırlarını zorlamaya çalışabilirler. Bu oldukça doğaldır. Sizi ve sınırlarınızı test ederler.

-İlgi ve onaylanma ihtiyacını da gösterebilir. Olumsuz duygularını ifade ederken bile sizinle bağlantıda kalmak istiyor olabilir. Bir bağlantı kurma çabasıdır.

Bu bahsedilen nedenler olası nedenlerdir. Ancak detaylı bir analiz ve gözlem sonucu bu durumun nedeni ortaya çıkabilir.

Şimdi bu durumu nasıl yönetebilirsiniz?


Çocuğunuzun duygularını anlamlandırmasına yardımcı olmanız, onunla empati kurduğunuzu ona gösterir. Duygularını isimlendirin, her bir duygusunun önemli ve kabul edilebilir olduğunu görmesi önemlidir.


“Şu an bana çok kızgınsın, çünkü istediğin şeyi yapmana izin vermedim. Bu gerçekten sinir bozucu olabilir.” gibi cümleler hem onu anladığınızı hem de duygularını kabul ettiğinizi gösterecektir. Daha kolay bir sakinleşme yaşanabilir.


Çocuğunuzun sözleri kişisel bir saldırı gibi görünebilir ancak burada sizin kişisel değeriniz değil, onun kendi duygusal dünyasını ifade etme biçimi konumuzdur. Burada tepkilerini ve sözlerini kişisel algılamayınız. Gelişimine yardımcı olmak ve bu tür durumların normal olduğunu bilmek önemlidir sevgili danışanım.


“Bunu söylediğinde üzülüyorum, çünkü birbirimizi sevdiğimizi biliyorum. Ama şu anda böyle hissetmen normal olabilir.” gibi kendi cümlelerinizi kullanabilirsiniz.


Çocuğunuzun duygularını daha uygun bir şekilde ifade etmesini teşvik etmelisiniz.


“Bana ‘seni sevmiyorum’ demek yerine, ‘Bu karara çok sinirlendim’ diyebilirsin. Bunu söylemek daha iyi bir yol, çünkü duygularını böylece daha iyi anlarım ve birlikte çözüm arayabiliriz.”

Gibi cümleler, farklı cümleleri ona öğretir. Duygularını doğru ifade etmeyi yavaş yavaş öğrendikçe oturtacaktır.


Çocuğunuz duygularını test ettiğinde tutarlılığınız çok önemlidir. Onun öfkeli ifadelerine karşı sakin ve kararlı bir tutum sergilemeniz duygularını yönetmeyi öğrenmesine yardımcı olabilir. Sakin ve kararlı tutumunuzu sürdürün.


Çocuğunuza sakinleşmek için kullanabileceği yöntemler öğretebilirsiniz. Örneğin, derin bir nefes alma, bir süre sessiz bir köşede oturma veya bir resim çizme gibi aktiviteler, onun duygusalını düzenlemeyi öğrenmesini destekler. Bu örnekleri, çocuğunuza göre seçebilirsiniz. Her çocuk farklı ve özeldir. Ona iyi gelecek yolu yine siz bilebilirsiniz.


Sakinleştikten sonra onunla sevgi dolu bir ilişkiyle karşılayan konuşmalarınız olsun.

“Sana kızsam da, seni her zaman sevdiğimi bilmelisin. Duygularını ifade etmen çok normal, ama nasıl ifade ettiğimiz de önemlidir.”


Bir kitap önerisi yapmak isterim. Bu kitap, çocuğunuzun duygusal gelişimini anlamaya ve yönetmeye dair için bilimsel ve pratik bilgiler sunacaktır. Okumak isterseniz, bu duruma katkı sağlayabilir.

Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson – Çocuğunuza Beyin Eğitimi


Bu süreci hem sizin hem de çocuğunuzun gelişimi için bir “öğrenme fırsatı” olarak görmeyi deneyin. Sakin, sabırlı ve tutarlı bir yaklaşım göstermeniz uzun vadede daha olumlu bir duygusal ifade kazandıracaktır. Sabırlı ve sevgi dolu yaklaşımınızı sürdürmeniz çok değerli olacaktır. Hoşça kalın…

Sevgiyle,

Psikolog İrem Bor

Cevaplanmış benzer sorular