Çocuk ve Ergen

Sinirimi kontrol edemiyorum ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı10 Ekim 2024 11:04

İster istemez kizlarima kızmak zorunda kalıyorum sonra pişman oluyorum bu beni çok yipratiyo sinirimi kontrol edemiyorum neler yapmam gerektiğini bilmiyorum duygularımla baş edemiyorum bu sinirim bazen saçlarımı kesmeye kadar gidiyo kimseyle görüşmek konuşmak sosyalleşmek içimden gelmiyor arkadaş çevrem hiç yok ruh halim karma karışık herkese yardım ettim Bi kendim için çözüm bulamadım cok fazla uyku düzensizliği yaşıyorum o yüzden napicagini bilmiyorum

Bu soru 10 Ekim 2024 23:55 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,

Öncelikle bu durumu paylaşma ve destek arama yoluna gittiğiniz için sizi tebrik etmek isterim. Siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.


Öfke, üzüntü, şaşkınlık, korku, mutluluk ve tiksinme duyguları bizim altı temel duygumuzdur. Bütün bu duyguları deneyimlemek, hissetmek son derece normaldir. Dolayısıyla altı temel duygudan birisi olan öfke belli sınırlar içerisinde normaldir. Sağlıklı öfke kendimizi, ilişkilerimizi, sınırlarımızı korumamızı desteklerken sağlıksız öfke ilişkilerimize ve bize zarar verebilir. Öfkenin nasıl ifade edildiği oldukça önemlidir. Kendimize, bir başkasına, çevremizdeki eşyalara vb. zarar veriyorsak öfkemizi ifade etme konusunda alternatif yollar arayabiliriz. Siz de öfkenizi çocuklarınıza yönlendiriyor veya saçlarınızı keserek ifade ediyor olabilirsiniz. Var olan potansiyel öfke mutlaka bir şekilde kendini gösterecektir. Peki öfkenizi nasıl ifade edebilirsiniz ve öfkenizi nasıl yönetebilirsiniz?

Öncelikle sizi öfkelendiren durumları keşfetmek için bir öfke günlüğü tutmanızda fayda var. Günlüğünüzde sık tekrarlayan olaylar diğer olaylara kıyasla sizi daha kolay öfkelendiriyordur. Sık rastladığınız durumlar için "Bu durum beni niçin bu kadar öfkelendiriyor?" sorusunu sorarak öfkenizin kaynağını keşfetmeye çalışabilirsiniz. Bu alıştırma ile kendinizi, öfkenizi daha iyi tanıyabilirsiniz.


İnsanlarla görüşmek, konuşmak ve sosyalleşmek istemediğinizi ifade etmişsiniz. Bu durumlarda kendimize şunları sormakta fayda var: Sosyal ortamlardan neden rahatsız oluyorum? Yalnız kalmak benim için bir tercih mi? Yeni insanlarla tanışmaktan mı kaçınıyorum? (Yorum kısmında cevaplayıp daha detaylı bahsederseniz konu üzerine daha açıklayıcı konuşabiliriz.)


Son olarak uyku düzensizliği yaşadığınızdan bahsetmişsiniz. Uyku düzensizlikleri de gün içinde sık öfkelenmenize yol açabilir. Uyku düzeniniz için bir rutin oluşturursanız duygusal dalgalanmalarınızın azaldığını gözlemleyebilirsiniz. İdeal uyku süresi yetişkinler için 7-8 saat kadardır. Bu süreden biraz az veya biraz fazla uyumak günümüzü derinden etkilemeyebilir fakat oldukça az ve oldukça fazla uyumak günümüzü etkileyebilir. Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmak, yatak odasının sessiz ve karanlık olması, uykudan bir saat önce elektronik cihazlardan uzaklaşmak, uyku öncesi kafein ve alkol alımını azaltmak uyku verimini artıracaktır.


Bahsettiğiniz durum uzun süredir devam ediyorsa, süreklilik hali gösteriyorsa ve günlük akışı olumsuz etkiliyorsa uzman desteği almayı düşünebilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Teşekkür ederim cevabınız için aslında yanliz kalmak benim için Bi seçim gibi değilde alıştığım bireyin sürdürülmesi gibi bisey

Cevaplanmış benzer sorular