3.5 yaşındaki kızım uyurken yanında olmamı istiyor
3 buçuk yaşında kızım var 2 haftadır gece uyurken yanında olmamı istiyor ya yanında yatıcam yada sandalyede oturucam 2 hafta öncesine kadar böyle bi problemimiz yoktu yanına çağırıyordu en fazla kapıyı açık bırakıp çıkıyordum ki zaten tam kapatmıyordum bi şeyden mi korktun dedim evet dedi kötü rüya mı gördün dedim evet dedi ama ne gördüğünü anlatamıyor ne yapacağımı şaşırdım kreşe gitmiyor ben de çalışmıyorum
Bu soru 7 Kasım 2024 17:01 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Yaşadıklarınızı açıklıkla benimle paylaşıp çözüm arayışına koyulduğunuz için sizi tebrik ederim.
Öncelikle yaşadığınız durumun kızınızın yaş grubunda rastlanabilen bir durum olduğunu söylemek isterim. Sizi, yaşadığınız durumun sizleri zorladığını anlayabildiğimi belirtmek isterim. Bu yaş civarı çocuklarda daha önceleri olmayan korkular gelişebilir. Endişe etmeyin, bu kaygılar genellikle gelişimsel süreçte karşımıza çıkan geçici kaygılardır. 3.5 yaşta soyut düşünme henüz tam olarak gelişmez. Bu nedenle kızınız tam olarak neyden korktuğunu, gördüğü rüyayı ve de kaygılarını tanımlamakta güçlük çekebilir.
Bu durumda neler yapabilirsiniz?
- Kızınıza onu anladığınızı belli eden ifadeler kullanın. "Korkma, korkacak bir şey yok. Şu an boşuna korkuyorsun." gibi ifadeler yerine onu anladığınızı belirten "Seni anlıyorum, korkuyor olabilirsin. Zaman zaman insanlar bazı şeylerden korkabilir." ifadeler kullanabilirsiniz.
- Kademeli olarak uzaklaşabilirsiniz. Örneğin ilk üç gün yanında uzanıyorken sonraki üç gün yatağının yanında sandalyede oturabilirsiniz. Sonrasında ise kızınız uyumak için odasına geçtiğinde sık sık odasına gelip giderek onu yalnız bırakmadığınızı gösterebilirsiniz. Son adım olarak kapısını aralık bırakarak "Kapını aralık bırakıyoruz. Korktuğunda bize seslenebilirsin. Seni çok seviyoruz ve korktuğunda seni duyabilmek için kapıyı aralık bırakıyoruz." şeklinde bir konuşma yapabilirsiniz.
- Bu konu üzerine yazılmış hikaye kitaplarından faydalanabilirsiniz.
- Eğer neyden korktuğunu tanımlamaya çalışırsa somut örneklerle ona yardımcı olabilirsiniz. "Yatarken seni korkutan şey ne olabilir? Ben bugün yürürken birden arkadaşım çıktı karşıma, o an için korktum. Peki sen neden korkuyorsun? Bana anlatabilirsin." şeklinde teşvik edici yaklaşabilirsiniz. Eğer anlatmak istemezse zorlamayın, anlatması için ısrarcı olmayın.
Bu süreç boyunca ebeveyn olarak sizlerin sabır ve istikrar göstermesi oldukça önemli. Bahsettiğiniz gece korkuları uzun sürerse, uyku kalitesini düşüren bir şekilde ilerlerse bir psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.
Bu konu veya başka bir konu ile ilgili sormak istedikleriniz olursa bizlere bu platform üzerinden sorularınızı sorabilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek