Homofobi (Eşcinsellerden Korkma) Nedir?
Eşcinseller hayatın bir parçası ve bu tarzda bireylere saygı duymak zorundayız. Ancak toplumun bir kesimi halen daha böyle insanları kabul etmiyor ve ön yargı ile yaklaşıyor. Homofobi nedir? Gelin sizlere bu konuda daha önce hiçbir yerde duymadığınız bilgiler verelim.
Bu Yazıdaki Konular
Dilimizde homofobi eşcinsel korku olarak da çevrilebilir. Farklı cinsel yönelimleri ve kimlikleri olan insanlara karşı nefret ve korku anlamına gelir. Aynı zamanda, kişinin eş cinsel duygular hissetmesi durumunda yaşadığı korku anlamına da gelir.
Amerikalı psikolog George Weinberg, 1972'de homofobi terimini ilk kez kullanmıştır. Weinberg, farklı cinsel yönelimleri olan insanlara karşı duyulan akıl dışı korkuyu "aynı" ve "korku" kavramlarından yola çıkarak homofobiyi açıklıyor.
Homofobi nedir?
Eş cinselliği uzun süre psikiyatrlar ve çeşitli gruplar tarafından cinsel yönelim sapması, psikopatolojik bir durum veya sapkınlık olarak tanımladılar.
Ancak Amerikan Psikiyatri Birliği, 1973 yılında Ruhsal Bozuklukların Tanı ve İstatiksel El Kitabı'ndan eşcinselliğin bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanmadığını açıkladı. 1992 yılında Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ile eşcinselliği sağlık sorunu olmaktan çıkardı. KaosGL'ye göre, Türkiye'de eş cinsellik ruhsal bir hastalık olarak kabul edilmemektedir.
Cinsel yönelim bir hastalık veya tercih değildir. Homoseksüel, biseksüel ve heteroseksüel terimler cinsel yönelimi tanımlamak için kullanılır. Eşcinselliği doğaya aykırı olarak tanımlayan heteroseksizm, insan ilişkilerinin sadece kadın-erkek arasında olabileceğini savunur. Bunun dışında her cinsel ve duygusal ilişkinin hastalıklı olduğunu iddia eder.
Eş cinsellik hastalık mıdır?
Eş cinselliğe yönelik ayrımcılığın nedenlerinden biri, heteroseksüelliğe göre daha düşük olması. Cinsel gelişim sürecinde, çoğu ergen kişi eş cinselliği fark eder. Biyolojik ya da sosyal faktörler ne olursa olsun, yönelim kişinin kendisi tarafından veya tedavi yoluyla değiştirilemez bir durumdur. Bireyin seçimleri nedeniyle oluşmaz. Yönelim, eşcinselliği kabul etmeyen toplumların bir çoğu, LGBTİ+'lara (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks+) verilen hakları görmezden gelip, günümüzde LGBTİ+'ları ötekileştiriyor ve öldürüyor. Bu, uluslararası ve ulusal hekim örgütleri tarafından sağlık açısından kabul edilmiş bile olsa.
Türkiye'nin en köklü LGBT hakları kuruluşu olan Kaos GL tarafından yayınlanan bir rapora göre, birçok ülkede eşcinsellik yasa dışı ve suçtur. Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan, Pakistan, Özbekistan, Nijerya, Mısır, Malezya, Lübnan, Libya, Kuveyt, Katar, Filistin ve Fas gibi İslam Konferansı Örgütüne üye 23 ülkede ölüm, hapis ve kırbaç cezaları uygulanır. Eşcinsellik, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan'da yasa dışı değildir.
Homofobi (Eşcinsellerden Korkma) Nedir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?
Farklı cinsel yönelimlere sahip olan insanlara saygı duymak zorundayız. Peki ya bizim kendi cinsel yönelim ve isteklerimizin farkında mıyız? Cinsel yönelim ve isteklerinize dair merak ettiklerinizi uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.