Psikoloji

Kinofobi (Köpeklerden Korkma) Nedir?

Psikologca 28 Temmuz 2024
Kinofobi (Köpeklerden Korkma) Nedir?

Köpeklerden iç güdüsel olarak korkan ya da görüntüsünden dolayı korkan çok sayıda insan var. Kinofobi (Köpeklerden Korkma) Nedir ? ile alakalı pek çok önemli bilgiyi sizler için derledik.

Köpeklerden aşırı korkmak veya endişelenmek, köpek fobisi olarak bilinir. Köpeklerle karşılaşma, köpek sesleri duyma veya köpeklerle ilgili durumlarla karşılaşma durumlarında, köpek korkusu olan insanlar aşırı korku, panik veya endişe yaşarlar. Korku mantıklı bir temele dayanıyorsa faydalıdır, kişinin varlığını sürdürür. Bununla birlikte, fobi, insanların günlük yaşamlarını etkileyen yoğun bir korku ve endişe duygusuna atıfta bulunur. Bu makalede işlevsel olmayan köpek korkusu ve tedavi yöntemleri ele alınmaktadır.

Kinofobi (Köpeklerden Korkma) Nedir?

Hayvanlarla ilgili fobilerin çoğu gibi, köpek korkusu da en çok, özellikle çocukken bir köpekle ilgili olumsuz bir deneyimden kaynaklanır. Çocuklar gibi köpekler de meraklıdırlar. Oyun oynarken çok heyecanlı bir yavru köpek üstünüze atlamış olabilir. Bir bekçi köpeği veya daha büyük bir köpek, sizi korkutucu bir şekilde hırlamış olabilir. Büyük bir köpek, gerçekten saldırgan olmasa bile küçük bir çocuğa kötü bir izlenim bırakabilir. Bu tür deneyimler, çocuklar için çok etkili bir öğrenme yoludur çünkü çocuklar öğrenmeye çok açıktır. Böyle bir deneyimden sonra bir çocuk köpeklerden korkmayı kolayca öğrenebilir.

Köpek fobisi geliştirmek için mutlaka olumsuz bir olay yaşamak gerekmez. Özellikle sokaktaki sahipsiz köpeklere yaklaşmamaları konusunda çok sayıda ebeveyn çok fazla uyarır. Çocukların son derece yaratıcı hayal gücü, eksik veya hatta yanlış bir köpek davranışı anlayışıyla birleştiğinde, köpek fobisine neden olabilir.

Bir ebeveyn köpeklerden mantıksız korku duyuyorsa veya bir arkadaşı veya tanıdığı birisi bir köpek tarafından saldırıya uğramışsa, çocuğun da köpek korkusu veya kinofobi geliştirme riski artar.

Köpek korkusunun şiddeti, diğer fobiler gibi değişebilir. Bazı insanlar iri köpeklerden korkarken, bazıları küçük yavru köpeklerden bile korkar. Bazıları gerçek köpeklerin yanında durmaktan korkabilir, ancak bazları bir köpek fotoğrafı veya TV'de bir köpek gördüğünde bile korkabilir. Köpeklerden nefret eden herkesin bir özelliği vardır. Dolayısıyla, köpek korkusu olarak da bilinen kinofobinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir.

Kinofobinin Belirtileri Nelerdir?

Aşırı kaçınma ve kaygı, saklamaya çalışmak, oryantasyon bozukluğu, korku içinde donakalmak, mide bulantısı, baş dönmesi, terleme, kalp çarpıntısı, titreme, nefes almada zorluk ve kontrolü kaybetme korkusu

Kinofobi (Köpeklerden Korkma) Nedir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Köpeklerden aşırı derecede korkmak(kinofobi); bir çoğumuzun hem çocukken hem büyüdüğünde sahip olduğu fobilerden birisidir. Kinofobi ve diğer fobilerinizle alakalı olarak uzman psikologlarımıza soru sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

FOBİ
KİNOFOBİ
KÖPEKKORKUSU