Psikoloji

Dentofobi nedir? (Dişçiden Korkma)

Psikologca 18 Temmuz 2024
 Dentofobi nedir? (Dişçiden Korkma)

Yaş fark etmeksizin birçok insan dişçiden korkabilir. Elbette bunun farklı nedenleri vardır. Bu yazımızda Dentofobi(Dişçiden Korkma) ile alakalı rehber olabilecek bir yazı hazırladık. 

Fobinin çoğu aslında bir tür anksiyete bozukluğudur. Bu, normalde zararlı olmayan bir olay veya durumdan çok korkmasına neden olur. Diş hekimi fobisi olan kişiler, diş tedavilerini aksatmaları durumunda dişleriyle ilgili ciddi sorunlar yaşayabilirler. Bu nedenle bir tedavi gerektiren bir fobidir. 

Dentofobi neden ortaya çıkar?

Dentofobinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu durumun yaygın nedenleri arasında iğne korkusu yer almaktadır. Diğer taraftan, kişi, diş etine iğne yapılması düşüncesiyle aşırı kaygılı hissedebilir ve bu durumdan kaçınmak için erteleme yoluna başvurabilir. Bununla birlikte, diş hekimlerinin endişe duyabileceği diğer unsurlar şunlardır:

  • Fobinin veya anksiyete bozukluğunun akrabalarında olması fobiye yakalanma riskini artırır. Bu durumun nedenleri arasında genetik faktörler yer alabilir.
  • Çocukken yaşadığınız şiddet, istismar veya zorbalık gibi bazı travmatik olaylardan kaynaklanan dişçi korkusu olabilir.
  • Çoğu insan çocukken diş hekimi korkusuna sahiptir. Kişi, ailesinden, çevresinden veya yakınlarından korkunç hikayeler duyabilir. Ayrıca bazı ebeveynler çocuklarının diş hekimine gitmesini ceza olarak görebilir.
  • Bunun yanı sıra, diş tedavisi sırasında aşırı ağrı veya acı yaşamak da bu tür bir fobiye neden olabilir. Korkular genellikle çocuklukta ortaya çıkar.

Diş Hekimi Korkusu veya Dentofobi Belirtileri Nelerdir?

Diş hekimi fobisi olan kişilerin korku seviyeleri hafif veya aşırı olabilir. Bir kişinin korkuları bazı fiziksel ve duygusal semptomlara neden olabilir. Dentofobi belirtileri şunlardır:

Dişçiye gitme düşüncesi sonrası ağlama, kaygı, endişe, uykusuzluk ve uyku sorunları, titreme, baş dönmesi ve bilinç kaybı, aşırı terleme, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, nefes güçlüğü ve hazımsızlık gibi bazı mide rahatsızlıkları. Bazı durumlarda bir kişi aşırı kaygılı ve endişeli olabilir.

Dentofobi nedir? (Dişçiden Korkma) Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Diş hekiminden korkmak (dentofobi);diş tedavilerinizi aksatmanıza sebep olabilir.Fobilerle alakalı çözümeyemediğiniz sorularınızı uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

FOBİ
dentofobi
dişçikorkusu