Psikoloji

Antropofobi (İnsanlardan Korkma) Nedir ?

Psikologca 16 Temmuz 2024
Antropofobi (İnsanlardan Korkma) Nedir ?

Günümüzde bu hastalığa yakalanan veya teşhis konan çok sayıda insan var. En kısa tabir ile insanlardan korkma, insanlar iletişim sorunları yaşayan kişilerde görülen bu rahatsızlığı gelin sizlere daha anlatalım.

İnsanlardan veya toplumlardan korkmak, antropofobi olarak bilinir. Yunanca "anthropos" (insan) ve "phobos" (korku, çekinme) kelimelerinden oluşur. Birinin başkalarından duyduğu aşırı korkuyu ifade eder.

Sosyal fobi nedeniyle sosyal izolasyona neden olabilir. Bununla birlikte, misanthropie, insanlara karşı duyulan nefreti ifade eder ve bu nefretin arkasında başka nedenleri de olabilir. İnsan korkusu antropofobi olarak bilinir. Başkalarının yanında olmak, antropofobik bireyler için büyük bir korku veya endişe kaynağı olabilir. Yargılanacaklarından veya göz temasından korkabilirler.

Antropofobi, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabında (DSM-5) klinik bir bozukluk değildir, ancak birçok insan onu belirli bir fobi olarak görür. Antropofobi, diğer çeşitli fobiler gibi, gerçek tehditle orantılı olmayan yüksek düzeyde kaygı içerir. Spesifik fobileri olan çok sayıda insan, korkunun mantıksız olduğunu kabul eder. Bununla birlikte, müdahaleci veya semptomları olan kişiler, korkularını kontrol etmekte güçlük çekerler.

Antropofobi ile Sosyal Kaygı Bozukluğu Arasındaki Fark Nedir?

Antropofobisi olan insanlar, sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler, randevuya gitmek veya garsonla konuşmak gibi sosyal ortamlarda yoğun bir sıkıntı yaşarken, sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler herhangi bir ortamda insanlardan korkar.

Sosyal anksiyete bozukluğu önce sosyofobi olarak biliniyordu. Sosyal anksiyete bozukluğu olan bir kişi, kalabalık bir grup insanla karşılaştığında endişelenmeyebilir. Bununla birlikte, antropofobik bir kişi topluluk içinde endişeli hissedebilir. Korkuları sosyal ortamlara değil, kişilere özgüdür.

Antropofobinin Yaygınlığı Ne Kadardır? Kimler Risk Altındadır?

Antropofobi ve diğer belirli fobiler genellikle kadınlarda ve gençlerde görülür. 5 ergenin 1'i bir zamanlar belirli bir fobi yaşarken, 10 yetişkinden 1'i hayatları boyunca belirli bir fobi yaşar.

Antropofobinin belirli bir nedeni yoktur. Aşağıdakilerden biri yaşadıysanız, antropofobi geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir.

  • Sevdiklerinize ihanet
  • Ailede anksiyete
  • Hormon düzensizliği
  • Psikolojik sorunlar
Antropofobi (İnsanlardan Korkma) Nedir ? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

İnsanlardan ve toplumdan korkmak; antropofobi. Sizin de fobilerinizle alakalı sormak istedikleriniz varsa uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

korku
FOBİ
antropofobi