Şirketiniz için teklif alın

Bu form üzerinden hassas bilgileri (kredi kartı numarası, şifre, vb.) kesinlikle paylaşmayın.

İş Hayatı

İş Yerinde İyi İletişim Neden Önemlidir?

Psikologca 9 Ocak 2025

İletişim, iletişim, iletişim. Hepimiz bunun önemli olduğunu biliyoruz, ancak iletişim becerilerinin iş yerinde geliştirilmesi ve uygulanması zor olabilir. İş yerinde etkili iletişim bireyler, ekipler ve işletmeler için dönüştürücü olabilir. Size iletişimin iş yerinde neden önemli olduğunu ve bugün sizin ve ekibinizin iletişim becerilerini nasıl geliştirmeye başlayacağınızı anlatmak için bu yazı dizisini oluşturduk.

İş yerinde iletişim diliniz adeta kapıları açan anahtar gibidir. Bu yüzden iş yerinde etkili bir iletişim dilinizin olması oldukça önemlidir. Çünkü çalışanların moralini, katılımını, üretkenliğini ve memnuniyetini artırır. İletişim ayrıca daha iyi ekip ve iş birliği için de önemlidir. Sonuç olarak, etkili iş yeri iletişimi bireyler, ekipler ve kuruluşlar için daha iyi sonuçlar elde etmeye yardımcı olur.


Bir adım daha ileri gitmek gerekirse, özellikle bir yönetici olarak, iyi iletişim becerileri edinmenin şirketiniz için derin, kısa ve uzun vadeli faydaları vardır. Etkili bir iletişimci, ekibini daha iyi analiz eder ve daha az yanlış anlama ile daha fazlasını başarmaya motive edebilir.



İş Yerinde Kullanılan 7 İletişim Türü

Tüm iş iletişimleri aynı değildir. Hepimiz sıkıcı, uzun bir toplantıda "Bu bir e-posta olmalıydı" düşüncesiyle oturma deneyimi yaşamışızdır.


Farklı iletişim kanalları farklı iletişim türleri için idealdir. İletilen bilginin türüne bağlı olarak, bu farklı kanallar bilginin nasıl alındığını geliştirebilir veya azaltabilir. Etkili bir iletişimci, ihtiyaç duyulan iletişim türüne uyacak farklı beceriler ve araçlar geliştirecektir.


1. Liderlik iletişimi

Liderler genellikle ekiplerine tek yönlü iletişimler sunar. Amaç, yeni bir şirket politikası veya yön değişikliği hakkında bir not gibi bilgilendirmek veya güncellemek olabilir. Liderler ayrıca genellikle ikna etmek, teşvik etmek ve bağlılığı teşvik etmek için iletişim kurarlar. Genellikle verilerden daha çok hikayeler aracılığıyla iletişim kurarlar.


2. Yukarı doğru iletişim

Yöneticiler (ve ekip üyeleri) genellikle kendi yöneticileriyle ve doğrudan komuta zincirlerinde olmayan diğer liderlerle iletişim kurmak zorundadır. Bunlar notlar/e-postalar, raporlar veya sürekli bir toplantıda bir yer şeklinde olabilir. Biçimden bağımsız olarak, bu tür iletişimler daha resmi olarak değerlendirilmelidir.


3. Güncellemeler

Doğaları gereği kısa oldukları için, güncellemeler genellikle güçlü bir iletişim türü olmaktan uzaktır. Yükü taşımak için görsel bir izleyici veya gösterge paneli kullanın ve sözlü veya yazılı yorumlarınızı izleyicinin dikkatini en önemli olana çekmek için saklayın - genellikle, onlardan eylem veya daha fazla katılım gerektiren şey. Bu, sürprizleri, engelleri ve potansiyel riskleri ve ayrıca kazanımları içerebilir.


4. Sunumlar

Bu resmi iletişim etkinlikleri, iyi bir nedenden ötürü, genellikle aslan payını alır. Sunumlar, genellikle daha yüksek bahisli daha geniş bir kitleye yönelik iletişim araçlarıdır. Bilgilendirme, etkileme ve ikna etme gibi hedefleri vardır. Ayrıca, birçok insan topluluk önünde konuşmaktan korkar ve TED ve diğer diziler sayesinde, eğlencenin yanı sıra iç görü için de yüksek beklentilerimiz var.


5. Toplantılar

Toplantılar, ister büyük ister küçük olsun, bir işyerinin iç iletişim stratejisinin kritik bir parçasıdır. Ayrıca, en az anlaşılan ve en fazla kullanılan iletişim türlerinden biridir. Etkili toplantılar, ekipler arasında sinerji oluşturur ve başka bir formatta (e-posta gibi) yanlış anlaşılma potansiyeli yüksek olan bilgileri hızla iletir. En iyi toplantılar son derece işbirlikçidir ve katılımcıları tükenmiş değil, enerjik hissettirir.


6. Müşteri iletişimleri

Müşterilerle iletişim, yukarıda tartışılan tüm yelpazeyi kapsayabilir; tek seferlik, yüz yüze, sanal, sözlü veya yazılı, resmi veya özel. Genel olarak, çalışanlar arasındaki iletişimin tüm hususları müşteriler için iki katına çıkar. Bilinçli olun ve mesajlarınızı müşterinizin ihtiyaçlarını, tercih ettikleri şekilde karşılayacak ve şirket ve ürün için olumlu bir izlenim yaratacak şekilde planlayın.


7. Gayri resmi etkileşimler

Gayri resmi iletişimler, tüm gün yaptığınız e-postaları ve sohbetleri içerir: isteklerde bulunmak, bilgi istemek, isteklere yanıt vermek ve destek ve rehberlik vermek veya almak. Bu gayri resmi iletişimlerin, organizasyonun çalışmalarını ilerletmenin yanı sıra sosyal bağlantılar kurma, kültür oluşturma, güven oluşturma ve ortak zemin bulma gibi ikincil hedefleri de vardır.

İş Yerinde İyi İletişim Neden Önemlidir?
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.

İletişimin günümüz iş dünyasında aslında sadece iş dünyası demek de doğru değil, insanın olduğu her yerde iletişimin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Başarılı bir çalışan yada yönetici olmak istediğimiz de iş yerinde; işveren yada iş arkadaşlarıyla, müşterilerle , diğer personellerle kurduğumuz iletişim oldukça önemlidir. Peki sizler iş yerinizde ne gibi iletişim problemleri yaşıyorsunuz. Kafanıza takılanları sorun psikologlarımız tamamen kişisel ve çözüm odaklı olarak sorularınızı cevaplasın.

Etiketler:

Kariyer Rehberliği
işyerindeiletişim
iletişimbecerileri
liderlikvizyonu
Çalışan Esenliğini Artırın

Çalışanlarınızın mutluluğunu artıracak özel çözümleri birlikte keşfedelim. Size uygun planlarımız için bizimle hemen iletişime geçerek kurumunuza yeni avantajlar kazandırın.