Şirketiniz için teklif alın

Bu form üzerinden hassas bilgileri (kredi kartı numarası, şifre, vb.) kesinlikle paylaşmayın.

  • Psikologca
  • Blog
  • İş Yerinde Yaşanan Tükenmişlik Sendromu: Nasıl Fark Edilir? Nasıl Çözülür?
İş Hayatı

İş Yerinde Yaşanan Tükenmişlik Sendromu: Nasıl Fark Edilir? Nasıl Çözülür?

Psikologca 5 Ocak 2025

İş yerinde tükenmişlik; işe karşı ilgi azalması, motivasyon düşüklüğü, kendini yetersiz hissetme ve çalışırken mutsuzluk yani tükenmişlik sendromu...Çağımızın ciddi sorunlarından biri haline gelen tükenmişlik sendromunun birden çok sebebi var. Temelde yine kişi odaklı ilerlememiz gereken bir durum. Çünkü aynı işi yapan farklı iki kişi aynı problemlere sahip olsa da ikisinde aynı anda tükenmişlik görülmeyebilir.


Nedeni ne olursa olsun, iş tükenmişliği fiziksel ve ruhsal sağlığınızı etkileyebilir. İşte iş tükenmişliği yaşayıp yaşamadığınızı ve bu konuda neler yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları için yazı dizimizin devamını okuyun.

Tükenmişlik tıbbi bir teşhis değildir. Bazı uzmanlar tükenmişliğin arkasında depresyon gibi başka durumların olduğunu düşünmektedir. Tükenmişlik, depresyon riskini artırabilir. Ancak depresyon ve tükenmişlik farklıdır ve farklı tedavilere ihtiyaç duyarlar.


Bazı kişilik özellikleri tükenmişlik riskini etkileyebilir. Geçmiş iş deneyimleri gibi diğer faktörler de tükenmişlik riskini etkileyebilir. Bu, iki kişi aynı iş sorunlarıyla uğraşıyorsa birinin iş tükenmişliği yaşarken diğerinin yaşamamasının nedenini açıklar.


Nedeni ne olursa olsun, iş tükenmişliği fiziksel ve ruhsal sağlığınızı etkileyebilir. İşte iş tükenmişliği yaşayıp yaşamadığınızı ve bu konuda neler yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları için yazı dizimizin devamını okuyun.

İş Yerinde Tükenmişlik Yaşadığımı Nasıl Anlarım?

Çalışmanızın değerini sorguluyor musunuz?

Kendinizi işe sürüklüyor ve işe başlamakta zorluk mu çekiyorsunuz?

İşinizden ve birlikte çalıştığınız insanlardan uzaklaşmış mı hissediyorsunuz?

İş arkadaşlarınıza, müşterilerinize veya danışanlarınıza karşı sabrınız mı tükendi?

İşinizi iyi yapmak için enerjiniz mi yok?

İşinize odaklanmak zor mu?

Yaptığınız işten çok az tatmin mi duyuyorsunuz?

İşinizden hayal kırıklığına mı uğruyorsunuz?

Becerilerinizden ve yeteneklerinizden şüphe mi duyuyorsunuz?

Uyku alışkanlıklarınız değişti mi?

Baş ağrılarınız, mide veya bağırsak sorunlarınız veya bilinen bir nedeni olmayan başka fiziksel şikayetleriniz var mı?


Bu sorulardan herhangi birine evet cevabını verdiyseniz, iş tükenmişliği yaşıyor olabilirsiniz. Peki bu tükenmişliğin sebepleri neler olabilir?

İş Yerinde Bizi Tükenmişliğe Sürükleyen Olası Nedenler?

İş tükenmişliğinin farklı nedenleri vardır. Bunlar;


Kontrol eksikliği; Programınız, ödevleriniz veya iş yükünüz gibi işinizi nasıl yapacağınız konusunda söz sahibi olmamanız, iş tükenmişliğine yol açabilir. İşinizi yapmak için ihtiyaç duyduğunuz şeylere sahip olmamanız da tükenmişliğe katkıda bulunabilir.


Sizden beklenenler konusunda netlik olmaması; Patronunuzun veya başkalarının sizden ne istediğinden emin değilseniz, iyi bir iş çıkardığınızı hissetmeniz pek olası değildir.


Başkalarıyla çatışmalar; Belki bir ofis zorbasıyla çalışıyorsunuz. Ya da iş arkadaşlarınızın size karşı olduğunu düşünüyorsunuz. Ya da patronunuz işinizle çok fazla ilgileniyor. Bu çatışmalar iş stresini artırabilir.


Yapılacak çok fazla veya çok az şey; Belki işiniz sıkıcıdır. Ya da o kadar yoğun ki talepleri karşılayamıyorsunuz. Bu durumlarda, odaklanmak için çok fazla enerjiye ihtiyacınız vardır. Bu, yorgunluğa ve iş tükenmişliğine yol açabilir.


Destek eksikliği; İş yerinde ve kişisel yaşamınızda yalnız hissediyorsanız, daha fazla stresli hissedebilirsiniz.


İş-yaşam dengesi sorunları; Belki de işiniz zamanınızın ve enerjinizin o kadar çoğunu alıyor ki ailenize ve arkadaşlarınıza ayıracak hiçbir şeyiniz kalmıyor. Bu denge eksikliği iş tükenmişliğine yol açabilir.


Tüm bu olası nedenlerle birlikte sahip olduğumuz bazı risk faktörleri ise bu tükenmişliği tetikleyebilir.

İş Yerinde Tükenmişlik Yaşamamıza Neden Olan Faktörler?

Ağır iş yükü ve uzun saatler çalışma.

İş-yaşam dengesiyle mücadele.

Sağlık hizmetleri gibi başkalarına çok fazla vermeyi içeren bir yardım mesleğinde çalışmak.

Çalışma üzerinde çok az veya hiç kontrole sahip olmama hissi.

İş Tükenmişliğini Görmezden Gelirsem Ne Olur?

İş tükenmişliğiyle ilgili hiçbir şey yapmamak sorunları daha da kötüleştirebilir. Sonuç olarak şunları yaşayabilirsiniz:


Kendinizi bitkin hissedersiniz.

Başa çıkamayacağınızı hissedersiniz.

Uyuyamazsınız.

Üzgün, öfkeli, sinirli olursunuz veya umursamaz olursunuz.

Hasta olma olasılığınız artar.

İş Tükenmişliğiyle Nasıl Baş Edebilirim?

Tükenmişlik genellikle iş yerinde kontrol edemediğiniz şeyleri içerir. Ancak stresle nasıl başa çıkacağınızı kontrol etmenin yolları vardır. Başlamak için:


Seçeneklerinize bakın; Endişeleriniz hakkında patronunuzla konuşun. Belki değişiklikler yapmak veya sorunları çözmek için birlikte çalışabilirsiniz. Yapılması gerekenler için gerçekçi hedefler belirleyin. Ne bekleyebileceğini öğrenin. İş yerindeki şeylerin değişmesi pek olası değilse, sizin için daha uygun bir iş arayabilirsiniz.


Destek arayın; İş arkadaşlarınızdan, arkadaşlarınızdan veya sevdiklerinizden destek isteyin. Başkalarıyla konuşmak başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ait olduğunuzu hissetmek tükenmişliğe karşı korur. İşiniz bir çalışan yardım programı sunuyorsa, sunulan hizmetlere bakın.


Rahatlatıcı bir aktivite deneyin; Stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilecek aktiviteler arayın. Örnekler arasında yoga, meditasyon bulunur. Günde birkaç kez derin nefes almak kadar basit bir şey bile gerginliği azaltmaya yardımcı olabilir.


Biraz egzersiz yapın; Düzenli fiziksel aktivite stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca zihninizi işten uzaklaştırabilir.


Biraz uyuyun; Uyku, refahınızı geri kazandırır ve sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.


Farkındalığınızı arttırın; Farkındalık, yargılamadan veya tepki vermeden içinizde ve çevrenizde olup bitenlerin farkında olmaktır. Bu uygulama, işte olanlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

İş Yerinde Yaşanan Tükenmişlik Sendromu: Nasıl Fark Edilir? Nasıl Çözülür?
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.

İş yerinde tükenmişlik; işe karşı ilgi azalması, motivasyon düşüklüğü, kendini yetersiz hissetme ve çalışırken mutsuzluk yani tükenmişlik sendromu...Çağımızın ciddi sorunlarından biri haline gelen tükenmişlik sendromunun birden çok sebebi var. Temelde yine kişi odaklı ilerlememiz gereken bir durum. Çünkü aynı işi yapan farklı iki kişi aynı problemlere sahip olsa da ikisinde aynı anda tükenmişlik görülmeyebilir. Peki ya sizin kafanıza takılanlar neler? Konuyla alakalı sorularınızı uzman psikologlarımıza sorabilir, tamamen kişisel ve çözüm odaklı cevaplar alabilirsiniz.

Etiketler:

tükenmişlik sendromu
işyerindeburnout
işyerindetükenmişlikmiyaşıyorum?
Çalışan Esenliğini Artırın

Çalışanlarınızın mutluluğunu artıracak özel çözümleri birlikte keşfedelim. Size uygun planlarımız için bizimle hemen iletişime geçerek kurumunuza yeni avantajlar kazandırın.

Benzer Yazılar