Şirketiniz için teklif alın

Bu form üzerinden hassas bilgileri (kredi kartı numarası, şifre, vb.) kesinlikle paylaşmayın.

İş Hayatı

Kişisel Gelişim Planı Oluşturmak Neden Önemlidir?

Psikologca 2 Ocak 2025

Kişisel gelişim, bireysel büyüme ve dönüşümü içermektedir. Başarılı bir değişim için, kişinin hedeflerini tanıması ve bunlarla özdeşleşmesi hayati önem taşır. Kişisel gelişim planı, yaşam ve gelecekteki başarı için bir rehber sunarken gelişim için bir odak noktası oluşturur.

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim, psikolojide temel bir kavramdır ve yaşam boyu süren kendini geliştirme, öz farkındalık ve kişisel büyüme sürecini kapsar. Kişinin duygusal refahları, ilişkileri, kariyerleri ve genel mutlulukları dahil olmak üzere hayatlarının çeşitli yönlerini geliştirmeyi amaçlar.


İnsanlara yardım etmede hümanistik veya kişi merkezli yaklaşımın savunucusu olan Abraham Maslow (1970), bireylerin bir ihtiyaçlar hiyerarşisine sahip olduğunu öne sürmüştür. Basitçe söylemek gerekirse, temel fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarıyla başlar ve psikolojik ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarıyla ilerler.


Kişisel gelişim genellikle öz saygı ve kendini gerçekleştirme gibi daha üst düzey ihtiyaçların peşinde koşulmasıyla bulunur veya tanınır (Cox, 2018).


Kişisel Gelişim Planı Nasıl Oluşturulur?

Kişisel gelişim planı aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır


  1. Kısa ve öz olmalı,
  2. Hızlı bir referans veya tartışma noktası sağlama,
  3. Güncel ve taze, düzenli olarak gözden geçirilmiş ve güncellenmiş olmalı,
  4. Kişisel gelişim planının temel unsurlarını içermeli ;


Gelişim alanını belirlemek; Bu, üzerinde çalışılacak genel beceri veya yeterliliktir.

Gelişim hedefleri veya amaçlarını belirlemek; bu yolculukta stres seviyelerini azaltmak, diyeti iyileştirmek veya iş-yaşam dengesini yönetmek yer alabilir.

Geliştirilecek davranışları belirlemek; bunlar, kişinin hedeflerine ulaşırken muhtemelen daha fazla yapacağı şeyleri içerir, örneğin daha iyi başa çıkma mekanizmaları uygulamak, daha sağlıklı beslenmek ve gününü daha iyi yönetmek.

İlerleme yaratmak için eylemler oluşturmak; hedeflerimize ulaşmak için ne yapmamız gerekiyor ?

yöneticisiyle görüşmek, bir fitness dersine kaydolmak veya bir beslenme uzmanıyla görüşmek için bir tarih ayarlayın.

Hedefi tamamlama veya gözden geçirme tarihini belirlemek; oldukça önemlidir.Eylemleri tamamlama, hedeflere ulaşma ve ilerlemeyi kontrol etme tarihlerini kaydedin.

Kişisel Gelişim Üzerine Psikolojik Teoriler

Erikson'un psikososyal gelişimi

Erik Erikson (1963), bireylerin yaşamları boyunca geçtikleri bir dizi sekiz psikososyal gelişim aşamasını haritalandırdı. Her biri, bir kez başarıyla aşıldığında kişisel gelişime ve kimlik gelişimine katkıda bulunan zorluklar ve krizler içerir.


Piaget'nin bilişsel gelişimi

Biyolog ve epistemolog Jean Piaget (1959), çocuklarda bilişsel gelişime ve dünyaya ilişkin anlayışlarını nasıl oluşturduklarına odaklandı. Entelektüel büyüme ve uyum sağlama yeteneği de dahil olmak üzere Piaget'nin bilişsel gelişim aşamalarından kendi kişisel gelişimimizi ve başkalarının kişisel gelişimini bilgilendirmek için iç görüler elde edebiliriz (Illeris, 2018).


Bandura'nın sosyal bilişsel teorisi

Albert Bandura'nın (1977) teorisi, kişisel gelişimde sosyal öğrenme ve öz yeterliliğin rolünü vurgular. Bireylerin gözlem, taklit ve değişim yaratma yeteneklerine olan inanç yoluyla öğrenebileceklerini ve büyüyebileceklerini vurgular.


Öz belirleme teorisi

Ryan ve Deci'nin (2018) motivasyonel öz belirleme teorisi, kişisel gelişimde özerkliğin, yeterliliğin ve ilişkilendirmenin önemini kabul eder. Yaklaşımları, bireylerin bu tür temel psikolojik ihtiyaçlar karşılandığında büyüme ve refah deneyimleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu öne sürer.


Pozitif psikoloji

Martin Seligman (2011) ve diğerleri tarafından geliştirilen pozitif psikoloji, güçlü yönlere, refaha ve mutluluk arayışına odaklanır. Seligman'ın PERMA modeli, olumlu duygular ve deneyimler geliştirirken güçlü yönlerimizi belirlemeyi ve kullanmayı vurgulayan kişisel gelişim için bir çerçeve sunar (Lomas vd., 2014).


Bilişsel-Davranışçı Teori (BDT)

Aaron Beck (Beck & Haigh, 2014) ve Albert Ellis (2000) tarafından geliştirilen BDT, düşünceler, duygular ve davranışlar arasındaki ilişkiyi araştırır. Bu nedenle teori, bireylerin olumsuz düşünce kalıplarını ve davranışlarını belirlemelerine ve bunlara meydan okumalarına yardımcı olarak kişisel gelişim için pratik teknikler sunar (Beck, 2011).


Yukarıda belirtilen teoriler, kişisel gelişimin altında yatan birçok psikolojik sürece dair değerli içgörüler sunar. Kişilerin kendilerini, motivasyonlarını ve hayatlarında olumlu değişim yaratmak için izleyebilecekleri yolları daha iyi anlamalarına yardımcı olmaları için sağlam bir temel sağlar (Cox, 2018).

Kişisel Gelişim Planı Oluşturmak Neden Önemlidir?
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.

Kişisel gelişimiz doğumumuzdan bu yana süregelen büyüme ve değişim döngümüzün bir parçasıdır. Öz saygı, kişinin kendini gerçekleştirmesi gibi üst düzey ihtiyaçlarımızın bir parçasıdır. Bu büyüme ve değişim döngüsünde bazen zorlanabiliriz, İşte bu noktada akılcı ve profesyonel bir yardımla çoğu şeyi yeniden rayına koyabiliriz. Sizlerin de bu konuda kafasına takılanlar elbette ki vardır. Uzman psikologlarımıza kafanızdaki soruları sorarak, tamamen kişisel ve çözüm odaklı cevaplar alabilirsiniz.

Etiketler:

kişisel gelişim
kişisel gelişim nedir
kişisel gelişim planı nasıl oluşturulur
Çalışan Esenliğini Artırın

Çalışanlarınızın mutluluğunu artıracak özel çözümleri birlikte keşfedelim. Size uygun planlarımız için bizimle hemen iletişime geçerek kurumunuza yeni avantajlar kazandırın.