• Anasayfa
  • Blog
  • Meditasyon Sevmeyenlere Alternatif: MİNDFULNESS
Psikoloji

Meditasyon Sevmeyenlere Alternatif: MİNDFULNESS

Psikologca 2 Ekim 2024

Bir çok insan meditasyon yapmayı sevmeyebilir. Bir çok kişi için bir yoga matının üzerinde hareketsiz kalmak, bacak bacak üstüne atarak zihnini boşaltmaya çalışmak sıkıcı ve zordur. Hatta bazen dinginlik yerine hayal kırıklığı ile sonuçlanır.


Meditasyon yaparken amaç: kaygımızı azaltarak; dikkatimizi, şefkat ve iç görümüzü arttırabileceğimiz zihinsel sakinliğe kavuşmaktır. Bir çok kişinin hayatını değiştirebilen bu aktivite bazılarımız için zor yada keyifli değildir. Peki meditasyon yapmayı sevmeyenler için alternatif var mı? Evet.


Mindfulness ( Bilinçli Farkındalık).


Peki nedir bu mindfulness (bilinçli farkındalık) diyorsanız yazı dizimizi okumaya devam edin...

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir?

Bir doğu felsefesi olan Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Batı’da psikoterapi  yöntemi olarak, ilk defa  John Kabat-Zinn (1982) tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Çoğu dinsel, felsefik ve spiritüel öğretilerde AN’I yaşamak üzerine kurulu olsa da arkasında kanıta dayalı bir gerçeğin olmasıyla şu an dünyada bir çok klinikte bir terapi yöntemi olarak kullanılmaktadır.


Obezite, depresyon, kronik ağrı, çeşitli fiziksel yakınmalar, panik atak, post travmatik stres bozukluğu ve anksiyete tedavisinde çok etkili bir müdahale yöntemi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.


Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) dediğimiz şey aslında AN’da kalmak, şu AN’da olmaktır. Dikkatli bir şekilde kendinde ve etrafında olanı biteni olduğu gibi gözlemlemek ve fark etmektir. Fakat sadece fark etmek değil aynı zamanda şu AN’ı yaşarken yaşadığımız duyguları olduğu gibi kabul etmek, o an hissettiğiniz duyguyu tanımlayabilmektir. “Şu an ne hissediyorum? Neden böyle hissediyor olabilirim? Bu duygu bana ne söylemek istiyor?” diye yargılamadan, nazikçe düşüncenin kaynağına inip o duyguyla yüzleşebilmektir.


Duygunuzun farkında olduğunuzda; mesela acı hissediyorsanız bu durum sizin canınızı daha fazla acıtabilir ve hemen oradan uzaklaşmak isteyebilirsiniz. Bilişsel bir yöntem olan Mindfulness size o duygunuzu olduğu gibi yargılamadan kabul etmenizi ve şefkatle yaklaşıp neden böyle hissettiğinizi anlamanıza yardımcı olur. Her duygunun bir işlevi olduğunun farkında olmanızı sağlar. Olumlu duygular kadar olumsuz duyguların da size vermek istediği bir mesaj vardır. Diyelim ki bacağınızda bir kırık var... Eğer acı duygusu olmasaydı, bacağınızın kırıldığını fark edemez ve bacağınızı kaybetme noktasına gelebilirdiniz. Acı duygusu size çözülmesi gereken bir durumu işaret etmektedir.


Ruhsal acılarımızın da aynı mekanizma ile çalıştığını söyleyebiliriz. Metaforlaştıracak olursak acı duygusu yangın alarmı gibidir. Yangın alarmının sesi bizi rahatsız eder düşüncesiyle, alarmı devre dışı bırakmak ile canım acıyor diyerek acıyı görmezden gelmek ya da bastırmak arasında bir fark yoktur maalesef. Yaşamda acının, sıkıntının da olduğunu kabul ederek acıdan kurtulmak yerine acıyla nasıl baş edebileceğimizi ve acı veren durumu ancak yüzleşerek çözebileceğimizi öğrenmemiz gerekiyor.


Kaygı, endişe, üzüntü, öfke, mutluluk, korku, utanç gibi diğer tüm duygularımızı da fark ederek yaşamamızı sağlayan mindfulness bu noktada bize duygu düzenleme ve yönetiminde ışık tutan bir yaklaşım sunmaktadır. Farkındalık meditasyondan çok farklıdır; farkındalığa katılmak için hareketsiz olmanız veya berrak bir zihne sahip olmanız gerekmez. Farkındalık özünde tamamen mevcut olma, farkında olma ve yargılayıcı olmama halidir. Çoğu insan bu hali deneyimlemiştir ancak yaptıklarının farkındalık olduğunun farkında olmayabilir.


Hiç "ANDA " oldunuz mu, belki bir hobinizi yaparken ya da  kitap okurken  kendinizi tamamen dalmış hissediyorsunuz, hatta bazen zamanın nasıl geçtiğini bile unutuyorsunuz? Bu farkındalıktır ve aslında akış adı verilen bir farkındalık halidir.


Farkındalık, kaygıyı azaltma, yavaşlama, uykuyu iyileştirme ve depresyonu azaltma gibi meditasyona benzer faydalar sağlar. Ancak meditasyondan farklı olarak farkındalık her yerde, her zaman yapılabilir ve birçok kişi bu ilgi çekicidir.


Herhangi bir aktiviteyi farkındalık pratiğine dönüştürmenin bir ipucu, duyularınıza odaklanmaktır; görme, tat alma, koku alma, dokunma, duyma - dikkatinizi bunlardan birine veya hepsine odakladığınızda farkında olursunuz ve biraz pratik yaparak yargılayıcı olmazsınız.

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Geliştirmenin 5 Yolu

Yemek Yemek

Telefonu bırakın ve yemek yeme aktivitesine odaklanın; duyularınızı tamamen harekete geçirin ve yemeğin tadını çıkarın. Görünümü, dokuyu, kokuyu ve tadı fark etmek için bir duraklama yapın ve aktivitenin tadını çıkarmak için ona zaman ayırın.

Hareket Etmek

Hareket ettiğinizde vücudunuzun nasıl hissettiğine dikkat edin (yürürken, sabah kollarınızı uzatırken, spor salonunda). Ayaklarınızın yerde nasıl hissettiğine, gerginliği nerede hissettiğinize dikkat edin, hareket etmenin nasıl hissettirdiğine dikkat edin.

Nefes almak

Dikkatinizi nefesinize odaklayın. Nefes alıp vermenin nasıl bir şey olduğunu, göğsünüzün nasıl yükselip alçaldığını fark edin.

Resim yapmak, bir şeyler çizmek

Yaptığınız şeye odaklandığınız sürece kalemi kağıda koymanın nasıl bir his olduğunu veya renklerin bir tuval üzerinde nasıl karıştığını fark ettiğiniz sürece farkındalığı uyguluyorsunuz.

Düşünceleri Fark Etmek

Düşüncelerinizi sanki üçüncü bir kişinin bakış açısından veya gökyüzünde bulutların geçişini izleyen biri gibi fark etmenize izin verin. Bu düşünceleri fark edin, onları uzaklaştırmayın ve oldukları gibi kabul edin.


İnsanların farkındalık aktiviteleriyle ilgili olarak karşılaştıkları en büyük zorluk, anda kalmanın zor olması, zihnimizin sık sık başka yerlere kayması ve kendimizi başka şeyler düşünürken bulmamızdır. Aslında bu durum tamamen beklenen bir şeydir, özellikle de aceleci veya endişeli hissediyorsak. Farkındalığın iyi yanı, bu olduğunda yapmamız gereken tek şeyin düşüncelerimizin yargısız bir şekilde sürüklendiğini fark etmek ve onları yeniden odaklamak olmasıdır – bu farkındalık uygulamanın bir parçasıdır.


Meditasyonu veya farkındalığı sevmeyebilirsiniz , insanın kendini keşfetmesinin farklı yolları vardır. Yeter ki kendinizi keşfetmeyi isteyin ve öğrenin . 

Meditasyon Sevmeyenlere Alternatif: MİNDFULNESS Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Hiç AN' da oldunuz mu? Yaşadığınız duyguları olduğu gibi kabul ederek, onlarla nazikçe, kendinizi kırmadan yüzleşmeyi başarabildiniz mi? Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) özünde mevcut olma, farkında olma ve yargılayıcı olmama hali. Peki ya siz kendiniz en çok hangi konularda yargılayıp, acımasızca kendinize yükleniyorsunuz? Uzman psikologlarımıza kafanıza takılanları sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

Mindfulness/ Farkındalık
meditasyon
bilinçli farkındalık

Benzer Yazılar