Şirketiniz için teklif alın
Neden İşe Gitmek İstemeyiz?
Son birkaç yılda, giderek daha fazla insanın işini bıraktığını veya mesleğini tamamen değiştirdiğini gördük. Bir kişinin işe gitmek istememesinin bir çok farklı sebepleri olabilir. Hadi gelin hep birlikte bakalım, acaba sizin ki hangisi?
Bu Yazıdaki Konular
İşe Gitmek İstemeyişimizin Nedenleri Neler Olabilir?
Depresyon, anksiyete, stres ve/veya tükenmişlik gibi bir ruh sağlığı sorunu yaşıyor olabilirsiniz; uzun süreli kronikleşmiş ve iyi bir şekilde yönetilmemiş iş yeri stresinden kaynaklanan bir durum. Üç boyutla karakterize edilir: bitkinlik, alaycılık ve azalmış etkinlik. Genellikle işteki faktörlerden kaynaklansa da, hayatınızın diğer alanlarından, ilişkilerden veya ebeveynlikten de kaynaklanabilir.
Bilişsel çarpıtmalara sahip olabilirsiniz (bu da birçok ruh sağlığı sorununa katkıda bulunabilir);
Bunlar kaygı, üzüntü ve motivasyon eksikliği duygularına yol açabilen olumsuz düşünce kalıplarıdır. Bilişsel çarpıtma türlerinden biri, olabilecek en kötü sonucu hayal ettiğimiz felaketleştirmedir. Örneğin, üzerinde çalıştığımız bir projenin sonucundan korkabilir veya bir görevi zamanında tamamlayamayacağımızdan korkabiliriz. Başka bir çarpıtma, bir durumun bir yönüne (genellikle olumsuz) odaklanıp diğer yönlerini (genellikle olumlu) göz ardı ettiğimiz ve tünel görüşüne yol açan zihinsel filtrelemeyi içerir.
İş yerinizde psikososyal tehlikelerden etkileniyor olabilirsiniz; bunlar, zarar riskini artırabilecek ve strese katkıda bulunabilecek işin tasarımında veya yönetimindeki her şeydir. Kontrol edilmezlerse tükenmişliğe, depresyona ve bazı durumlarda travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilirler. Bu tehlikeler, iş taleplerine (yani, iş yerinde strese neden olan şeyler) veya iş kaynaklarının eksikliğine (yani, işte stresi azaltan şeyler) dayanmaktadır.
İşe Gitme İsteğimizi Etkileyen Psikososyal Faktörler
Size yüklenen fazla iş yükü; tamamlanması zor olan aşırı iş taleplerini tamamlamanız için baskı hissetmeniz. Bu, verilen zaman dilimlerinde gerçekçi bir şekilde tamamlanamayan projelerin devredilmesini içerebilir.
Duygusal olarak sizden beklenen talepler; mutlu olmadığınız halde mutlu gibi davranmanızı gerektiren iş görüşmleri, toplantılar , faaliyetler ; bu, iç çatışmaya neden olarak strese yol açar.
İş kontrolünün sizde olmaması; işin nasıl yapıldığı ve iş ortamında neler olduğu konusunda özerkliğinizin ve etkinizin olmaması. Her şeye patronunuzun karar vermesi.
Övgü ve takdir eksikliği; hafife alındığınızı hissedersiniz veya kariyerinizde durgun hissedersiniz, belki de siz aynı seviyede kalırken etrafınızdaki insanların terfi alması.
Yapacağınız işle ilgili destek eksikliği; amirinizden veya meslektaşlarınızdan. Süpervizör desteği, liderinizin bir çalışan olarak sizi değer verdiği ve yönlendirdiği, size duygusal ve pratik destek sağladığı düzeydir ve iş arkadaşı desteği, ekip üyelerinin birbirlerine sağladığı duygusal ve pratik desteği içerir.
Yapılan işin size uygun olmaması; kişilik tipiniz, ilgi alanlarınız, güçlü yönleriniz ve değerlerinizle yaptığınız iş uyumlu olmayabilir. Örneğin, güçlü çevre koruma değerlerine sahip olduğunuzda büyük bir madencilik şirketinde çalışıyor olabilirsiniz ve bu da bilişsel uyumsuzluğa (yani inançlarınız eylemlerinizle uyuşmadığında zihinsel çatışma yaşamanıza) yol açabilir. Ya da ihtiyaçlarınızın ve önceliklerinizin değiştiği, işinizin artık ihtiyaçlarınızı karşılamadığı veya önceliklerinizle uyuşmadığı bir yaşam aşamasında olabilirsiniz. Örneğin, ebeveynliğe adım atıyorsanız, aileye, esnekliğe, iş-yaşam dengesine ve gelire başka bir yaşam aşamasında olduğundan daha fazla öncelik verebilirsiniz.
Kariyerinizi henüz tamamlamamış olabilirsiniz; bu, değerlerinizi, ilgi alanlarınızı veya hedeflerinizi net bir şekilde anlamamanızdan kaynaklanabilir ve bu da işinize karşı bunalmış, stresli, kafası karışık ve ilgisiz hissetmenize yol açabilir.
İş yerinizin konumu; işe gidip gelmenizin yorucu olduğu bir mesafede oturmak ve bu durumla ilgili olarak yeterli esnekliğe sahip olmamak
İşe Gitme İsteğimizi Arttırmak İçin Neler Yapabiliriz?
Öncelikli olarak işe gitme isteğinizin olmamasının altında yatan nedenleri belirleyin. İşe gitme isteğinizi azaltan psikososyal risk faktörleri neler bunları düşünün. Sahip olduğunuz motivasyon eksikliği ile ilgili olarak altta yatan şeyin farkına varmak önemlidir.
Değerleriniz, ilgi alanlarınız, güçlü yönleriniz ve kişilik tipiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.
İzin alın veya mola verin ; işe gitme motivasyonunuzu etkileyen nedenleri sıfırlamak, iyileşmek ve ortaya çıkarmak için işten izin almak faydalı olabilir.
İş yerinizde gördüğünüz psikososyal tehlikelerle ilgili endişelerinizi yöneticinize veya doğrudan bağlı olduğunuz kişiye iletin.
Neden İşe Gitmek İstemeyiz?
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.
İşe gitmemek istemeyişimizin bir çok farklı sebebi olabilir; iş yerinde yaşadığımız ikili problemler, işimizin bize keyif vermemesi, işimizin bize uygun olmaması, yöneticilerle yaşadığımız problemler, kişisel problemlerimiz ...Bu sebepleri arttırabiliriz. Ancak bu noktada önemli olan bizim kendi sebeplerimizi ortaya koyabilmek ve çözüm odaklı yaklaşmaktır. Sizde kafanıza takılanları uzman psikologlarımıza sorabilir, tamamen kişisel çözüm odaklı cevaplar alabilirsiniz.