Psikoloji

Sosyal Fobi Nedir?

Psikologca 2 Temmuz 2024

Sosyal fobi en kısa tanımıyla insanların yabancılarla etkileşim kurmaması veya başka bir kişi tarafından incelenmesi gibi durumlarda ciddi korku yaşaması olarak adlandırılabilir.


Bir nevi özgüven eksikliği, yetersizlik, hata yapmaktan korkma ya da çekingenlik olarak da tanımlanabilir.

Bu sorunların altyapısının çok farklı olabileceğini de belirtmek gerekiyor. Ebeveynlerin kontrolü, eleştirel tarafı, kıyaslayıcı olması, psikolojik fizyolojik ya da çevresel etkenler de nedenleri arasında yer alabilmektedir.

Sosyal fobi kişilerin yabancılarla ya da diğer bireylerle karşı karşıya kaldığı durumlarda bundan korku duyması ve kaygı bozukluğu içerisinde olmasına denmektedir. Günümüzde sıklıkla karşılaşılan ruhsal sorunlardan bir tanesi olan sosyal fobi insanlarda yüzde 7 ila 12 arasında görülmektedir. Sosyal fobi genellikle ergenlik dönemine yeni girmiş ya da ergenlik dönemi devam eden gençlerde çok daha sık görülmektedir. Genellikle 10-17 yaş aralığında çok daha fazla bir şekilde gözlemleniyor. Yapılan araştırmalarda kadınlarda bu durum erkeklere oranda bir buçuk kat daha fazla olarak göze çarpıyor.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobiye sahip olan insanlar genellikle benzer belirtileri göstermektedir. Kızarma, çarpıntı, terleme, mide ve bağırsak problemleri ile birlikte gelen ağrılar, kas gerginliği, titreme ya da fiziksel belirtiler gösterebilmektedir.


Sosyal fobinin psikolojik belirtileri ise şunlardır:

Sosyal fobi ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğu için birden fazla belirti ile rahat bir şekilde anlaşılabilmektedir. Bu kişilerde genellikle özgüven eksikliği bulunmaktadır. Kendisini çekingen olarak hisseder ve insanlarla göz teması kuramaz. Bulunduğu ortamda rahatsız olur ve bu ortamdan sürekli olarak kaçmak ya da gitmek ister. Hata yapmaktan çekinen insanlar ile ilişkisinde her zaman sorun yaşayan bir karakter haline bürünür. Ayrıca bu insanlar diğer insanlar tarafından sürekli olarak izlendiğini düşünmektedir. Bunun dışında kendisini beğenmeme, kusursuz olma isteği gibi farklı algılar içerisinde olmaktadır. 

Sosyal Fobi Hangi Sorunlara Neden Olur?

Sosyal fobi insanların günlük yaşamlarında birçok sorunu beraberinde getirir. Kişiler kendisini hatalı, çirkin ve olumsuz gördüğü için kendisine olan saygısını zaman içerisinde yitirmeye başlar. İçerisinde her zaman anlaşılmama, reddedilme ya da dışlanma gibi korkularla iç içe kalmaktadır. 

Sosyal Fobi Genellikle Hangi Kişilik Özelliklerinde Görülür?

Sosyal fobiye sahip olan insanlar genellikle değerlendirmelerinde her zaman olumsuzdur, negatif ya da sosyal beceriksizlik hissi içerisinde olurlar. Sosyal faaliyetlere girdikleri zaman sürekli olarak gerginlik hissederler.

Sosyal Fobiyi Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

Günümüzde sosyal fobiyi tetikleyen çok sayıda unsur bulunmaktadır. Bunların başında toplum içerisinde telefonla görüşme, yemek yeme ya da içme olarak söylenebilir. Bunun dışında dinleyicilerin önünde konuşma, başkası tarafından izlenirken çalışmak gibi durumlarda sosyal fobiyi tetikler. Yeni insanlarla tanışma, iş görüşmeleri, toplu taşıma gibi alanlarda da sosyal hobiyi tetikleyebilecek çok sayıda unsur bulunmaktadır. 

Sosyal Fobi Nasıl Teşhis Edilir? Tedavisi Nedir?

Sosyal fobiyi özellikle hem eğitim hem iş hayatında insanların ciddi şekilde özgüven kaybı yaşamasını sağlamaktadır. Farklı problemler ya da bozukluklar sonucunda da sosyal fobiler tespit edilebilir. Sosyal fobi tedavisi olan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.


Tedavide sıklıkla bilişsel davranış psikoterapi yöntemi kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemi ile birlikte kişiler gerçekten uzak işlevsiz düşüncelerini yenerek bu hastalıktan kalıcı olarak kurtulabilirler.


Sosyal fobi yenebileceğiniz sosyal aktivitelerde oldukça yararlı olacaktır. Sağlıklı beslenmek, düzenli yapılan egzersiz, fiziksel olarak aktif olmak da sosyal fobiyi bireysel olarak yenmek isteyen insanlar için oldukça ideal olacaktır.

Sosyal Fobi Nedir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Bu yazı dizimizde sosyal fobi üzerine konuştuk. Siz de sosyal fobiniz olduğunu düşünüyorsanız merak ettiklerinizi uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

sosyalfobi
anksiyete
utangaçlık

Benzer Yazılar