Psikoloji

2025’te güçlü bir psikoloji için ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı1 Ocak 2025 00:02

Ben duygularımı ifade edebilen biri değilim. Başıma bir olay geldiğinde durup kendi hissettiklerimi değil de o an neyi gerekiyorsa onu yaşıyorum. Eski sevgilimin eski sevgiliyse olan mesajlarını fotoğraflarını ve hatta ona yazdığı şiirleri defalarca gördüm ve silmedi hatta ilk tanıştığımız zaman 1. Ayımızda mesajları başa sabitlemiş şekilde buldum ve ben bunu gördüğümde onun ağlaması o gün gözlerinde gördüğüm pişmanlık özür dilemesi ile yumuşadım ve ilişkiye devam ettim bu psikolojik şiddet belki de aylarca devam etti her yerden bir şeyler çıkıyordu.

Defalarca o konuşmaları yaptım ve defalarca beni anladığını sanıyordum. En sonunda kendi yarattığı problemlerin sorumluluğunu almayıp benim verdiğim tepkiler yüzünden benden ayrıldı. Aslında bunu yapan kişi ben olmalıydım değil mi, ne tuhaf ki kendimi bambaşka bir senaryonun içinde buldum. Sanıyorum ki içimdeki o duygusal sevilme boşluğu ve o kişiye olan sevgim aslında ona olan kızgınlığımı ve öfkemi yeniyordu. Bir nevi bunları bastırıyordum. Bunların o dönem farkında değildim tabii. Kendim üzerine onunla ayrıldıktan sonra çok düşündüm. Şema terapi araştırması yaptım.

Adeta kendi karanlığıma kendim indim. Sevilmeyi beklerken meğerse sevgi sandığım o karanlıkta kendimi boğmuşum. Onun bana verdiği ufacık sevgiyi bile kocaman yapmışım. Kendimi bu ilişkide yalnız hissediyorum dediğimde bana ben duygularımı bastırıyorum üzülmemek için diyordu. Aslında şu an daha iyi anlıyorum. Sevgi bastıralamayacak aksine haykırırcasına dışarı taşan bir duygu.

Çünkü ben ne olursa olsun onu anlamaya onun yaptıklarını bile affetmeye hazırdım. Kendimi böylesine bir karanlığa mahkum etmemek için asla ona dönmedim. Çünkü dönersem yine her konuda fedakarlık anlayış adım bekleyen hatalarını kolayca affetmemi isteyen biri vardı karşımda . Ama ben artık o kişi değildim. Kendime döndüm. Kendimi kazandım. Ancak ben o kadar korkuyorum ki duygusal boşluğa düşüyorum kaygılanıyorum. Kendimi sorguluyorum sürekli böyle bir durumda o insanın durumlarına bakıyorum. Kendim üzerinde sağlam net bir kişilik oluşturmak istiyorum.

Duygularımı bastırmadan nasıl yaşarım bilmiyorum. Şemam belki de sevgiyi aramak üzerine. Veya o sevgi benim içimde bir yerde. Kendini ifade edebilen, kendine saygı duyan en önemlisi sınırlarını çizebilen biri olmak istiyorum. Bu yaşadıklarımdan örnekle sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Kendime karşı konuşmalarım düşüncelerim nasıl olmalı ki ben o boşlukta savrulmak yerine farkındalıklı hareket edebileyim. Terapi almak için bütçem yok vereceğiniz tüm cevaplara ihtiyacım var. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Bu soru 1 Ocak 2025 11:26 tarihinde Psikolog Meliha İrem Ergin tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan!


Öncelikle, yaşadığınız olumsuz yaşam deneyimlerinin olumsuz yaşam getirilerini kabul etmek yerine farkındalık sahibi olmak istemek ve bunun için çabalamak, aslında sağlıklı yetişkin olarak belki de önemli adımı atmanızla ilişkilendirilebilir çünkü farkında olmak, olumsuz yaşam deneyimleri karşısında kendimizi anlamak ve geçmişin etkilerini yönetmek doğrultusunda kritik bir araçtır fakat farkındalık kısa sürede gelişmeyebilir ve sancılı bir süreç olabilir ama bir süre sonra bizlere meyvelerini yiyebileceğimiz bir ağaç sunar. Bu farkındalık sayesinde kişi, şemalarının etkilerini daha iyi kavrayabilir, onları yeniden yapılandırabilir ve daha sağlıklı seçimler yapabilir.



Hatırlarsanız eğer ilk cümlemde 'sağlıklı yetişkin' kavramı kullanmıştım, Şema Terapi ekolü ile çalışan terapistler, danışanın sağlıklı yetişkin tarafını yani, kendine şefkat gösterebilen, sınırlarını çizebilen, duygularını bastırmadan ifade edebilmeyi geliştirmeyi hedefler yani bu süreçte, zamanla acının yerini, iyileşme ve güçlenme alır ve bu noktada yaşananları bir yük değil, bir öğrenme fırsatı olarak görmeye başlarsınız, bu deneyimlerin üstesinden gelme kapasitesini geliştirdikçe, onları farklı bir perspektiften görmeyi öğrenirsiniz. Şema Terapi ekolü ile de çalışan bir psikolog olarak söylemeliyim ki, Young Şema Ölçeği gibi bilimsel bir ölçüm aracı kullanmadan, sahip olduğunuz şemalar hakkında kesin bir yargıya varmam mümkün değil. Ancak, yaşadığınız ilişkisel ve duygusal zorlukları göz önünde bulundurarak bazı şemaların tetiklenmiş olabileceği olası gözüküyor dolayısıyla duygusal yoksunluk, terk edilme veya kendini feda şemalarının etkili olabileceği bir tabloyu andırıyor. Ekleme yapmalıyım ki Şemalar her insanda vardır, bazıları daha fazla Şemaya sahiptir ve belirli Şemalar bazılarında daha etkindir bu da çocuklukta yaşanan olumsuz yaşam deneyiminin şiddetine bağlıdır. Yani Şemalara sahip olmanız, sizi eksik ve zayıf kılmaz. Peki iyi hissetmek ve 2025'te güçlü bir psikolojiye sahip olabilmek için neler yapılabilir?


Duygularınızı bastırmak yerine onların farkına varmak ve neden ortaya çıktıklarını anlamaya çalışmak, iyileşme sürecinizde kritik bir adımdır. Bu kısımda zorlanıyorsanız 'duygu günlüğü' tutabilirsiniz; günlük olarak yaşadığınız olaylar ve hissettikleriniz hakkında notlar almak, bastırdığınız duyguları anlamanıza yardımcı olabilir. İkinci olarak, öz-değerinizi ve mutluluğunuz başkalarına bağlı kılmayın, onları bir sevme ve sevilebilme ölçütü haline getirmeyin. Sevgi ve değeri dışarıdan değil, kendinizden talep ettiğinizde daha güçlü ve bağımsız hissedersiniz. Üçüncü olarak, sağlıklı sınırlar koymaya çalışın, kendi ihtiyaç ve duygularınızı göz ardı etmeyin, bunlara kulak verin, sizi iyi hissettiren ilişkilerde bulunun diğer ilişkilerinizi gözden geçirin. Öz-saygı, öz-sevgi, öz-şefkat ve öz-farkındalık kavramlarınızı güçlendirmeye yönelik en etkili yöntem, yeni düşünce kalıpları ve yeni yaşam becerileri bulmaktır, bu yolculuk bir süreçtir ve emin olun attığınız her küçük adım, kendinizi daha güçlü, sevgi dolu ve farkında bir birey hâline getirecektir. Umarım yeteri kadar açıklayıcı olmuştur, şimdilik hoşçakalın!


-Sevgiler, Psikolog Meliha İrem Ergin

Cevaplanmış benzer sorular