• Anasayfa
  • Sorular
  • Ailem bana bir şey aldığında onlara yük oluyormuşum gibi hissediyorum
Aile

Ailem bana bir şey aldığında onlara yük oluyormuşum gibi hissediyorum

Gizli Kullanıcı3 Temmuz 2024 13:20

Öğrenciyim ve bir işte çalışmıyorum. İhtiyaçlarımı ailem aldığında kendimi onlara karşı mahçup hissediyorum. Onlara bu yaptıklarının karşılıklarını da parayla ödeyemeyeceğimden başarılı olarak vermek zorundaymışım gibi hissediyorum. Derslerde notlarım biraz düşük geldiği zaman çok moralim bozuluyor kendimi kötü hissediyorum. Onlara karşı full masrafmışım gibi geliyor. Bir keresinde babam 5. sınıfın ilk dönemi teşekkür alamadım diye bana çok kızmıştı benimle neredeyse hiç konuşmamıştı bununda etkisi olabilir diye düşünüyorum.

Bu soru 5 Temmuz 2024 12:51 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Yaşınızı net bir şekilde bilmiyorum ancak konuya beliren yetişkinlik döneminden söz ederek giriş yapmak istiyorum. Beliren yetişkinlik dönemi lise sondan itibaren başlayan yirmili yaşların sonuna kadar süren bir süreçtir. Bu süreçte bizler kendi benliğimizi bulmaya, rollerimizi netleştirmeye odaklanırız. Bu süreç içerisinde para kazanmak, ayrı eve çıkmak, mesleğini seçmek, beklentilerini sorgulamak gibi birçok gündem oluştururuz kendimize. Beliren yetişkinlik hakkında daha detaylı bilgi almak için araştırma yapabilirsiniz.


Ailenize karşı maddi olarak kendinizi yük olarak görmeniz, mahcup hissetmeniz ve zorunluluk hissiyle yaşamanız geçmişte babanızla yaşadığınız karne deneyimi sonrasında otomatik haline gelen başarısızım, ya yapamazsam gibi olumsuz düşüncelerinizi pekiştirmiş olabilir. Ailenize karşı hissettiğiniz duygular tek başına yer almaz. Bu duyguları tetikleyen olumsuz düşünceleriniz, inançlarınız vardır. Hissettiğiniz bu yükü azaltmak için ne düşündüğünüze odaklanabilirsiniz. Düşüncelerinizi farkında olmak, gerçekçiliğini sorgulamak davranışlarınızı da aynı oranda değiştirecektir. Başarısızlık düşünceniz hangi davranışlarınızı tetikliyor bunlarıda gözlemleyebilirsiniz. 


“Derslerde notlarım biraz düşük geldiği zaman çok moralim bozuluyor kendimi kötü hissediyorum.“ bu cümlenizi örnek oluşturarak ilerleyelim. (Yeteri kadar bilgiye sahip olmadığım için bazı kısımlar farklı gelebilir, bu örneği baz alarak kendi çalışmanızı oluşturabilirsiniz.)


•Duygu:  Üzüntü, (kaygı?)

•Düşünce:  Notum düşük gelirse başarısız olurum.

•Davranış: Ağlamak


Notunuzun düşük gelebilme ihtimali siz de üzüntü, kaygı belki de korkuyu oluşturuyor olabilir. Bu olumsuz düşünceniz sıklıkla ağlama davranışınızı tetikliyor olabilir. Bu durumda düşüncenizi değişirseniz aynı oranda hissettikleriniz de davranışlarınız da değişecektir. Kendinize sormayı deneyin;


•Düşük not alırsanız en kötü ne olur?


•En kötü senaryonun gerçekleşme ihtimaline bir puan verecek olsaydınız (0 en az 100 en çok) kaç verirdiniz?


Eğer gerçekleşme ihtimaline daha yüksek bir oran verdiyseniz (70 oranında gerçekleştiğini varsayalım), sizce yetmiş oranında gerçekleşeceğine düşündüğünüz faktörler neler? Gerçekleşmesini sağlayan güçlü kanıtlarınız var mı? Varsa neler?  


Sevgili danışan, olumsuz deneyim olarak anlamlandırdığını karne günü sadece o an yaşandı. O günden sonraki her yeni deneyiminize karne günündeki deneyiminiz gibi yaklaşıyor olabilirsiniz. Benlik saygınızı, özgüveninizi yükseltmek için farkında olmadığınız başarılarınızı, yapabildiklerinizi düşünüp liste oluşturabilirsiniz. Liste oluşturmak, somut bir şekilde görmek düşüncelerinizin gerçekçiliğini ortaya koyar.


Son olarak her fiziksel yaralanmamızda yaramızı temizliyor, yara bandına veya hastaneye gitmeye ihtiyaç duyuyorsak duygusal açıdan yaralandığımızda da öz şefkate ihtiyaç duyabiliriz. Kendinize karşı şefkatle yaklaşmayı deneyebilirsiniz. Ek olarak başa çıkmakta zorlandığınız bu düşünceler devam ediyorsa psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler.


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.


Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Aile Baskısı İle Nasıl Baş Ederim?

Ailem kendilerinin her dediğine evet demeli ve hep kendilerinin istediği şeyleri yapmamı istiyor hayır dedigim zaman saygısız oluyorum 18 yaşındayım 19 olacağım ve bu davranışı daha çok evli ablam yapıyor o yapınca da ailem de bana tepki gösteriyor ben suçluymuşum gibi, yaz boyu biz de kalacak nasıl dayanacagımı bile bilmiyorum. Her dediklerine evet deme konusunu açacak olursak mesela dün eve yorgun geldim 9 gibi odamda dinleniyorum diğer taraftan şunu getir diyor e kalk da al geri de aman bir şey yapma zaten bilmem ne tantana yani annem de geri ablam böyle diyor diye ben zaten getirmeyeceğini biliyordum diyor ordan duygu patlaması yaşayıp agladım diğer mevzu da voleybol, voleybola başladım dün, işte ne gerek var gibisinden konuştular ben de bunun benim hayatım olduğunu söyledim tepkili olarak böyle yaptılar diye ben de o zaman beni müzik kursuna yazdırın keman alın dedim ablam ordan bu yaşta ne gerek var diyor. Çok sinirim bozuluyor ve stres oluyorum insanlar 50 yaşında bile başlayabilir yeter ki istek kararlılık olsun. Kendi kızı 4 yaşında ona gelince bi müzik aleti çalmasını istiyormuş bana gelince tepkili zaten yks sınavım nasıl gelecek diye düşünüyorum her gün kafam dagılsın diye spora başlıyım dedim olaylara bakın. Şu an bu yazıyı yazarken bile stresim gitti sayılır kendimi iyi hissettim çünkü beni anlayacak birisi olacak bu güzel bir şey 🥺 teşekkür ederim şimdiden bu soru mu oldu bilmiyorum ama aileyle nasıl başa çıkarım?

Aile

Eşimle sürekli zıtlaşma halindeyiz bunu nasıl aşarız?

Eşimin yaptığı herhangi bir hata konusunda konuşmaya kalkınca bana kızıyor, konuyu konuşmak istediğimde konuşmak istemiyor, üstünü kapatıyor benim sinirim de o anlayana kadar geçiyor ama içimde kalıyor. Yavaş yavaş duygularımı yitirmeye başladım artık onu hiç görmek ya da bir konuyu tartışmak istemiyorum. Her konuda önceliği kendisi, bir kızımız var ama ne bana ne kızımıza öncelik veriyor, ya telefonda ya da arkadaşlarıyla buluşmaya gidiyor. Onlara kolayca vakit ayırdığını, bizle bir şey yapmasını istediğimde ertelediğini ya da yapmak istemediğini söylediğimde suçlu beni görüyor, ne yapıcaz ki diyerek yine konuyu kapatıyor. Maddi durumunun olmadığını öne sürüyor ama kendine para harcamaktan çekinmiyor. Ben de maddi konuda dikkat eden bir insanım ama çocuk dolayısı ile çalışamadığımdan ister istemez onun maaşıyla hareket ediyoruz. Bu süreçte de bana kira ve borçları ödemek için para veriyor sadece. Sosyal hayatımız yok. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum artık bu durum beni bunaltmaya başladı. Maddi konular çok önemli olmasa bile en azından vakit ayırmasını beni dinlemesini istiyorum onları da yapmak ona zor geliyor gibi hissediyorum. Ben konuştukça beni iğneleyici laflar kullanarak ağlattı 2 saate yakın ağladım ama dönüp de bakmadı bile bana. Sonraki gün özür dilese de o özür benim için pek bir şey ifade etmedi. Şu an sadece ondan uzak durmak istiyorum. Yanımda oldukça duygularıma zarar verdiğini hissediyorum aynı zamanda seviyorum ama artık öfkem sevgimin önüne geçmeye başladı. ..