Sosyal Hayat

Çocukların sosyal ilişkileri

Gizli Kullanıcı14 Haziran 2024 18:27

Merhaba, Çocukların sosyal ilişkilerini nasıl güçlendiririz?

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Çocukların sosyal ilişkilerini kuvvetlendiriyor ve güçlendiriyor olmak sizler için önemli. Bu soruyu sorduğunuz için bir psikolog olarak teşekkür ediyorum. Bahsi geçen çocukların yaşı ve gelişim düzeyi bu noktada önemli olacaktır. Bahsettiğim kısmı iki kısma ayıracağım birincisi okul öncesi, ikincisi ise ilkokul süreci çocuklar olacaktır.


Okul öncesi çocukların nasıl sosyal ilişkilerini kuvvetlendirebilirsiniz? Öncelikle kendi yaş grupları ve akranları ile iletişime sokmak için oyun grupları, kreş veya anaokullarına göndermenizi tavsiye ederim. Bununla birlikte günümüzde sosyal ilişkilerin yetişkinlerin bile azalmış bir noktada olduğunu söyleyebilirim. Bu noktada; ekran temasınız ebeveyn olarak önce sizlerin sonra da çocuğun ekran temasını yok veya en az kısma getirmeniz kıymetli ve önemli olacaktır. Sizin çocukla iletişiminiz nasıl? Her çocuğun iletişim kurma şekli farklıdır, her çocuğun sevgi dili farklıdır. Çocuğun sevgi dilini bulun. Gün içinde önce kendinize, eşinize ve çocuğunuza sırayla güzel sözler söyleyin. Eğer ebeveynler birbirine güzel sözler söyleyebilirse çocukta başkalarına ve kendilerine güzel sözler söyler olduğunu görebilirsiniz. Çocuk okul öncesinde ebeveynini taklit eder. Fakat okula başladıysa artık sizi değil, arkadaşlarını taklit eder. O yüzden okul seçiminde sosyal ilişkilere önem veren bir okul seçmenizi tavsiye ederim.


İlkokul çağındaki çocuk ile sosyal ilişkiler nasıl kuvvetlendirilir? Bu arada iki soruya da hem ebeveyn olarak hem de çocuğun kendi öznesi olarak kuvvetlendirme olarak bakıyorum. Çünkü siz kuvvetlendirebilirseniz çocuğa da alan tanımış olursunuz. Fakat burada bahsetmediğim bir detay var. Her çocuğun mizacı farklı olabilir, bu farklılık sevgi dilinden de belli olacaktır. İlkokul çağındaki çocuğun arkadaşları ile iletişimi çok önemli, burada sevdiği arkadaşı ile ortak buluşulacak alanlar kuruyor olmanız kıymetli. Çünkü burada diğer çocuğu da tanımış olacaksınız. Herhangi bir durum varsa müdahale edebilme şansınız da olacak. Bununla birlikte, kurslara gönderiyor olmanız, farklı akran grupları ile tanışıyor olması önemli. Bunlar illa ücretli olması gereken durumlar değildir. Ücretsiz birkaç saat belediye kursları bile olur. Burada farklı arkadaşlar edinebileceğini görmesi için yararlı çalışmalardır. Çocuk ile gün içinde sıklıkla "Nasılsın, nasıl gidiyor, bugün en çok neye üzüldün, neler yaptın, en çok hangi oyunu oynamayı sevdin?" gibi sorularla süreci anlamlandırıyor olmak kıymetli olacaktır. Burada önemli nokta şu; siz bunları kendiniz gün içinde anlatmıyorsanız çocukta anlatmaz. O yüzden önce siz başlayın, sonra eşiniz ve ardından çocuk olacak şekilde gün paylaşımı yaparsanız çocukta bu sürece alışacaktır. Bir ay bile size anlatmamış olsa devam edin, çocuk istikrar gördüğü bir yerde eninde sonunda konuşmaya ve anlatmaya başlayacaktır. Eğer bu süreçleri böyle geçirebilirseniz ortaokul ve lise kısacası ergenlik döneminde sizlerde zorlanıyor olsanız da çocuğunuzu tanıyor ve sınırlarını biliyor olma şansı yakalayacaksınız. Umarım sizler için yardımcı bir çalışma olmuştur.


Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Merve Ulusoy