Sosyal Hayat

Yalnız olmayı sevmek bir asosyallik mi?

Gizli Kullanıcı17 Nisan 2024 19:18

Çevremdeki insanlar sürekli asosyal olduğumu söyleyip duruyorlar, aslında değilim bana göre. Çünkü canım istediğinde dışarı çıkıp veya arkadaşlarımla plan yapıp sosyalleşebiliyorum ancak başkaları çağırdığında ve canım gitmek istemediğinde (genelde istemiyor) "Sen ne kadar asosyeasın" ya da "Gelmezsin zaten evde olmayı seviyorsun" şeklinde yaklaşıyorlar.

Bu durum çok canımı sıkıyor, sürekli kendimi başkalarına anlatırken buluyorum hayır ben asosyal değilim sadece sevmiyorum derken buluyorum. bu durumun önüne nasıl geçebilirim? ya da gerçekten asosyallmıyım ben?

Bu soru 18 Nisan 2024 18:18 tarihinde Psikolog Sinem Temel tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, sorduğunuz bu soruyu sosyal fobi, içe dönüklük ve asosyallik kavramlarıyla üçe bölebiliriz. Bu üç kavramı ayrıştırabilmek için “Sosyalleşmeye yönelik bir korku var mı?” ya da “Sosyalleşmeye yönelik bir istek var mı?” sorularını sorabiliriz.

Sosyal fobide sosyalleşmeye yönelik bir kaygı hali mevcuttur fakat aynı zamanda bu kaygının yanında sosyalleşmeye yönelik bir istek de vardır.

İçe dönük kişilik özelliklerinde ise aslında sosyalleşmeye yönelik istek vardır fakat bu çok ön planda olup, zaman ve enerji ayrılan bir durum değildir.

İçe dönük kişilikte sosyal fobideki gibi bir kaygı yoktur. Bir kişinin hem içe dönüklüğü hem de sosyal fobisi olabilir.

İçe dönük kişilerde bireysel zaman geçirmek ön plandadır. İçe dönüklük değiştirilecek bir şey veya bir sorun ve problem değil, bir farklılıktır.

Asosyallikte sosyalleşmeye yönelik bir istek yoktur. Asosyal bir kişi “Ben hiçbir şekilde keyif alamıyorum.” diyebilir.

Asosyallikte ne istek ne de korku vardır. Temelde sosyal bağ ve sosyal ilişki kurma isteği varsa ama daha çok bireysel aktiviteleri tercih ediyorsak aslında sosyal bağ kurma ihtiyacımız var demektir. Ve bu bizim hayatımıza farklı renkler ve tatlar katar.

Kendinize “Ben sosyal bağ kurma, ilişki kurma ihtiyaçlarıma ne kadar zaman ayırdım?” sorusunu sorabilirsiniz.

Eğer kendimizi asosyal özellikleri olan birisi olarak görüyorsak bu noktada gözden kaçırdığımız şeyler olabilir. Belki kendi başına zaman geçirmekten mutluyuz, bir arkadaşımızın olmaması ya da yüzeysel olarak görüşüp keyif almadığımız kişiler de olabilir. Sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular

Romantik İlişkiler

İlişkiyi yürütmek için her seyi sırtlanan olmamak için ne yapabilirim?

Merhaba,yaklaşık 3 yıldır beraber olduğum bir kişi var. İlk başlarda her şey çok güzel giderken maddi olarak bi kere sıkıştığında destek olduğum zamandan sonra sürekli olarak bana yıkılmaya başladı. Para kazanmak için çabalıyor ama bir şekilde olmuyor. Planlar yapıyoruz tatile gitmek için ama hep bi engel çıkıyor o plan iptal oluyor. Bana gelince asla vakti yok ama arkadaşlarına vakit ayırabiliyor. Durup dururken arayıp acil bana şu kadar gönderir misin diye soruyor. Ne kadar öfkelensem de kızsamda aciliyeti olduğunu bildiğim konularda hiç param kalmasa dahi istediği ne varsa gönderiyorum. Ve o asla bana vereceğim dediği günde vermediği için para lazım olduğu günlerde çok büyük sıkıntı ve strese giriyorum. Konuyu onunla paylaştığımda ise beni paragöz ilan ediyor. Bu durumdan kurtulmak istiyorum. Ancak her seferinde beni bir sekilde manipüle etmeyi başarıyor her seferinde ona hem inanıp hemde ufacık bi tartışmada kendimi enayi gibi hissetmekten alıkoyamıyorum ve gözüme uyku girmiyor. Ayrılmak istediğimde de çok aşırı tepkilerle karşılaşıyorum. Bu ilişkinin beni yorduğunu hissediyorum. Sürekli bana umut verip asla gerçekleşmeyen hayallerin peşine takılıp gidiyorum. Geçmiş hayatımda da böyle bi ilişki olmasına ve çok zor kurtulmama rağmen yine aynı şeyleri yaşıyorum. Bu döngüden nasıl kurtulabilirim?