Sosyal Hayat

Çok fazla şeylere kafaya takıyorum ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı15 Ağustos 2024 20:42

Geçmişte veya şu an da yaşadığım şeylere çok kafaya takıyorum. Geçmişte yaşadığım utanç verici saçma sapan ve travma yaratan olayları son zamanlar da tekrar düşünmeye başladım. Ben de biraz mükemmelliyetçilik var. Bunu ben neden yaptım ki diye sürekli yaşadığım olayları düşünüyorum. Artık geçmişi düşünmekten çok yoruldum. Geçmişi düşünmekten şu an ki anı kaçıyorum ama düşünmeden de edemiyorum ne yapmalıyım? Ve bundan dolayı içim daralıyor.

Bu soru 21 Ağustos 2024 20:30 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Öncelikle zaman zaman geçmişimizde yaşamış olduğumuz olaylar üzerine düşünmek ve olası senaryoları değerlendirmek oldukça doğal bir durumdur. Zaman zaman kırgınlıklarımız, isteklerimiz, suçluluk veya utanç duyduğumuz olayların farklı senaryoları ortaya çıkmış olsaydı diyerek olası senaryoları değerlendirebiliriz. Ancak bu düşünceler hayatımızın tamamını ele geçirmeye başladıysa bu noktada harekete geçerek bu döngüleri kırmak adına adımlar atmamız gerekebilir.

İlk olarak geçmişinizden başlayalım.

Olası senaryoları daha profesyonel bir şekilde değerlendiriniz. Olaylara ya siyah ya da beyaz gözüyle bakmaktan kaçınmalısınız. Örneğin; ''bunu böyle yapsam daha iyi olurdu.'' demek fazla genelleyicidir.

Ya da ''olası senaryoları çok düşünüyorum, fazla mükemmeliyetçiyim.'' demek yerine ''Fazla düşünüyorum çünkü kendime değer veriyor ve kendimce doğru olanı yapmaya çalışıyorum.'' diyebilmelisiniz.

Olayları fazla kişiselleştirmekten kaçınmalısınız.

Kaygılarımızın tetiklenmesinin sebeplerinden birisi de olayların bizimle fazla ilişkili olduğunu düşünmemizdir. Belki de her şey sizin gördüğünüz kadar önemli değildir. Bu bakış açısıyla da değerlendirme yapabilmelisiniz.

Bu düşünceleri bir deftere dökerek değerlendirmenizi yapmak, aynı senaryolar ile karşılaştığınızda size hatırlatıcı olacaktır.

Sürekli düşüncelerinizde boğulmak yerine ,düşüncelerinizi tersine çevirmeyi deneyiniz.

Her zaman olumsuzunu düşündüğünüz olayların, size olumlu katkıları neler olmuş olabilir? Bunları değerlendiriniz.

Üzerine sık sık düşünmekte olduğunuz konular, kararlar için kendinizi yargılamayı bırakmalısınız. Hataları affedin ve kabul edin.

Geçmişinizde yapmış olduğunuz pek çok hata bugün var olduğunuz kişinin birer parçasıdır. Her bir parçaya size basamak olduğu için teşekkür ediniz.

Bu süreçte elbette zorlanabilirsiniz. Değerlendirmelerinizi yaparken günlük rutinlerinizin etkilenmemesi adına düşünce saati uygulamasını deneyebilirsiniz.

Düşünce saati, düşünmek üzere oluşturmuş olduğunuz gün içerisindeki belli saat aralığıdır. Zihninizi düşünceler meşgul etmeye başladığı anda kendinize '' bu düşünceleri değerlendirmenin zamanı değil, akşam 18.00'dan sonra bunları düşünmek için yeterli zamanım olacak.'' diyebilmek günlük aktivelerinizi daha sağlıklı yerine getirmenizi ve zihninizi aşırı yormaktan kaçınmanızı sağlar.

Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın


Cevaplanmış benzer sorular