Aile

Ebeveynlerin öfke problemi nasıl geçer?

Gizli Kullanıcı10 Temmuz 2024 18:30

Ebeveynler baskıcı olmakla birlikte çocukla çocuk oluyorlar benim ergen, henüz gelişmemiş olduğumu unutuyorlar. Ebeveynler Özellikle öfkelendiğinde hiç kimseyi görmüyor. Bir şeyleri anlattığımda hem yanlış anlayıp hem de daha sinirleniryorlar. Kendine geldiğinde de üzülüyor. Gene yine sinirlendiğinde yine aynı şey oluyor ve ebeveynin öfke problemi var Ne yapmalıyım? Bu durumda benim psikolojim kötü etkileniyorum ayrıca bu göndereceğiniz cevabı onlara nasıl anlatmalıyım? Ve Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Ergenlik dönemi ne çocuk olunan ne de yetişkin olunan, kendi içsel dünyanızı farklı pencerelerden bakarak keşfettiğin bir dönem. Ergenlik döneminde kız yada erkeklerde görülen fiziksel semptomların–sivilcelenme, regl olma/sakal çıkması, sesin kalınlaşması gibi ortaya çıktığı dönemdir. Fizyolojik belirtilerle birlikte inişli çıkışlı bir duygu dengesizliği vardır. Bu dönem kendi kimliğini, kendi rollerini oluşturduğun bir dönemdir. Zaman zaman ebeveynlerinle, arkadaşlarınla çatışma yaşamaya eğilim gösterebilirsin. Bu çatışmalar, tartışmalar kimliğini oluşturmana, neyi sevip sevmediğine, nasıl davrandığını tanımlar ve algılar. Böylelikle ergenlik döneminin bitiminde beliren yetişkinlik dönenine yani bir nevi yetişkinliğe ön hazırlık yapılan döneme geçiş yapılır.

Bilinen ebeveyn sayısı iki kişidir. Genelde kimsenin farkında olmadığı bir ebeveyn daha vardır. Anne, baba ve anne babanın ilişkisidir. Her ne kadar anne ve baba olarak iyi bir ebeveyn olsalar da anne baba ilişkisinin tutarsız olduğu, duyguların yönetemediği bir anne baba ilişkisi varsa bu yönetemeyiş kendi çocuklarına da yansımaya başlar. Ebeveynlerinizle karşılıklı yaşadığınız öfkelenmelerin altında üçüncü ebeveynin zarar görmesinden kaynaklı yaşanıyor olabilir mi?

Bu süreçte ebeveynlerinle ortak yolu bulmanız ve özellikle iletişimde açık ve net olman süreci hızlandıracaktır. İletişim içerisinde açık ve net konuşmanın yanı sıra empatiyle yaklaşmanın önemini vurgulamak isterim. Ebeveynlerin de bir birey olduğunu gündelik yaşantısında iş da ya da evde yaşadıkları problemlerle zaman zaman başa çıkmaya çalıştıklarını farkında olmanız, destek olmanız yardımı olabilir. Bir diğer husus ise sen dilinden kaçınıp sıklıkla ben dili kullanmanız.

Sevgili danışan, süreç içerisinde kendi bireyselleşmenizi yaşarken yorucu ve zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum. Kendi kimliğinizi keşfederken, rollerinizi belirlerken bir psikolog ile görüşerek psikolojik destek alarak yeni farkındalıklar oluşturabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular