• Anasayfa
  • Sorular
  • Geleceğe yönelik kaygı bozukluğumu nasıl düzeltebilirim?
Psikoloji

Geleceğe yönelik kaygı bozukluğumu nasıl düzeltebilirim?

Gizli Kullanıcı13 Ocak 2025 20:04

Kendimi sürekli gelecekte olan bir sınavı düşünürken buluyorum özellikle sınav bazlı. Öyle bir noktaya geliyorum ki artık nefes alamıyorum sürekli olabilecek ihtimalleri düşünüyorum. Boğuluyor gibi hissediyorum. Bunu engellemek için daha önce iyi geçen bir sınavımla aynı giyiniyorum aynı duayı okuyorum ki sınavım da aynı iyi geçsin. Uyuyamıyorum yemek yiyemiyorum sadece o sınav geçerse nefes alabiliyorum sonra diğer sınav başlıyor döngü tekrarlıyor:

Bu soru 13 Ocak 2025 22:00 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle kendinizi dürüstlükle ifade ederek geleceğinize yönelik gösterdiğiniz çabayı takdir ediyorum.

Geleceğe yönelik sınav kaygısı yaşadığınızı, bu kaygının bedeninizde yakınmalara sebep olduğunu ve bu kaygı durumunun sınavdan sınava döngü şeklinde devam ettiğini belirtmişsiniz.

Yaşadığınız sınav kaygısını yönetmeye yönelik neler yapabileceğinize birlikte bakalım.

Öncelikle belirtmeliyim ki iyi geçen sınavda giydiğiniz kıyafetleri giymeniz, ettiğiniz duayı etmeniz sınav öncesi gerçekleştirebileceğiniz ritüeller olarak etkili olabilir. Motivasyonunuzu bu şekilde artıran faktörler varsa bunları uygulamaya devam edebilirsiniz.

Şimdi daha işlevsel olarak neler yapabileceğinizi konuşalım.

Öncelikle kendinizi çaresiz hissetmeyin yaşadıklarınız normal sevgili danışan. Farkındalık kazandığınız takdirde, durumu yönetebildiğiniz takdirde kaygınız sizi sınav için diri tutar ve performansınızı artırmanız için size fırsat sunar.

İlk olarak aklınıza gelen ihtimaller üzerine konuşalım. Bu ihtimalleri arsız bir çocuğa benzetmenizi istiyorum. 'Ya olursa' ile başlayan cümlelerse örneğin 'Ya sınavda bildiklerimi unutursam.' 'Ya çalışmadığım yerlerden gelirse' gibi cümlelerse 'Bunlar arsız çocuğun cümleleri şu anda sınavda değilim. İhtimaller üzerine hayatımı şekillendiremem. Şu anda yapabileceğim şey sınav için elimden geldiği kadar çalışmak ve arsız çocuğu dinlememeyi seçmek.' diyebilirsiniz.

'Ya başaramazsam' gibi düşünceler yerine 'Başarınca ne yapacağım' gibi bir düşünce kalıbını hayatınıza sokmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde motivasyonunuzun artmasına yardımcı olabilirsiniz.

'Ya başaramazsam' gibi ihtimaller üzerine gelişen düşünce kalıplarınızı bir kağıda sütun halinde yazabilirsiniz. İkinci sütuna bu düşüncelerin zararlı yanlarını, üçüncü sütuna da bu düşünce yerine işlevsel, alternatif bir düşünceyi yazmayı deneyebilirsiniz.

Ya başaramazsam- Sınava girmeden bu ihtimali düşünmem performansımı düşürüyor- Şu anda sınava planlı bir şekilde çalışıyorum, başaracağım.

Sınav anında sakinleşmenize fayda sağlayacak önerilerim de olacak;

İlk önerim sınavda zorlandığınız, kendinizi kötü hissettiğiniz bir anda nefesinizi yavaşlatmaya çalışabilirsiniz. Bunu 4- 2- 6 nefes egzersizi ile yapabilirsiniz. 4 saniye boyunca yavaşça nefes alın, nefesinizi 2 saniye buyunca tutun ve 6 saniyede nefesinizi verin.

İkinci önerim kelebek kucaklaması. Nefes alıp verirken kollarınızı bağlayın ve kendinize sarılın. Sağ elinizle sol kolunuza, sol elinizle sağ kolunuza dokunun. Bu kendinizi sakinleştirmenizi beyninize her şey yolunda mesajı vermenizi sağlayabilir.

Gerilme hareketi ile omuzlarınızı açmanız da rahatlamanızı sağlayabilir.

Ayrıca sınav boyunca dik durmanız modunuzun düşmemesi için size fayda sağlayabilir.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları bizlere her zaman sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Sevgilim depresyonda mı?

Sevgilim bazı zamanlarda benim her hareketimi eleştiriyor her hareketim ona batıyor sonra pişman oluyor özür diliyor, beni çok seviyor bunuda kendi diyor sonra ama bu huyu neden olabilir sizce. Huysuz olduğunu kendi de kabul ediyor böyle biriyim ben diyor ama 1 ay önce antidepresan kullanmaya başladığında bu huysuzluk öfke azalmıştı kullanmayı bırakmak zorunda kalınca tekrar eski haline döndü bir ilaç bu kadar etkileyebilir mi şimdi yeniden başlayacak. 1. 5 yıldır beraberiz ikimizde mutluyuz ama bazen kendi kabuğuna çekiliyor ve her şeye üşeniyor sonrada öylesin böylesin diye beni eleştirmeye başlıyor. Aynı iş yerinde çalışıyoruz ben yeni girdim arkadaşları bile hiç konuşmuyordu sen gelince biraz açıldı diyorlar onlarda anlamıs bi gariplik oldugunu hatta kalanalık ortam istemiyordu tek odaya geçicem diyordu bende soyutlama kendini dedim. hiçbir şeyimi takdir etmiyor her hareketim batıyor sonra pişman oluyor, bu neden olabilir sebebi nedir acaba sizden öğrenmem gerekiyor sevgilimi çok seviyorum ama bazen beni epey bir zorluyor. Tekrardan ilaca başladı busefer doktor antidepresanın dozunu arttırmıs, bide Ben evlilik düşünüyorum o herşeyden korkuyor paranoyak halleri var yok böyle olursa yok şöyle olursa sürekli herşeyde varsayım yapıyor depresyon bu tarz algı değişiklikleri yapabilir mi? 2 haftalık süreçte ilacı içerken sürekli yanında beni istediğini söylüyordu kendini bana açıyordu konuşuyordu ilacı bırakınca tekrar eskisinden de kötü oldu komusmuyor huysuz agresif sonra kendi isteğiyle doktora yine gitti sizce depresyondamı çünkü çocukluğu hiç iyi geçmemis erken yaşta annesini kanserden kaybetti kardeşi küçüktü şimdi tek yaşıyor ve kimseyi istemiyor evde sen farklısın diyodu ama şuan evlilikten de korkar halde lütfen yardım edin,Teşekkür ederim