İlişkimde partnerimi sürekli sıkıyorum
Karşı tarafa sürekli bir güvensizliğim oluyor durduk yere modum sürekli düşüyor ve bu ilişkimde ki partnerimi de sıkıyorum ister istemez hemen hemen bazı şeylere çok kırılıyorum birde öfkeme yenik düşüp kalp kırabiliyorum bazı şeylere çok anlam yüklüyorum. Karşı tarafdan yeterince değer göremeyince de üzülüyorum ne yapılabilir? Sürekli Beyhan budak'ı izliyorum psikolog iyi geliyor mutluluğu kaybettiğin yerde arama adlı kitabında okuyorum.
Bu soru 29 Temmuz 2024 19:00 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
İlişki içerisindeyken yaşamış olduğunuz güvensizlik, mod düşüklükleri, öfke durumları ilişkiyi olumsuz etkileyen durumlardandır. Yaşamış olduğunuz bu durumlar geçmiş olumsuz deneyimlerinizden veya sizin düşünce kalıplarınızdan kaynaklanıyor olabilir.
Bu konuyla ilgili size yardımcı olabilecek bazı tekniklerden bahsedebiliriz:
Öfke insanların doğuştan getirmiş olduğu bir duygu değildir. Sonradan öğrenilmiş ve kazanılmış bir duygudur. Bazen öfke sadece öfke olarak kendini gösterirken, bazı durumlarda öfkenin arka planında farklı duygular ve düşünceler yer alabilir. Bu yüzden öfkenizi tanıyabilmeniz gerekmektedir. Bunu yaparken hangi durumlarda öfkelendiğinizi, öfkenizin hangi duyguyu tetiklediğini ve ve o an ne düşündüğünüzü anlamaya çalışabilirsiniz.
Düşüncelerinizin ne kadar doğru olduğunu sorgulamak önemlidir. Olumsuz düşüncelerinizi belirleyin ve bunları sorgulayarak daha dengeli düşünceler geliştirmeye çalışın.
Örneğin;
Partnerinizin size söylemiş olduğu bir cümle sizi hayal kırıklığına uğratmıştır fakat siz bu duruma öfkelenerek bir yanıt vermişsinizdir. Buradaki duygu sadece bir öfke değil aslında bir hayal kırıklığıdır.
Bazen kendinizi net bir şekilde ifade edememekten kaynaklı da öfkelenebilirsiniz ve bu da sizin modunuzun düşmesine neden olabilir. Öfkeyi aile içerisinde öğrendiğiniz birileri var mı ? Bu sizin iletişim kurmak yerine kendinizi ifade etme şekliniz haline mi geldi ? Öfkelenirken aslında partnerinize ne anlatmak istiyorsunuz? Gibi sorularla birlikte öfkenizin nedenini ve mod düşüklüğünüzün nedenini daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.
İlişki içerisindeki davranışlarınızı değiştirebilmek adına açık ve net bir şekilde iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Karşı tarafa kurduğu cümlelerin veya yaptığı davranışların sizde ne hissettirdiğini ve size ne düşündürdüğünü açık ve net bir şekilde ifade etmeyi deneyin. Partnerinizin sizin bakış açınızı anlaması ve aynı zamanda sizin de partnerinizin bakış açısını anlamanız iletişim kurmanızı kolaylaştıracak ve ilişki içerisindeki duygularınızın daha anlaşılabilir bir hale gelmesine yardımcı olabilir. Konuşmalarınızda özellikle sen dilini kullanmak yerine “ ben dilini” kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Cümlelerinizin karşı taraf için kırıcı ve yıkıcı olacağını düşünüyorsanız kendinize sakinleşmeniz için bir zaman dilimi tanıyarak konuşmaya sonrasında devam edebilirsiniz.
Beyhan Budak gibi uzmanların videolarını izlemek ve kitaplarını okumak iyi bir başlangıç olabilir, ancak profesyonel bir destek almak da çok önemlidir. Bir BDT terapisti ile çalışarak, bu zorluklarla daha etkin bir şekilde başa çıkabilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz