Irk bunalımıyla nasıl başa çıkılır?
Ben Türk Milliyetçisiyim. Aslen Kars doğumluyum anne tarafından az bir miktar Türklük başta olmak üzere kürtlük, baba tarafından ise yüksek oranda kürtlük var. Ben reşit değilim, ancak yaklaşık 6 yıldır Türkçülük ile ve siyaset ile ilgileniyorum. Türkçülük için bir kitap yayınladım, bloglar yazdım, bağımsız olarak makale formatında yazılar yazdım, kavgalar ettim, bir vakit önce ifade vermeye gitmek zorunda da kaldım. Ancak, kürtlük sebebiyle partilerde dahi kürt diye itam edildim. Ancak bunu kendime yediremiyorum. İnsanlar sürekli bana "önemli olan vatanını sevmek, milliyetçilik ırk değil gelişmektedir." Vs. Gibi şeyler söylüyor. Bunları duymaya dahi tahammülüm yok. Yavaş yavaş çöküyorum. Ek Bilgi: teşhisli bipolarım ilaç veya tedavi almıyorum. Almam da mümkün değil bunu göz önünde bulundurursanız hoş olur... Teşekkürler.
Bu soru 5 Ocak 2025 11:05 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle olanları benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yaşadıklarınızın size neler hissettirdiğini açıklıkla paylaşıp çözüm arayışına koyulduğunuz için sizi tebrik etmek isterim.
Sevgili danışan, öncelikle bu durumun size nasıl hissettirdiğini anlayabildiğimi belirtmek isterim. İlk olarak yaşadığınız duyguları gözlemleyip anlamlandırıp kabul etmeniz gerektiğini söyleyebilirim. "Bu duyguları hissedemem." veya "Bu duyguları hissetmemeliyim." şeklinde bir yaklaşım kendinize şefkatle yaklaşmanızı güçleştirecektir. Etnik kökeninizi reddetmek yerine -eğer ki reddediyorsanız- kabul etmek ve bunun üstüne ideallerinizi koyarak ilerlemek kendi değerinizi hatırlamak adına güzel bir adım olabilir.
Bahsetmiş olduğunuz ırk bunalımını deneyimlediğinizde kendinizi yanında güvende ve rahat hissettiğiniz biri ile bunu paylaşmayı düşünebilir veya o anki hislerinizi yazıya dökebilirsiniz. Duygularınızı, hissettiklerinizi ifade etmek size iyi gelecektir.
Başkalarının etnik kökeniniz, değerleriniz, ideolojileriniz hakkında söyledikleri şimdiye kadar oluşturduğunuz birikimleri inkar edemez ve sizin değerinizi belirleyemez.
Kıymetli danışan, bipolar teşhisi aldığınızı ve ilaç kullanmadığınızı belirtmişsiniz. Bunun üstüne şunları söyleyebilirim. İlaç kullanamıyor/ kullanmak istemiyor olsanız dahi süreci bir psikiyatrist ile yürütmekte ve kontrol görüşmeleri gerçekleştirmekte çok büyük bir fayda var. İlaç kullanamama durumunuzu belirterek buna yönelik bir rota oluşturabilir ihtiyaca göre psikolog görüşmeleri sağlayabilirsiniz.
Sevgili danışan, umarım yazım size fayda sağlamıştır. Farklı bir sorunuz olduğunda yeniden bize sorunuzu iletebilirsiniz. Yaşadığınız durum günlük hayatınızı negatif yönde etkilerse bir psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek