Korkularım beni ele geçirmiş gibi
Kendimi iyi hissetmiyorum korkularım ve paniklerim beynim ve beni günlük hayatımı ele geçirmiş bir durumda artık sürekli bir korku bana birşey olucak mı sürekli beynimde suan nerem ne içi ağrıyor gibi ellerim bu düşüncelerim yüzünden elllerim kasılıyor vücüdüğümün belirli bölgelerinde seğirme kasılmalar oluyor beynim sürekli düşünce dolu streslendiğimde üzüldüğümde daha çok tetikliyor mutlu olamıyorum uyuyamıyorum hep bir kaygı ve korku
Bu soru 12 Kasım 2024 14:39 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar, sevgili danışan. Yaşamış olduğunuz kaygı ve stresi anlayabiliyorum. İnsanlar hayatının bazı dönemlerinde stres ve kaygı yüksek derecede yaşayabilir. Bu konuda kendinizi yalnız hissetmeyin ve yaşadıklarınızdan dolayı yargılamayın.
Kaygı hayatın bir çok yerinde gerekli olabilir. Herhangi bir olumsuz durum ya da tehlike karşısında beden kendini korumak için fiziksel ve zihinsel tepkiler göstererek kaygıyı oluşturur. Bu yüzden kaygıyı tamamen hayatımızdan çıkartmaya odaklanmak yerine kaygı düzeyini normal seviyeye indirmek için çalışmalar yapmak daha faydalı olabilir.
İlk adım olarak kaygıları tanımak önemlidir. Kaygılandığınız esnada ne düşündüğünüzü ,neler hissettiğinizi ,bu kaygınızın sonucunda neler olabileceğinizi bir kağıt kalem ile not alabilirsiniz.
Daha sonra kaygınızın gerçekleşme ihtimalinin ne olduğunu kendinize sormalı ve araştırmalısınız.
Kaygı düzeyi yüksek olduğunda insan gerçekleri görmekte zorlanabilir , bu konuda haklısınız ancak kendinize bir takım sorular yönelterek daha gerçekçi düşünceler oluşturmak zamanla gerçekçi düşüncelere inanmamıza yardımcı olabilir.
Başka bir yöntem olarakta kaygılandığınız durumun en kötü sonucunu hayal ederek , kendinize bu durumda en kötü ne olabileceğini sorarak herhangi bir senaryo için başa çıkma stratejileri geliştirebilirsiniz. Başa çıkma stratejileri geliştirmiş olmak size kaygı anında neler yapabileceğiniz konusunda yardımcı olabilir
Bunun dışında günlük hayattaki kaygı ve stresi azaltmak için zihinsel ve fiziksel olarak iyi gelecek etkinlikler deneyimleyebilirsiniz. Örneğin ; doğada yürüyüş yapmak ,meditasyon yöntemlerini araştırmak ,yeni arkadaş grupları ve hobiler edinmek bunlara örnek olabilir ,kendinize göre şekillendirebilirsiniz.
Fiziksel sıkıntı hissettiğiniz esnada size yardımcı olması için nefes egzersizleri öğrenebilirsiniz.
Ancak panik sırasında sakin kalmanız kolay olmayabilir kendinizi yargılamayın ve egzersizi önce sakinken deneyimleyip daha sonra panik esnasında deneyimlemek daha faydalı olabilir.
Çevrenizdeki güvendiğiniz insanlarla bu hissettiğiniz duyguları paylaşmak sizi güvende hissettirebilir ve yardımcı olabilir.
Bu süreç sabır ve zaman gerektiren bir süreçtir, üzerine gitmek ,kaygılarınıza maruz kalmak bu süreçte yapmanız gereken en önemli adımdır. Zorlayıcı olsa da maruz kalmak ve maruz kaldığınız durumlarda bulunmak zamanla kaygınızın yardımcı olacaktır.
Bu süreci tek başınıza yürütmekte zorluk çekerseniz bir uzman terapist veya hekimden destek alabilirsiniz.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.⭐️
Uzm. Psk. Berfin Sönmez