Çocuk ve Ergen

Oğluma sözümü dinletememe

artun1921 Eylül 2024 15:14

Oğlum 5 yaşında bu sene anaokuluna başladı bir süre annane yanında yaylada kaldı sonrasinda ben asla ona söz dinletemiyorum güzel de konuşsam sertte konuşsam aynı söz dinlemiyor asla kizsamda aynı ve aşırı hareketli öğretmeni çok zeki bir çocuk ama enerjisini doğru yonlendirmeli dedi ne yapabilirim çok inatçı ve durduğu yerde çok fazla kalmiyor surekli hareket halinde bu durum benimde psikolojimi etkiliyor

Bu soru 22 Eylül 2024 18:52 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, çocuklarla çalışırken seanslarda en sık karşılaştığımız sorunlar; çocukların ısrarcı olmaları ve söz dinlememeleridir. O yüzden bu konuda hiçte yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim, çocuğun tek başına özerk bir birey olma isteğiyle başına buyruk davrandığı durumlarda ise en çok ebeveynler yoruluyor. Bu sorunun olası nedenlerine gelecek olursak; bir süre anneannesi yanında kaldığını söylüyorsunuz, orada çocuğa nasıl yaklaşıldığını önemlidir. Özellikle ailenin büyükleri tarafından her istediği yapılan/sınır koyulmayan çocuklarda anneye karşı yoğun bir öfke ve komut almama görüyoruz. Çünkü “her istediğinde her yere tuvaletini yapamazsın” sınırlandırılması yani tuvalet eğitimiyle başlayan sınır hissinin sekteye uğradığı durumlarda çocuk “ben özgürüm ve her istediğimi yapabilirim” düşüncesine hakim olabiliyor. Diğer yandan çocuklarda görülen Hiperaktivite bozuklukları da çocukların söylenilenleri yerine getirmeme ve aşırı enerjiyle bir eylemden diğerine atlamalarına neden oluyor. Her enerjik çocuk hiperaktivite değildir, burada ayrımı yapabilmek için çocuğun tümüyle değerlendirilmesi ve bir yönlendirilme yapılması gerekmektedir.

Bahsettiğiniz sorun sizi öfkelendirebilecek ve kaygılandırabilecek bir sorun, böyle bir durumda bir ebeveyn olarak ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz, bu çok normal. Burada bu soruyu soruyor olmanız bile çocuğunuz için endişelendiğinizi ve çözüm aradığınızı gösteriyor, şimdi sakin olun ve bu sorunla başa çıkma becerilerinizi güçlendirmeye çalışın, kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmamaya dikkat edin.

Çocuğunuzun hangi davranışlarınızın ve söylemlerinizin sonucunda size daha fazla karşı geldiğini fark edin.

Israr ettiği davranışlarda duygu yansıtması yapın. Örneğin çocuğunuzla parka gittiniz, parktan dönmek istemiyor ve ağlıyor. Sakin çok yumuşak çokta sert olmayan bir üslupla: Daha fazla oyun oynamak istediğini anlıyorum, burada kalmak için ağlıyorsun, buradan gitmek seni üzüyor, istediğin zaman gitmek istediğini biliyorum diyerek onu anladığınızı belli edin, Daha sonrasında neden gitmek zorunda olduğunuzu açıklayın. Çocuklar genellikle yetişkinlerin onları anlamadığını düşünerek ağlamayı tercih ediyorlar.

Bahsettiğim nedenler ve çözümler sorunun birçok parçasından biri, çocuklarla çalışırken oyun terapisi ile sorunun asıl nedeni ve çözüm yöntemleri üzende durularak sorunun ortadan kalkması amaçlanır, tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz, uzman desteği yararlı olacaktır.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular