Özgüven ve cesaret için ne yapmalıyım?
37 yaşında evli ve iki çocuk sahibi bir kadınım.Yıllardır süre gelen problemimim cesaretsizlik ve utangaçlık.Örn; denize, havuza giremiyorum yüzemezsem ve herkes bana bakarsa, araba kullanamıyorum yanlış yaparsam diye, toplumda konuşamıyorum hemen yüzüm kızarıyor, tek başıma yürüyüşe çıkamıyorum sanki herkes bana bakıyor gibi.. bu durum beni içe kapanık ve mutsuz birisi yapıyor. Çok kitap okuyan ve araştıran biriyim ama olmuyor. Bu arada 3 yıldır kanser tedavisi görüyorum ve kemiklerime metastaz yapmış durumda sporda yapamıyorum. Ama bu yaşadığım problemler çok daha öncesine dayalı, hastalığımında bir miktar etkisi oldu.
Bu soru 24 Eylül 2024 13:53 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, bahsetmiş olduğunuz uzun süredir var olan utangaçlık problemi , beraberinde tedavi gördüğünüz hastalık sizin için yorucu ve zorlayıcı bir süreç olmalı. Bu durumda yaşamış olduğunuz içe kapanık, mutsuzluk halini anlayabiliyorum. Hissetmiş olduğunuz duygular için kendinizi yargılamayın. Geçirmiş olduğunuz bu süreçte hissettikleriniz çok normal. Ancak yaşanılan durumu kabul etmek, kendinizi yargılamamak iyileşmek için en büyük adım olacaktır.
Kaygı, insanlar için var olması gereken bir unsurdur. Çünkü kaygı insanlara gelecek olan herhangi bir tehlike için önlem alma uyarısı verir. Her insan kaygı düzeyini farklı yaşar, kimi düşük düzeyde yaşarken kimi orta düzeyde yaşayabilir. Ancak kaygı ve tehdit algısı doğru orantıda ilerlemiyorsa problem yaratabilir.
Burada bahsettiğiniz herkes bana bakıyor, yüzemem, konuşamam gibi ifadeleri incelemek gerekir. Zihninizde oluşmuş ve oturmuş olumsuz düşünceler var. Bunları olumlu ve gerçekçi düşünceler haline getirmek gerekir. Olumsuz düşünceyi değiştirmek için , düşünce yapınızı değiştirmeyi öğrenmeli ve bunu zihninize kanıtlamak için egzersizlerde bulunmalısınız.
Uzun süredir bu problemi yaşadığınızı dile getirmişsiniz. Bu süreç zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Tek başınıza başa-çıkma konusunda zorlanırsanız uzman bir terapistten yardım almaktan çekinmeyin. Ben aşağıda düşünce yapınızı nasıl yönetebileceğiniz hakkında bir kaç ipucu vereceğim.
Örneğin ;sokakta yürürsem herkes bana bakar düşüncesini inceleyelim. Bu düşünce hakkında kendinize sorular sorun. Herkes size bakarsa ne olur? Size baktıklarını varsayalım başınıza en kötü ne gelebilir? Bu en kötü sonuç sizin için ne ifade diyor? En kötü senaryoyu zihninizde canlandırın. Bu sorgulama yöntemleriyle asıl kaygınızın sebebine ulaşabilirsiniz. Bu sorgulamayı yazarak yapmak size daha somut bir sonuç verecektir. Düşünüce zihninizde belirdikten hemen sonra bu sorgulamayı yapmak daha faydalı olacaktır. Çünkü geçmişi sorgularken zihin hatalı olabilir. Sorgulama yaptıktan sonra kendinize olumlu, gerçekçi , alternatif bir düşünce oluşturmaya çalışın. Ben örnek vereceğim siz kendi düşüncenize uygun yazabilirsiniz.
Örneğin;herkes bana bakarsa utancımdan bayılacağımı düşünüyorsam buna gerçekçi ve alternatif bir düşünce olarak; herkes bana bakarsa kaygılı hissedebilirim bu çok normal, ancak herkesin bana bakacağı bir durum yok baksa bile bu benim bayılmama sebep olmaz, tarzında düşünce geliştirebilirim.
Bunu her düşünceniz için tekrarlayın ve bunu zihninize kabul ettirmek için kendinize hedefler koyun. Örneğin insanlarla iletişim kuramıyorsanız her gün biriyle iletişime geçmeye, selam vermeye çalışın. Probleme yönelik yapabileceğiniz egzersizler tasarlayın bu durum sizi zorlasa bile içinde kalmaya devam edin. Zihin zamanla kaygının yersiz olduğunu, tehlike altında olmadığınızı kabul edecektir.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm. Psk. Berfin Sönmez