Sosyal Hayat

Sakin kalabilmek için ne yapmam gerekiyor?

Gizli Kullanıcı16 Ağustos 2024 22:42

Panik atağım var ve olabildiğince sakin kalsam da ailem ve çevrem bu konuda çok destek vermiyor okuduğum bölümden ötürü ilaç ve psikolojik destek alamıyorum. Girdiğim mülakatlar da elim, ayağım her yerim titriyor, kalbim hızlanıyor ve nefes almakta zorluk çekip konuşamıyorum. Sadece mülakatlar değil geleceğim hakkında stres yaparken, sinirlenirken veya günlük bir yaşantımda anksiyete gibi kaygıya düşüyorum ve kalbim sıkışıp nefes alamıyorum sanki her şeye kaygılıyım gibi bu benim hayatımı olabildiğince olumsuz etkiliyor ve ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum çünkü anlık ruh değişimlerimde oluyor ve kendimi kontrol edemiyorum.

Bu soru 17 Ağustos 2024 19:52 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, yaşadığınız anksiyetenin yaşamınızı oldukça zorlaştırdığını anlayabiliyorum. Panik atak zihne gelen olumsuz otomatik düşünceler sonucunda ortaya çıkan bedensel duyumları felaketleştirmedir. Örneğin çarpıntıyı kalp krizi geçirmek, nefesin tıkanacak gibi olmasını boğulma, halsizlik hissini ise bayılma ile özdeşleştirebilirsiniz. Ve yalnızca panik atak geçirirken değil bir gün bir yerlerde panik atak geçirecek olma kaygısıyla da uğraşırsınız. Bu sorunla ilgili kendinize şu soruları sorarak ve not olarak başlayabilirsiniz.

Tam o sırada neredeydiniz ?

Ne yapıyordunuz ?

Kendinizi gergin hissettiğinizde tam o sırada aklınızdan ne geçiyordu?

O sırada ne yaptınız ?

Ortamı terk ettiniz mi ?

Yaşadığınız en son panik atak üzerinden bu soruları düşünebilirsiniz.

Burada hangi durumlarda tetiklendiğinizi (neyi düşünmek veya ne yapmak sizi kaygılandırır)

tetiklendiğinizde ne yaptığınızı (oturmak, su içmek)

kaçınma davranışlarınızı (heyecanlandığınızda hemen o ortamdan uzaklaşmak, heyecanlanmamak için o ortama girmemek) fark etmek önemlidir.

Bu notları aldıktan sonra anksiyetenin sizin için anlamını sorgulayın; anksiyetenin çıldırmakla bir ilişkisi yok, zihne gelir kişide olumsuz otomatik düşüncelere neden olur ve anksiyete sonucu oluşan değişiklikler tehlikeli değildir (örneğin kalp çarpıntısı, hızlı solunum) buna inancınızı pekiştirmek ise şunu önerebilirim;

uzun bir merdiven bulun, bu merdivenlerden hızlıca çıkın-inin muhtemelen kalbiniz tüm hızıyla çarpacak soluk soluğa kalacaksınız, tıpkı panik ataktaki gibi ancak buradaki belirtileri felaket olarak algılamazsınız değil mi ? o halde burada bedensel duyumlarınıza çarpık anlamlar yüklediğinizi fark etmelisiniz.

Şurayı sorgulayın; anksiyeteyle başa çıkamadığınızı düşünüyorsunuz bu sizin hissettiğiniz mi yoksa gerçek hayattaki yansıması da bu şekilde mi ? yani aslında günlük hayatta bu strese rağmen işlevselliğinizi koruduğunuz zamanları gözden geçirin, belki de hiç uygunsuz olmayan davranışlar sergilemiş olabilirsiniz.

Ya hep ya hiç tarzında düşünür müsün ? Böyle düşünen kişiler sıklıkla yapması gerekeni en mükemmel şekilde yapma kaygısı yaşadığı için makul olan onun için eksiktir, yaşamında da kaygıyı kabullenmez ve hiç kaygılanmamak gibi düşüncelere sahip olabilir.

Son olarak bu sorun günlük yaşamınızda işlevselliğinizi sürdürmenize engel oluyor ve başa çıkamıyorsanız mutlaka terapi desteği almanızı öneririm (okunan herhangi bir bölümün buna engel teşkil ettiğini düşünmüyorum) yanıtlarsanız ben de bilgi edinmiş olurum.

iyi günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular