Sosyal kaygı
ergenlikte yaşadığım bazı aile içi sıkıntılardan dolayı sosyal ortamlara girerken kendi içimde panik yaşıyorum hata yapma rezil olma korkusu özellikle karşı cinsle konuşurken öyle birşey oluyorki bir anda yüzüm kızarmaya başlıyor ne yapacağımı bilemiyorum bunları sürekli yaşadığım için artık belli bir çevrem var onun dışına çıkamıyorum neler yapabilirim bu beni çok zorluyor artık bir türlü o önümdeki duvarı kıramadim umarım yardımcı olabilirsiniz
Bu soru 16 Kasım 2024 22:01 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Bunları benimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Yaşadıklarınızın farkına varıp çözüm arayışına koyulduğunuz için kendinizi tebrik etmelisiniz.
Sevgili danışan, yaşadıklarımızı araştırıp bu durumu en iyi tanımlayan sonuca ulaştığımızda "bende kesinlikle bu var", "ben kesinlikle sosyal kaygıya sahibim" gibi düşünceler edinebiliyoruz. O yüzden öncelikli olarak size tavsiyem kendinizi etiketlememeniz. Çünkü bu etiketleri benimsediğimiz zaman atacak olduğumuz adımlar bunlara göre şekil alabiliyor ve bazen bizler için engelleyici olabiliyorlar.
Sosyal ortamlara girerken daha rahat olmak için küçük adımlarla başlayabilirsiniz. Örneğin bir gün markete gittiğinizde hızlıca bir şeyler alıp çıkmak ve kimseyle iletişim kurmadan alışverişinizi tamamlamak için çabaladığınızı fark ettiniz. Bunu yapıp hızlıca oradan uzaklaşmak yerine kasada kasiyere iyi günler diyebilirsiniz. Örneğin bir arkadaş grubuyla buluşmak istemiyorsunuz, çok kalabalık olduğunu düşünüyorsunuz ve hem kalabalık bir ortamda bulunmanın hem de bu ortamda konuşmanın sizin için zorlayıcı olduğunu düşündünüz. Eğer böyle kalabalık ortamlara girmek sizi zorluyorsa önce yanında rahat hissettiğiniz biriyle (arkadaşınızla/ aile bireyinizle/ partnerinizle vb.) kendinizi rahat hissettiğiniz bir yerde bulunabilirsiniz. Ardından bu kişiyle kalabalık bir kafede oturup vakit geçirebilirsiniz. Ardından bunları tek başınıza yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer kendinizi daha az zorlanıyor olarak gözlemlerseniz kalabalık bir ortamda kısa bir süre vakit geçirmeyi deneyebilir zamanla bu süreyi uzatabilirsiniz. Yani tamamen kendinize göre kademeli bir şekilde ilerlemeyi deneyebilirsiniz.
Karşı cins ile konuşurken değerlendirilme kaygınız oluyor olabilir mi sevgili danışan? Bunu birlikte konuşalım isterim. Örneğin karşınızdaki karşı cinsin nasıl göründüğünüzü düşündüğünüz ve endişe ettiğiniz oluyor mu? Konuşmalarını anlamsız bulacağından endişelendiğiniz oluyor mu? Eğer evet şeklinde yanıtlıyorsanız karşı cinsin sizi nasıl gördüğü ile ilgili bir endişeye sahip olabilirsiniz.
Özgüven kazanmak, insan iletişiminde yeni adımlar atmak sabır ve istikrar isteyen süreçlerdir. Lütfen bu süreçte kendinize şefkatli yaklaşmayı ihmal etmeyin.
Bu durum hayatınızı olumsuz etkiliyorsa bir psikolog/psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz. Dilediğiniz zaman bizlere bu platform üzerinden sorularınızı sorabilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek