Psikoloji

Stresli durumlarla nasıl başa çıkabilirim?

Gizli Kullanıcı9 Ocak 2025 21:03

Merhaba ben stresli bir durum yaşadığımda ki bu yaşadığım şeyler insan olarak çok ağır geldi bana bir süredir kendime eve kapattım. İlk sevgilimden aldatılarak ayrılmıştım 10 yıl sürmüştü ilişkimiz daha sonra o süreçte kpss çalıştım fakat olmadı. Ben de bir işe girdim işim konuşma üzerineydi. Bir gün işe gittiğimde kusma öğürme mide bulantısı yaşadım (bu genelde benim kaygılı stresli durumlarda yaşadığım bir şeydir) daha sonra işe devam edemedim ayrıldım. Sonra bu süreçler üzerinden 3 yıl geçti ben hep evdeydim iş arama süreçlerimde hep kaygılıydım işe gideceğim sabah bile öğürerek uyanıyorum hızlı hızlı yürüyorum midemin ortası alev alev yanıyor. Hayatıma bu süreçte yeni biri girdi o kişi de eski ilişkisini unutamamış meğerse ben hep bir şeyler buldum eski ilişkisine dair hep reddediyordu. En sonunda buna tepki gösterdiğim için sorunlu ben ilan edildim ayrıldı benden o günden sonra da ben iyice içime kapandım. Kimseyle görüşmek konuşmak bile istemedim. Bu süreçte kaygılarım arttı stresli durumlarda midem yanıyor öğürüyorum kusacak gibi oluyorum. Yemek yeme isteğim azalıyor boğazımdan tek lokma geçmiyor. Kendimi bildim bileli bu durum benim üzerime yapıştı. Şu kaygım olmasa ne güzel işe gideceğim, depresyondan çıkacağım, stresli bir durumda veya bir terk edilme yaşasam bile güçlü kalacağım ama önümde hep bir engel gibi kaldı. Sanki herkes en yakın arkadaşını eşini dostunu bulmuş bir ben tekim bu dünyada yüzüme gülene inanıyorum hemen. Ben ne yaşıyorum bunun adı nedir somut olarak ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim. Terapi alamıyorum bütçem olmadığı için şimdiden teşekkürler

Bu soru 10 Ocak 2025 10:54 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,


Yaşadığınız durumu bizimle paylaştığınız için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bu sürecin sizi ne kadar zorladığını anlıyorum, bununla birlikte, adım atarak çözüm aramanız çok önemli bir başlangıç. Size yardımcı olabilmek adına yaşadıklarınızı daha detaylı ele alarak somut önerileri sizinle paylaşmak isterim.


Anlattıklarınızdan yoğun olarak kaygı belirtileri yaşıyor olabileceğinizi anlıyorum. Özellikle stresli durumlarda yaşamış olduğunuz mide bulantıları, öğürme isteği, iştahsızlık gibi fiziksel tepkiler yaşamanız, kaygının bedeninizde güçlü bir şekilde kendini gösterdiğine işaret ediyor. Bu tür belirtiler, bedenle de yakından ilişki kurarak sizi etkiliyor. Bu nedenle bu süreçte hem düşüncelerinizi hem de bedensel tepkilerinizi yönetmek için çalışmak faydalı olabilir.

Öncelikle kaygınızı nasıl azaltabilirsiniz buna bakabiliriz.

Kaygı anında yaşadığınız bu bedensel tepkiler için diyafram nefesi ve kas gevşetme egzersizlerini düzenli uygulamak size faydalı olabilir. Derin ve yavaş nefes almak, beyine ‘güvendesin’ mesajını iletir.

Sabahları güne başlamadan önce ve stresli bir durum öncesinde 4 saniye nefes alıp, 7 saniye tutup, 8 saniye boyunca ise nefesinizi vermeyi deneyin.

Bu, kaygı seviyenizi düşürmeye yardımcıdır. Bunu her gün düzenli olarak yapmak önemlidir. Günde 10-15 kez tekrar ederek rutin haline getirmeyi deneyebilirsiniz.


Şimdi düşüncelerinize bakmalıyız. Kendinizi sürekli olumsuz düşünceler ile yakaladığınız an da, bu düşünceleri sorgulamanız gerekli. Örneğin, işe başlama sürecinde

“Başarısız olacağım, yine kötü hissedeceğim” gibi düşünceler yerine,

“Bugün yeni bir deneyim yaşayacağım, başaramazsam da denemiş olacağım.” demek alternatif bir cümle olacaktır.


Duygusal olarak zorlandığınızı anlıyorum ancak bu durumlarda duygularınıza direnmeden onları baskılamadan sadece tanımaya çalışın. O an da hissettiğiniz duygu nedir? Bu duygu sizi nasıl etkiliyor?

“Şu anda kaygılıyım çünkü belirsizlik beni korkutuyor, ama bu duygu geçici” gibi.

Her duyguyu yaşamanıza izin verin. Ve en önemlisi her bir duygunun geçip gitmesine izin vermektir. Duygular gelir ve geçer, geçici olduğunu kendinize sıkça hatırlatmalısınız.


“Herkes eşini dostunu bulmuş, bir tek ben yalnızım” gibi düşüncelerle kendinizi suçlamayın, bu özgüveninizi düşürebilir. Bunun yerine, yaşadığınız süreci bir ‘öğrenme deneyimi’ olarak görünmeye çalışabilirsiniz. İnsanlar, güven kazanmak ve sağlıklı ilişkiler kurmak için bazen hayal kırıklıkları yaşayabilirler. Ancak bu durumda kendinize, her deneyimin bir sonraki adımınızı daha iyi atabilmeniz için bir fırsat niteliğinde olduğunu söyleyin.

Günlük olarak yapabileceğiniz küçük adımlar seçin. Bu, dışarıda 10 dakikalık bir yürüyüş olsun mesela. Hava almak ve yürüyüş yapmak fiziksel olarak aktivite sağlayacaktır. İlk olarak küçük dakikalarla bunu yapın gün geçtikçe yürüme süreniz artabilir.

Günlük rutin oluşturmak önemlidir. Sabah belirli bir saatte kalkmayı, yemek saatlerinizi düzenlemeyi önemseyin, bu kaygı düzeyinizi azaltabilir.


Bütçenizin kısıtlı olması sebebiyle terapi alamadığınızı söylüyorsunuz. Ancak ücretsiz veya düşük ücretli psikolojik destek alabileceğiniz birçok kişi ve kurum vardır, bunları araştırabilirsiniz. Şehrinizdeki belediyeler, üniversitelerin psikolojik danışmanlıkları veya bazı psikologların uygun ücretli destek sağladığı projeleri vardır.


Yaşadıklarınızın adı ne olursa olsun, bu durumun çözülebilir olduğunu ve yalnız olmadığınızı bilmelisiniz sevgili danışanım. Kendinizi anlamaya çalışmanız ve değişim için adım atmanız oldukça kıymetlidir. Adımlarınızı yavaş yavaş atmaya devam etmeyi ve bu sürecin zamanla geçebileceğini unutmayınız.

Tekrar sormak istediğiniz sorular olursa veya kafanıza takılan noktalar varsa sorularınızı iletebilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın…

Sevgiyle,

Psikolog İrem Bor


alinti

♥️

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kendi mutluluğuma engel olmayı nasıl bırakabilirim?

Yarın iki senedir bana karşı duyguları oldugunu bildigim ara sıra benimde ona karşı duygularım oldugunu hissettigim ama asla kesin birşey yi kabullenemedigim beni her halimle birçok kez onu yarıyolda bırakmama ragmen onu istemeden üzmeme ragmen benden asla vazgeçmeyen yğzüne benden nefret et dedim yine benden vazgeçmedi ona çok deger veriyorum asla üzmek istemiyorum ama istemeden sayısız kere kere üzdüm en son ben ona istemiyorum dememe ragmen onu aklımdan çıkaramadıgım için buluşma ayarladık ama ben çok korkuyorum sanki birlikte çok muylu olacagımıza eminim ama bir türlü içimdeki korkuyı atıp ilerletemiyorum onunla en son satıldıgımdaki huzur duygusunu hayırlıyorum ama şuan ona sarılma düşüncesi bile beni panik atak krizlerine sürüklüuo ben tip 1 diyabet hastasıyım ve bu duygu degişimletim şekerimi iyi etkilemiyo onunla muylu olmak en çok istedigim şey ve bunu yapabilecegimizi biliyorum ama kendi kendime engel oluyorum kaç gündür stresten deliriyorum bi an sakinim 10 dakika sonra panikten nefes alamayıp koşturmaya başlıyorum aşırı heycanlanıyorum bu heyecanımın bir süre sonra onu gmrdügümde geçecegini biliyorım ama şuan çok kötü hissetyiriyo ne yapıcam istedigim şeyi kendimi engelleyemedigim heyecan ve panik duygusu yüzünden kaybetmek istemiyorum eskiden özgüvenim yüksektü kendimi hep çok güzel hissedrrdim ve ne kadar bunu söylemek kötü hissettirse de onun dış görünüşü beni olumsuz etkiliyodu şuan hala bazı düşüncelerim devam ediyo ama artık kendimden de şüphe duyıyorum o beni her halimle kabul ederdi bunu biliyodum ama ua şimdi etmezse yarın katşısına çıkmal istemiyorum gözümde çol büyüyo bu buluşma sanki bu geçse gerisi çorap sökügü gibi gelicek ama yarın için yani giderken araba çarpsa ve gidemesem diye bile dua ettim ne yapıcam kendi mutlulugıma kilit vurmayı nasıl bırakıcam