Sürekli eleştiren sevgilinin nedeni nedir?
Sevgilim agresif olduğu zamanlarda benim her hareketimi eleştiriyor sonra pişman oluyor özür diliyor, beni çok seviyor ama bu huyu neden olabilir sizce. Huysuz olduğunu kendi de kabul ediyor böyle biriyim ben diyor ama 1 ay önce antidepresan kullanmaya başladığında bu huysuzluk öfke azalmıştı kullanmayı bırakmak zorunda kalınca tekrar eski haline döndü bir ilaç bu kadar etkileyebilir mi şimdi yeniden başlayacak. 1.5 yıldır beraberiz ikimizde mutluyuz ama bazen kendi kabuğuna çekiliyor ve her şeye üşeniyor sonrada öylesin böylesin diye beni eşleştirmeye başlıyor hiçbir şeyimi takdir etmiyor her hareketim batıyor sonra pişman oluyor, bu neden olabilir sebebi nedir acaba sizden öğrenmem gerekiyor sevgilimi çok seviyorum ama bazen beni epey bir zorluyor. Teşekkür ederim
Bu soru 10 Ocak 2025 19:02 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Yaşadığınız durumu bizimle paylaştığınız ve nedenlerini öğrenme yoluna girdiğiniz için tebrik etmekle cümlelerime başlayalım.
Eleştiren ve öfkesini kontrol etmekte zorlanan bir partnerin bu davranışlarının neden kaynaklandığını anlamak, ilişkinizi daha sağlıklı bir şekilde yönetebilmek açısından oldukça önemlidir. Şimdi birlikte bu tarz davranışların nedenleri neler olabilir bakalım istiyorum:
Partneriniz, duygularını sağlıklı bir şekilde düzenlemekte zorlanıyor olabilir. Kızgın veya stresli olduğun anlarda kontrolsüz tepkiler verebilir ve bu durum eleştiri ya da öfke patlamaları olarak size yansıyor. Özellikle zor duygularla baş edemeyen insanlar, dış dünyadaki uyaranlara tepki verebilirler. Buradaki dış uyaran siz olabilirsiniz. Baş edemediği durumlar ile baş etmeye çalışırken gösterdiği tepkiler size yönelik gözüyor.
Antidepresanların etkisini noktasında, bu ilaçlar beyindeki dengenin düzenlenmesine yardımcı olur. Kullanmayı bıraktığında huysuzluk, öfke ve ruh hali değişikliklerinin geri dönmesi, bu ilaçların duygusal düzenleme üzerinde etkisi olduğunun göstergesi. Bu ilaçlar, belirli hormon seviyelerini etkileyerek kişinin kendini daha sakin ve dengeli hissetmesini sağlayan ilaçlardır. Bu nedenle ilaç bırakıldığında bu etkilerin azalması da doğaldır.
Kişilik özellikleri noktasında, partnerinizin eleştirel ve huysuz yönlerini “böyle biriyim” şeklinde kabul etmesi, bunu bir kişilik yapısı olarak görmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bazı insanlar daha eleştirel veya mükemmeliyetçidir. Bu özellikler, kişinin partnerine yönelik eleştirilerinin artmasına yol açabilir. Sizin bu hususta kendi sınırlarınızı bilmeniz ve farkındalık kazanmanız önemlidir.
Eleştiri, bazen kişinin kendi hayal kırıklıkları ile ilgili veya kendine dair olan olumsuz algılarının gösterim şekli olur. Partnerinizin kabuğuna çekilmesi ve motivasyon eksikliği yaşaması, kendi değerine olan algısı ile ilgili olabilir. İçsel olarak huzursuzluk yaşıyorsa eleştirel davranışlara neden olabilir.
Partnerinizin öfke kontrolünü sağlamakta zorlanması ve sonrasında pişmanlık hissetmesi, farkındalığının olduğunu ancak o an ki davranışını yönetmekte zorlandığını gösteriyor. Antidepresanların sağladığı rahatlama bu problemi bir ölçüde hafifletmiş olabilir, ancak uzun vadeli bir çözüm için terapi almak daha etkili bir yol olabilir.
Siz neler yapabilirsiniz?
Partnerinizle eleştirildiğinizde nasıl hissettiğinizi açık ve yapıcı bir dil kullanarak paylaşın. Onu suçlamadan konuşmalar yapmak, ilişkiyi güçlendirebilir.
Sağlıklı ilişkilerde kişisel sınırları belirlemek önemlidir. Eleştirinin sizi ne kadar olumsuz etkilediğini ve bu konuda sınırlar koymanız gerektiğini ona ifade edin.
Partneriniz, antidepresanlarla olumlu bir deneyim yaşamışsa, bir psikologla iş birliği yaparak tedavi sürecini devam ettirmesinin faydalı olacağını söyleyebilirsiniz. Bu, ilaç kullanımı kadar terapinin önemini de anlamasını sağlar.
Partnerinizin davranışlarının altında yatan nedenlerin neler olabileceğine dair genel bir değerlendirme oldu ancak doğru analiz için detaylı bilginin ve gözlemin gerekli olduğunu bilmelisiniz. Kalıcı bir iyileşme için davranışlarına karşı farkındalık geliştirmesi ve mümkünse bir psikologdan destek alması çok kıymetlidir.
Son olarak partnerinize yardımcı olurken kendi ruh sağlığınızı korumanız gerektiğini unutmayınız. Zorlayıcı durumlarla baş etmek için kendinize zaman tanımayı asla ihmal etmeyiniz. Hoşça kalın…
Sevgiyle,
Psikolog İrem Bor