Sosyal Hayat

Telefon Bağımlılığı

Gizli Kullanıcı7 Eylül 2024 18:52

Telefonla çok fazla oynuyorum eskiden kitap filan okurdum şimdi zorla okuyorum kitap okuyasım gelmiyor sürekli uyumak istiyorum bir yere gitmeyi üşeniyorum bu iş görüşmesi dahi olsa gidesim gelmiyor oraya bazen uyuyamıyorum gece 3 e kadar ve çok fazla telefonla oynuyorum telefonum yanımda olması gerekiyor her yerde bu gezmeye gitsek bile hemen telefonu elime alıyorum aşırı telefonla oynuyorum ve nabıca mı bilmiyorum ya

Bu soru 9 Eylül 2024 12:39 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan, maalesef ki günümüzde çoğu insan benzer problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Teknolojinin bu kadar ulaşılabilir olduğu zamanda ne kadar yararlı kullanılsa da , zararlarından da kaçmak pek mümkün olmuyor. Kendinizi bu konuda yalnız hissetmeyin. Sabır ve zamanla bu durumu iyileştirebilirsiniz.

Genelde telefon bağımlısı bireyler sorunlardan kaçmak ,kötü ruh halinden kurtulmak, sosyalleşmek, eğlenmek için kullanmayı hedeflediklerini, alışkanlıktan kullandığını söylerler. Telefon Bağımlılığı için risk altında olunan gruplar ; evli olmama , düşük gelir seviyesine sahip olma , telefonda arkadaş gruplarıyla oyun oynama, uzun süre telefon kullanma, kullanılan telefon süresinin olduğundan daha kısa algılanması gibi bulgulara rastlanılabilir.

Akla ilk olarak yalnızlık gelebilir. Kendimizi yalnız hissettiğimizde, çevremizde bir şeyleri paylaşacak biri olmadığında ya da olmasına rağmen iletişim kurmaya uygun bulmadığımızda akıllı telefonu çözüm olarak görebiliriz. Çoğu kez yalnız kalmamın sebebi utanma çekinme de olabilir. Başarısız insan ilişkileri kurmak, başka insanlara duyulan ihtiyaç , insanlar tarafından kabul görmemek gibi faktörler bağımlılığa sevk edebilir.

İnsan içine karışma konusunda sorun yaşıyorsanız , insanlarla iletişim kurmak fobiye dönüşmüşse potansiyel bağımlı olabilirsiniz. Bu durumda sosyal fobi için bir psikolojik danışmandan yardım almalısınız. Egzersiz yapmak ilk önerilecek şeydir. Telefonla harcanan vaktin bir kısmını egzersize harcamalısınız. Bazı uygulamalar bulunuyor kendinize verdiğiniz vakitten fazlasını harcadığınızda telefon bu uygulamalara erişimi kısıtlıyor. Yapabileceğiniz şeyler telefon yerine başka alternatifler koymak olacaktır. Arkadaşlar ve aile ile etkinlikler düzenlemek. Ya da eski kitap okuma alışkanlığınızı tekrar kazanmak için adım atmak. Aşama aşama telefon kullanımınızı azaltmaya çalışın her gün yarım saat bir saat azaltın.

Ancak bağımlılığın sebebini ve çözümünü bulmak için bir terapistten yardım almakta fayda var.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk.Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular