Başarısızlık korkumu nasıl yenerim?
Lise öğrencisiyim. Başarıya zaafım var, hayattan tek isteğim başarmak sadece başarmak. Ama bu beni çok yoruyor. Doğru yoldayım başarmak için elimden geleni ardıma koymayıp sınavlardan alabileceğim en yüksek puanları alıyorum. Ama birde başaramamak var. Kendime her zaman başarı elde edemeyeceğimi, insan olduğumu ve doğal olarak hata yapabileceğimi hep hatırlatıyorum ama olmuyor. Son zamanlarda havalar çok soğudu ve bende rahatsızlandım biraz hasta oldum. Normalde hasta olduğumuzda dinlenmem gerekirken ben bunu bir tembellik olarak algılıyorum. Başarmak için sürekli ortaya iyi sonuçlar koymamız gerektiğine inanıyorum. Her gün küçük ama sağlam adımlar atmaya çalışıyorum ama kaygılanıyorum. Ya yapamazsam ya edemezsem diye. Yani ben bu tüm kaygı ve başaramama korkularımı, yanlış düşünceleri nasıl anlarım, nasıl yenebilirim? Teşekkürler!
Bu soru 25 Kasım 2024 20:18 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, ''küçük ama sağlam adımlar'' cümlesi ile kesinlikle haklısınız. Ayrıca hepimizin bir birey olduğunu ve dolayısı ile hata yapabileceğimizin farkında olmanız da oldukça takdire şayan. Bu farkındalıklar süreç için oldukça önemli olacak. Sevgili danışan, hissettikleriniz oldukça normal ve anlaşılabilir bir durumdur. Zaman zaman hepimiz akademik anlamda, sosyal ilişkilerimizde veya iş ile ilgili durumlarda stres yaşayabiliriz. Stres tehdit olarak adlandırabileceğimiz birçok duruma karşı hazırlıklı olmamıza yardımcı olur yani aslında kötü değil iyi bir şeydir. Ancak gündelik hayatımızı tamamen etkilemesini istemeyiz.
Biraz düşüncelerimiz hakkında konuşalım. Gözünüzü kapatın 1 dakika boyunca pembe bir fil düşünmemeye çalışın. Her pembe fil düşündüğünüzde elinizi açıp kapatın ve bir dakika sonunda elinizi kaç kere açıp kapattığınızı sayın. Muhtemelen bir çok kez elinizi açıp kapatacaksınız. Aslında bir konu hakkında ne kadar düşünmemek için zihnimizi zorlarsak bu konu hakkında o kadar çok düşünmeye başlarız. Bu yüzden düşüncelerinize özgür bırakmaya bu düşüncelerin size ne anlatmak istediğini anlamaya ve tanımaya çalışın.
Başarısızlık sizin için ne demek? Başarısız olursanız ne olur?
Peki başarılı olmak sizin için ne demek? Ne olursa başarılı oldum diye düşünürsünüz? Hedefleriniz neler?
Düşüncelerinizin sizi en az şekilde rahatsız etmesi için zihninizi yönlendirecek aktiviteler bulabilirsiniz. Kitap okumak, farklı hobiler edinmek ,elişi gerektiren, zihin gerektiren hobiler de bulunmak düşüncelerinizi bir nebze olsun başka bir yere aktarmaya yardımcı olabilir.
Stres anında yada kötü bir şey olacağını düşündüğünüzde 4-4-4 nefes tekniğini kullanabilirsiniz. Oldukça kolay ve yararlı bir egzersizdir. 4 saniye boyunca derin bir nefes almanız, nefesinizi 4 saniye tutmanız ve ardından bu nefesi 4 saniye de geri vermeniz gerekmekte. Başlarda yararlı olmuyor gibi hissedebilirsiniz ama zamanla yararlı olduğunu göreceksiniz bu nedenle lütfen tekniği kullanmayı bırakmayın.
Stres anında aklınıza gelen ilk düşünce ne oluyor? En kötü ne olabilir? Örneğin en kötü senaryoda bir birisi ile konuşurken çok kaygılandığınızı ve bu nedenle bayılacak gibi hissettiğinizi düşünelim. Peki öncesinde hiç böyle bir durum yaşadınız mı? yaşama olasılığınız nedir? bunları düşündükten sonra alternatif gerçekçi ve olumlu cümleler düşünmenizi ve kendinize tekrar etmenizi isteyeceğim. Örneğin ''Birisi ile konuşurken çok kaygılanıyorum, bayılacak gibi hissediyorum ama öncesinde hiç başıma gelmedi. Bu zihnimin bir yanıltması'' gibi bir cümle kurarak kendinize tekrar edebilirsiniz.
Süreç yorucu ve zaman isteyebilir. Başarabileceğinize inanmalısınız.
Kafanıza takılan veya sormak istediğiniz sorular olursa tekrar sorabilirsiniz.
Sevgiler,
Psk. Şimal Aleyna Hız
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
Yardımınız için teşekkür ederim. Sorduğunuz sorular için başarısızlık,benim için öğrenememek,hedeflerime ve hayallerime ulaşamamak demek. Başarısız olursam hedeflerime bir geri adım uzaklaşırım gibi geliyor. Başarılı olmak benim için tam tersi hayallerime ve hedeflerime bir adım daha yakın olmak,bunu bir motivasyon kaynağı olarak düşünmek ve çok daha iyilerini yapabilmek anlamına geliyor. Örneğin akademik alanda çok iyi bir tutum sergilersem başarılı oldum diye düşünürüm. Hedeflerimden biri akademik alanda daima iyi olmak ve buna bağlı gelecekte iyi bir meslek sahibi olmak. Sizce başarı hakkında takındığım bu düşünceler psikolojik olarak sağlıklı mı?
26 Kasım 2024 14:47Psk. Şimal Aleyna Hız
Tekrar merhaba, bu düşünceler içerisinde olmanız oldukça normal ve anlaşılır bir durum. Yalnızca başarının içinde küçükte olsa ufak başarısızlıklar olduğunu unutmayın. Başaramamaktan korkmayın. Hedeflerinize ulaşmak için tabi ki çabalayın, çalışın. Farz edin ki yakın bir arkadaşınız tıp okumak istiyor. Sınava kadar düzenli çalışıyor ancak sınavdan istediği puanı alamıyor. Başta bu başarısızlık olarak görünebilir. Ancak arkadaşınızın sınavda yaptığı soru yanlışları üzerine daha çok çalışıp, sınav stresini deneyimleyip, yaptığı hatalardan ders çıkardığını düşünün. Bir sonraki sınavda hatalarının üzerine çalıştığı için daha iyi sonuç alıyor ve istediği bölümü ve okulu kazanabiliyor. Yani aslında hedefine ulaşmış oluyor. Bazen bazı hatalar veya başarısızlık olarak görünen durumlar ilerleyen süreçlerde bizi hedeflerimize ulaştıracak olan önemli birkaç durum olabilir. Hata yapmaktan korkmayın. Ama hatalarınızdan ders çıkarmayı da unutmayın. Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmiş ve yararlı olmuşumdur. :)
29 Kasım 2024 21:15