Eğitim

KPSS Çalışırken Odaklanma Sorunu

Gizli Kullanıcı28 Nisan 2024 20:37

Merhabalar kpss hazırlanıyorum ders çalışırken aklım hep farklı şeylere odaklanıyor soruyu okurken başka şeyler düşünüyorum ama ikisini aynı anda yapıyorum acaba bana daha fazla odaklanabileceğim bi öneride bulunabilir misiniz? Çok çabuk kafam dağılıyor ne yapabileceğimi artık bende bilmiyorum lütfen beni bu durumdan kurtarın.

Bu soru 28 Nisan 2024 21:45 tarihinde Psikolog Eslem Yılmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Odaklanma sorunu yaşamak, özellikle sınav hazırlığı gibi yoğun bir süreçte oldukça yaygın bir durumdur.


Odaklanma becerilerinizi geliştirmek için önerebileceğim adımlar:


1- Zihinsel Mola Tekniği: 25 dakika boyunca kesintisiz çalıştıktan sonra 5 dakikalık bir mola verin. Bu süreç, beynin daha verimli çalışmasına ve uzun süreli odaklanmayı sağlamaya yardımcı olabilir.


2- Çalışma Ortamınızı Düzenleyin: Dikkatinizin dağılmasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için çalışma ortamınızı düzenleyin. Sessiz bir ortam, düzenli bir masa ve gereksiz eşyaların olmaması odaklanmanızı artırabilir.


3- Hedef Belirleme: Çalışma oturumlarına başlamadan önce hedefler belirleyin. Bu hedeflere odaklanarak çalışmak, dikkatinizin dağılmasını önleyebilir.


4- Tek Görev Yapma: Birden fazla şeyle aynı anda uğraşmak, dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Tek bir görev üzerine odaklanmaya çalışın.


5- Meditasyon ve Derin Nefes Almak: Meditasyon ve derin nefes almak, stresi azaltabilir ve zihni sakinleştirerek odaklanmayı artırabilir.


6- Egzersiz Yapmak: Düzenli egzersiz, zihinsel netliği artırabilir ve odaklanma becerilerinizi güçlendirebilir.


7- Beslenme: Dengeli ve sağlıklı beslenmek, beyin fonksiyonları için önemlidir. Odaklanmanızı artırmak için beslenmenize dikkat etmelisiniz.


8- Teknolojiyi Kontrol Et:Telefon ve bilgisayar gibi teknolojik cihazlar dikkat dağıtıcı olabilir. Çalışırken bu cihazları sessize alabilir veya uzak tutabilirsiniz.


Bu yöntemleri deneyerek odaklanma becerilerini geliştirebilir ve daha verimli bir şekilde ders çalışabilirsiniz. Eğer sorun devam ederse bir uzmana danışmanız faydalı olabilir.


Psk. Eslem Yılmaz

Cevaplanmış benzer sorular

Eğitim

Disleksi ve dikkat eksikliği mi var bende?

Çocukken yalnız bir çocuktum okul zamanı gelince anaokuluna başladı hatırladım kadarıyla en keyifli iyi sayılabilecek günlerdi ama sonra ilkokul birinci sınıf başladı benim hayal ettiğim gibi gitmedi hayallerim yıkıldı okuma da güçlük yazm da güçlük matematikte güçlük yaşadım ben de herkes gibi yapmak istiyordum ama bir neden dolayı yapamıyordum öğretmen kötü davrandı başka okula kaydımı aldırdık zaman geçti ben yine zorlandım bir sorun var diye anneme söylediler meğersem ben hem disleksi hem de dikkat eksikliği varmış ama çok değil akranlarım bile fark ettiler benle uğraştılar kimse destek olmadı babam dünyadan haber annem beni kusurlu gördü görmedim zaman geçti ortaokulla gidince kendimi biraz çözdüm yapmaya çalıştım ama temel yoktu aradan zaman geçti liseye geçtim lise özel okuldu zengin okullu değil okulda herkes birbirine alıştı bir tek ben alışamadım sanki her taraf aydınlıktı bi an da karanlık basınca gerçekleri görmek zorunda kaldım onlar kaynaşmışlardı ve sıra bana gelmişti akranlar benimle uğraşıyordu ama bu sefer farklıydı çünkü öğretmenlerde bana iyi davranmıyordu okuldan eve gelince ağlardım hem de çok kaşım duruş bozukluğum yanlış telaffuz solak olmam gibi şeyler en sonunda ben onların dediği gibi biriyim demeye başladım yıprattı beni sonun da okul bitti ama gel bana sor nasıl bitti bana hep derler ki sen farklısın anlamazdım kafam silmişim tam nasıl öğrendim bilmiyorum annem az çok normal davranmamış olmamdan şüphelenmiş söylememiş o zaman ruh sağlığına götürünce anlamış çok üzülmüş şuan da f harfini söylemiyorum disleksi ya da dikkat eksikliğinden olabilirmi yetişkin disleksi varmı

Eğitim

Psikolojiye takmış, yks için 2. Mezun senesinde olan birine öz denetim hakkında tavsiyeniz ne olurdu?

Psikoloji okumaya çok takmış durumdayım. Fakat yks senemde 2. Mezunumdayım. Daha çok yks odaklı olmam gerekirken psikoloji hakkındaki merakıma yenik düşüyorum. Kendimi geliştirmem gerekiyor gibi düşüncelere dalıp kendimi kitaplar okurken makaleler arasında gezerken buluyorum. Asıl odaklanmam gereken konuya odaklanamıyorum. Aslında kaçıyorum çünkü üniversiteye gitmekten korkuyorum. Ailemden ayrılmak benim için çok zor, tıpkı bir bebek gibi onlara muhtaç hissediyorum. Ailem beni sorumluluklarla değil bizzat yöneterek büyüttüler. Elim kolum bana ait değilmiş, o üniversiteye kendim gidemezmiş gibi hissediyorum. Ayriyetten çok mükemmelliyetçi bir insanım. Başarı hakkında da birçok kaygım var. Başarısızlık benim için terk edilme korkusuyla, eziklikle, harika olmamakla bezenmiş durumda. Üstelik 2 senedir hiç sıkı çalışamıyorum, sınav anında da kendimi yapamazken buluyorum. Resmen beynim çalışmama engel oluyor ve işte o başarısızlık ayağıma geliyor. Kendime dair bir öz denetime nasıl sahip olacağımı nasıl onlardan ayrılacağımı bilmiyorum. . Ailem güncel olarakta bana güven duymuyor, sorumluluk almam gereken konularda sorumluluk alamıyorum ki pratik yapabileyim. 3 yıldır kendi sorunumu kendim çözmek için psikolojiye sarılıyorum, aldığım tek sorumluluk da bu olsa gerek. .. Bulamadım. Kendi kendimi sabote ediyorum, artık araştırma bahanesi ile çalışmıyor başarısızlığı kendi ayaklarıma getiriyorum. Kendime sorabileceğim bazı soruları düşünüyorum, (sorunlarımı çözmek için) Onları da bulamıyorum. Peki ne yapacağım ben? Sorumluluk almaktan korkar hale gelmişken, sorumluluk almanın o kadar kötü birşey olmadığını söyleyerek kendimi mi avutacağım?Yada zaten sınav için başarısız olmuşken "bak o kadar kötü değilmiş" mi diyeceğim kendime?Sevilmek için, terk edilmemek için, başkaları için çalışıyorum adeta, kendim için çalışmazken "bu sefer olacak" diye nasıl söyleyeceğim kendime?Deniyorum ama yapamıyorum. Artık hayallerim ve kendi hayatımı kurabilmem için bir yardıma ihtiyacım var. Bu yazı da hayatımda aldığım 2. Sorumluluk olabilir. . Peki ben ne yapacağım? Öz denetim hakkında kendimi geliştirmem gerektiği aşikar. En azından sınav anına kadar kendimi nasıl çalışmaya zorlayacağım? tavsiyelerinize ihtiyacım var. .