Bir şeyleri ertelemekten nasıl kurtulabilirim?
Her şeyi erteliyorum düzenli bir program yapıyorum yaparım ya acalesimi var diyerek erteliyorum sürekli bişeyleri ve bunlar birikiyor biriktikçe strese giriyorum bağırsaklarımda hareketlilik ve vücuduma yansıyor saçlarım dökülüyor sivilcelerim artıyor hormonal dengesizlikler yaşayabiliyorum uyanmayı bile erteliyorum hatta erken uyanacağım dediğimde daha geç uyanıyorum, 5 htp gibi vitamin takviyesimi kullanmalıyım omega3 ve d vitamini kullanıyorum düzenli ,yani yapmam gerekenler neler nasıl bu durumun önüne geçerim hayatım düzene girsin günüm verimli geçsin istiyorum erken uyanmak sabahları uyandığımda sersem hissediyorum gün boyu beynim bulakın belli bir uyku düzenim yok bitkisel yöntemler denemedim olmadı yastığa kafamı koyduğumda uyuyamıyorum vicdan azabıda yaşıyorum günümü değerlendireneyip boş geçirdiğim için nasıl önğne geçeceğim bu durumun
Bu soru 14 Ocak 2025 14:40 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Yaşadığınız durumun, birçok kişinin hayatını etkileyen yaygın bir alışkanlık olduğunu bilmelisiniz. Ancak bu durumun sıklığı ve hayatınızı etkileme düzeyi önemlidir. Uzun vadede sizi zora sokabilir, strese, sağlık sorunlarına veya tatminsizlik hissine yol açabilir. Şimdi bu döngüyü kırmak için neler yapabileceğinize birlikte bakalım istiyorum.
Öncelikle, ertelemenin sebeplerine bakmalıyız. Ertelemenin genellikle temel nedenleri şunlardır:
-Görev gözünüzde büyüyordur: Yapılması gereken iş zor veya karmaşık görünür.
-Mükemmeliyetçilik: Kusursuz yapamayacağınızı düşündüğünüz için başlamaktan kaçınırsınız.
-Motivasyon eksikliği: Yapacağınız şey size sıkıcı veya anlamsız gelebilir.
Kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
Bu işi neden yapmaktan kaçınıyor olabilirim?
Bu işi yaparken beni en çok zorlayan veya endişelendiren şey nedir?
Yapmam gereken bu iş gözümde neden büyüyor?
Bu işin mükemmel olması gerektiğine mi inanıyorum?
Kendi erteleme nedeninizi fark ettiğinizde çözüm üretmek daha kolay olacaktır.
Güne en zor işle başlamak, günün geri kalanı daha kolay geçirir.(Mark Twain)
Sabah saatlerinizi en önemli işe ayırın ve önce o işi bitirmeyi amaçlayın.
Kendinize şu soruyu sorun: “Bugün sadece tek bir şey yapabilsem, bu ne olurdu?” Öncelikli görevinizi belirleyip hemen onu yapmaya girişebilirsiniz.
Yapmanız gereken iş çok büyük görünüyorsa, kendinizi yalnızca “5 dakika ” o işle uğraşmaya zorlayın. Genellikle başladıktan sonra devam etmek daha kolay olur. Eğer probleminiz bir işe başlamayamamak ise, 5 dakika zaman tutun ve başlama işini tamamlamış olun. Sonrasında devam etmek için vaktiniz olacak.
Odanızı tamamen toplamak şu an işinizse, sadece tek bir ‘çekmeceyi’ düzenleyerek işe başlayın. İşleri bölerek yapmak da sizi motive edebilir.
25 dakika çalışıp 5 dakika ara vermek de diğer bir tekniktir. Bu kısa süreli uygulama, büyük işleri daha kolay hale getirir.
Süreyi bir alarm veya zamanlayıcı ile tutabilirsiniz bu da zihinsel yorgunluğu azaltır.
Mükemmel olma düşüncesi sizi durduran şey ise, “Başlamak bitirmenin yarısıdır” ilkesini hatırlamak faydalı olabilir
Bir iş, %100 değil, %70 tamamlanmış dahi olsa bir ilerlemedir. Kendinizi bir işin sonucundan çok gösterdiğiniz çaba için takdir etmeniz önemlidir.
Erteleme çoğu zaman düşük enerjiyle de ilişkili olabiliyor.
Bir uyku düzeni edinmeniz her anlamda önemlidir.
Her gün aynı saatte yatmaya ve kalkmaya çalışmak düzen sağlar. Uyumadan en az 1 saat önce telefon/televizyondan uzak durmayı deneyin. Yatmadan önce gevşeme teknikleri uygulayabilirsiniz. Derin nefes alma veya hafif germe hareketleri yapmak, uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Erteleme nedeniyle suçluluk duygusu yaşıyor olabilirsiniz, ama bu sizi daha çok yorabilir ve döngü içinde olmanızı sağlayabilir.
Bu nedenle kendinizle şu şekilde konuşmaya çalışın: “Bugün her şeyi yapamasam bile bir şey yaptım ve bu da bir ilerlemedir.”
Vitamin takviyelerinizi zaten kullanıyorsunuz, doktorun söylediği dozlarla kullanabilirsiniz. Doğru beslenme, uyku düzeni ve hareket etme gibi şeyleri de önemseyin, doğal bir serotonin etkisi ile destekler.
Vitaminler ve düzenli bir yaşam ile aynı zamanda bir psikologdan destek almayı da düşünebilirsiniz. Bu yaşamış olduğunuz duruma daha detaylı çözüm yolları ve nedenlerini analiz etmek için etkili olacaktır.
Bu bir süreç, sevgili danışanım. Zaman alabilir ancak küçük değişiklikler yapmakla başlayın. Kendinize karşı nazik davranmayı asla unutmayınız. Anlayışlı bir tutumda kendinize izin vermelisiniz. Adım adım ilerleyerek bu durumu düzeltmek mümkün olabilir. Sağlıklı günler dilerim…
Sevgiyle,
Psikolog İrem Bor