İş Hayatı

Dedikodu yapıyorum olaylar başıma patlıyor

Gizli Kullanıcı6 Ağustos 2024 12:02

Merhaba, ben hemşireyim

klinikte çalışıyorum.İş arkadaşlarıma çok güvenip özel durumlarımı paylaşıyorum.

Dedikodu yapıyorum, onların yorumlarına katılıyorum.

fakat olaylar en sonda benim başıma patlıyor.

Beni çabuk dolduruşa getirdiklerini görüyorum.

İyi niyetli görünüp iyi niyetli olmadıklarını seziyorum

dedikodu sürekli yapıyorlar

bende onların oyununa düşünüyorum

ben sonradan servise dahil olduğum için beni kolayla eleştiriyorlar ve Şuan hedef olarak beni gösteriyorlar

nereye çekerlerse oraya gittiğimi gördüm

kendimi korumak için ne yapabilirim

Bu soru 6 Ağustos 2024 22:32 tarihinde Psikolog Başak Alasya tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Burada kendinizle ilgili yapmış olduğunuz en büyük özeleştiri kolay güveniyor, yönlendiriliyor ve sonunda hayal kırıklığına uğruyor olmanız olarak anlıyorum umarım doğru anlamışımdır.


Bazen etrafımızdaki insanlarla sohbet ederken o kadar da samimi olmadığımız insanlara birden bütün özelimizi anlattığımızı fark ederiz fakat bunu durdurmak için artık çok geçtir çünkü zaten bu durumdan sonunda pişman oluruz. Bunu ilk olarak sosyal psikolojiyle açıklamak mümkün: grup aidiyeti. Kliniğe sonradan dahil olmuş olduğunuz için tahmin ediyorum ki siz gelene kadar birçok arkadaşlık ilişkisi kurulmuştur. Sonradan gelen kişi çoğunlukla kendini dışlanmış hissedebilir ve kendince gruba en hızlı şekilde nasıl dahil olabileceğini düşünür ve kimi zaman hızlandırılmış bir şekilde adapte olabilmek adına hızla güvenir fakat sonunda hayal kırıklığına uğraması muhtemeldir. Eğer bunu çok sık yaşıyorsanız yani her kurduğunuz ilişkide aynı problemle karşılaşıyorsanız bir nedeni daha olabilir: Kabul görme arzusu.


Kabul görme arzusu kişinin kendini sevdirmeye çalışması, onaylanma ihtiyacı ya da eleştiriye maruz kalmaktan kaçınması olarak açıklanabilir aslında. Eğer çocukluk döneminde kendimi ailemize kabul ettirebilmek için zorlandıysak, ne yaparsak yapalım bizi olduğumuz gibi sevdiklerine karşı ikna olamadıysak yetişkinlik döneminde insanlar tarafından sevilmek ve kabul edilmek için aslında bize çok da uygun olmayan davranışlar sergileyebilir ve zamanla bundan pişmanlık duyabiliriz. Aynı zamanda çocukluk döneminde kontrolcü bir aile tutumuyla yetiştiysek kolay yönlendiriliyor olma ihtimalimiz de oldukça yüksek.


Sizin için tavsiyem farkıdalık geliştirmiş olduğunuz işlevsiz ve olumsuz düşüncelerinizi bir kağıda yazıp gözden geçirmeniz. Kolay ikna olmak, hemen güvenmek yukarıda bahsetmiş olduğunuz durumları benim yaptığım gibi iki veya üç kelimelik söz öbekleri şeklinde bir kağıda yazın ve hemen yanına parantez için hangi bakım vereninize benzeyen özellik olduğunu yazabilirsiniz. Böylece hangi ebeveyninizle özdeşim kurduğunuz ya da çatışma içinde olduğunuzu görebilir ve bu durumu değiştirmek için ilk adımı atmış olabilirsiniz.


Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim...


Psk. Başak Alasya Kaya

Cevaplanmış benzer sorular