Eğitim

Ders çalışamıyorum

Gizli Kullanıcı11 Mart 2025 19:06

Bu sene sınav senem ders çalışmalıyım ders calismam gerektigin farkındayım. ama bir türlü baslayamiyorum. odevlerimi son gune bırakıyorum hep. zamanım yeterince var ders calismak icin soru cozmek icin ama asla oturup başlayamıyorum neden bilmiyourm artik gec kalmış gibi hissediyorum. kendime ödül koymayı kendmini motive etmeyide denedjm ama bir sonuc alamadim. sonuclarini da düşünüyorum ama buna rağmen asla oturamıyorum. ailem benden guzel bir sonuc bekliyor hem onlarin beklentilerini kırmamak ve basta kendi gelecegim olmak uzere calismaya başlamalıyım diye düşünüyorum bu durumda ne yapabilirim.

Bu soru 15 Mart 2025 12:43 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Paylaştıklarınızdan ders çalışmak istediğinizi bunun için kendinize ödüller koyduğunuzu, sonuçlarını düşünmek gibi çeşitli yollar denediğinizi ancak başına geçemediğinizi anlıyorum. Yaşadığınız duruma ve bu durumda neler yapabileceğinize birlikte bakalım.

Sınav senesi, birçok öğrenci için oldukça stresli ve endişe verici bir dönem olabilir. Bu süreçte başarılı olmak için yoğun bir çaba göstermek gerekiyor gibi görünse de, aslında bazen ilk adımı atmak en zor olanıdır. Sizin de bahsettiğiniz gibi, ders çalışmaya başlamakta zorlanıyor olmanız oldukça normal. Bu, birçok öğrencinin yaşadığı bir durum ve yalnız değilsiniz. Burada belki de ilk yapmanız gereken bir motivasyonun gelmesini beklemeden dersin başına geçmeniz olacak. Bazen başladığımız işi yaptıkça şevk alırız ve devamını getiririz. Başarı her zaman yüksek motivasyonla gelmez. Başarının en temel gereksinimi disiplindir.

Bu noktada ders çalışmanın başına geçmenizi sağlayacak bazı önerilerde bulunabilirim.

İlk yapmanız gereken sürecin her adımında kendinize karşı nazik olmanız ve başaracağınıza inanmanız olacak.

Bu noktada amaç ve motivasyonunuzu belirleyerek etkili bir adım atabilirsiniz. "Neden ders çalışmalıyım?"

"Bu konu benim için neden önemli?" "Sınavı geçmek" yerine "Bu dersi öğrenirsem gelecekte bana nasıl katkı sağlar?" gibi daha uzun vadeli düşünün. Eğer motive olmakta zorlanıyorsanız, çalışacağınız konuyla ilgili ilginç bilgiler veya gerçek hayattaki kullanım alanlarını araştırabilirsiniz.

İkinci olarak çalışma ortamınızı rahat ve konforlu bir hale getirebilir, çalışma ortamınızı değiştirebilirsiniz. Bu noktada dikkatinizi dağıtan şeyleri (telefon, sosyal medya, dağınıklık) ortadan kaldırabilirsiniz. Konforlu ve sizi motive eden bir ortam yaratabilirsiniz (iyi aydınlatılmış bir masa, rahat bir sandalye, belki loş bir ışık veya hafif müzik). Ara sıra ortam değiştirerek (kütüphane, kafe, farklı bir oda) çalışabilirsiniz.

Küçük başlangıçlar yaparak motivasyonunuzun artmasını sağlayabilirsiniz. Ders çalışmak gözünüzde büyüyorsa, sadece 5 dakika çalışmayı deneyin. Genellikle başladığında devam etmek kolaylaşır. Küçük bir adımla başlamak, beyne "Ben bunu yapabiliyorum!" mesajı verir.

Süreci eğlenceli hale getirmeniz de ders çalışma sürecinizi olumlu anlamda etkileyecektir. Örneğin renkli notlar alın, şemalar çizin, özet kartları hazırlayın. Sesli tekrar yaparak veya bir başkasına anlatıyormuş gibi çalışarak bilgiyi pekiştirin. Çalışmayı bir oyun haline getirin: Kendinize mini testler hazırlayın, süre tutarak yarış yapın, bilgi kartlarıyla kendini test edin.

Ödül sistemini bir de küçük hedefler sonrasında deneyebilirsiniz. Örneğin 40 dakika ders çalışma sonrası 10 dakika müzik dinleyin, 5 konu bitirdikten sonra sevdiğiniz bir şey izleyin.

Pomodoro tekniği de çok etkili bir ders çalışma yöntemidir. Bu teknikte 25 dakika ders+ 5 dakika mola vardır. Bu döngü dörde tamamlandığında ise 20- 30 dakikalık bir ödül molası vardır. Bu yöntem beynin odaklanmasını kolaylaştırır ve çalışmayı daha verimli hale getirir.

Ders çalışmayı alışkanlık haline getirin, ders çalışma günlük rutinleriniz arasına girsin. Her gün aynı saatlerde çalışmaya çalışın. Beynin belirli saatlerde ders çalışmaya alışırsa, isteksizlik azalır. Çalışmadan önce bir rutin oluşturun (örneğin: masayı toplamak, su içmek, kısa bir yürüyüş yapmak)

Son olarak çalıştıktan sonraki elde edeceğiniz başarıyı gözünüzde canlandırmanız, gelecekteki hedeflerinizi hatırlamanız sizi bu yolda aktif tutabilir.

Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.

Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular