Eğitim

Ders çalışamıyorum ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı10 Temmuz 2024 19:10

ders çalışmayı, yeni şeyler öğrenmeyi çok seven biriyim fakat telefon ve odam tüm hayatimi olusturuyor. Ne ders çalışabiliyor, ne de odamdan çıkabiliyorum. Tek yaptığım şey dizi izlemek. Bazen delice ders çalışmak istiyor fakat yine de çalışamıyorum çünkü dizi izlemekten sıkılmış olsam bile bırakamıyorum, dizilerle adeta bütünleşmiş gibiyim Çünkü kendimi iyi ve ait hissettiğim tek yer orası. Telefonu başka şeyler için için kullanmayı denesem de ya dizi izliyorum ya da tiktokta dolaşıyorum. Çalışıpta başarısız olmaktan çok korkuyorum. Eğer denemezsem kendimi avutabiliyorum fakat deneyipte Başarısız olursam hayatım cehenneme dönüyor, kendimi suçlamadan duramıyorum.

Bu soru 12 Temmuz 2024 18:16 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Yaşantımızda zaman zaman motivasyon düşüklüğü, sorumluluklarımızda başarısız olma korkusu, kendi davranışlarımıza karşı mükemmeliyetçi olma eğilimi, zamanı doğru kullanamama endişesi ve dikkat dağıtıcı faktörlerin –sıklıkla sosyal medya kullanımı, sosyalleşme, bilgisayar oyunları- yer almasından kaynaklı sıklıkla ertelemeye eğilim gösteririz.

Ders çalışmanızı engelleyen, ertelemeyi tetikleyen olumsuz düşünceleriniz vardır. Erteleme davranışı tek başına gerçekleşen bir eylem değildir. Erteleme davranışı olumsuz bir durum da değildir. Ancak erteleme davranışımıza eşlik eden, olumuz hale getiren olumsuz düşünceler vardır. Mesela, sınavdan düşük not alacağınızı başarısız olduğunuzu düşünüyorsunuz ve bu yüzden kaygılanıyorsunuz. Kaygılandığınız için ders çalışmaktan kaçınıyorsunuz ve ders çalışma davranışınızı erteliyorsunuz. Başarısız olacağınızı düşünmeniz erteleme davranışınızı tetiklemiş oldu.

Ders çalışmayı her ne kadar sevseniz de bu eylemi gerçekleştirmekte zorlanıyorsunuz. Bu durumda olumuz düşüncelerinizi fark etmek, tanımlamanız size başa çıkma becerilerinizi oluşturmanız için yol gösterebilir. Düşüncelerinizi tanımladıkça, gerçekçi bakış açısıyla değerlendirdiğinizde değişim gösterecektir. Düşünceleriniz değiştikçe davranışlarınızda aynı oranda değişim gösterecektir.

Düşüncelerinizi gözlemlediğiniz bir duygu durum kaydı tutabilirsiniz. Anlattığınız örnek üzerinden birlikte değerlendirelim.

Duygu: Endişe, kaygı, korku

Düşünce: Ders çalışmama rağmen başarısız olursam hayatım cehenneme döner.

Davranış: Ders çalışmayı ertelemek, sosyal medyada uzun süre vakit geçirmek

-Ders çalıştığınızda başarısız olabileceğinizi düşündüren nedir?

-Ders çalıştığınızda başarısız olma ihtimalinizi düşündüren kanıtlarınız var mı? Varsa bunlar neler?

-Eskiden ders çalışmakla ilgili ya da başarısızlık düşüncenizle ilişkili hatırladığınız en eski deneyiminiz neydi?

-Nasıl başa çıkmıştınız?

-Başarısız olursanız en kötü ne olur?

-Oluşabilecek en kötü senaryonun gerçekleşme ihtimali nedir sizce?

Bunun gibi sorularla kendi düşüncelerinizi gözlemleyebilir, gerçekçi bakmayı deneyebilirsiniz.

Ders çalışmayı ertelemek yerine ders çalışma eylemini küçük parçalara bölerek uygulayabilirsiniz. İlk olarak bu hafta çalışacağınız konuları belirleyebilirsiniz. Ertesi gün çalışma saatlerini belirleyip ilk çalışma saatini yapabilirsiniz. Unutmayın ki küçük hedeflerle büyük hedefe sağlam bir şekilde varırsınız. Yaptığınız her küçük hedef için kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Mesela kırk beş dakika ders çalıştığınızda on beş dakika sosyal medyaya girme ödülünü hak edip kullanabilirsiniz. Ödül sistemiyle çalıştığınızda motivasyonunuz da artacaktır.

Sevgili danışan süreç içerisinde erteleme davranışınızla baş çıkamadığınızı düşünüyorsanız psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgilerle.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

alinti

Ertelemiyorum, sadece istemediğim için yapamıyorum yanlış konu üzerinden açıklama yapildi

Yorumlar

pskpinarozdemir

Sevgili danışan, İstemediğinize yönelik tutumunuzun erteleme davranışına sebep olabilir kapsamında değerlendirilerek size bir bakış açısı sunarak cevaplamaya çalıştım. Sürecinizi bir soru üzerinden yorumlamak, değerlendirmek her zaman kesin doğru cevapları verebileceğimiz anlamına gelmemektedir. Anlattığınız sınırlı konu çerçevesinde değerlendirdiğimde size karşılık gelmemiş olabilir. Bu çok anlaşılır ve beklenen bir durumdur. Bu süreçte yaşadıklarınızı veya probleminizi daha iyi aktarmak için yaşadığınız sıkıntınızı daha derinlemesine detaylı değerlendirmek ve çözüm yolları oluşturmak, başa çıkabilmek için online ya da yüz yüze olarak terapi eşliğinde psikolog ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Sevgilerle..