Ders çalışma düzeni nasıl kazanılır
Merhaba ben 11.sınıfım ve önümüzdeki yaz sınava girecem ve hemşirelik istiyorum yani çok yüksek bir net istemiyor ama yinede benim için yüksek bir net gerekiyor ve asla ders çalışamıyorum istesemde ya yorgun yada isteksiz oluyorum hiç temelinde yok nasıl çalışmam lazım yada bu istek nasıl gelir çünkü bir an önce bitirip üniversite okumam istiyorum ve ders çalışma isteği sıfır yani hiç yok ama hemşireliği çok istiyorum ne yapmalıyımmm
Bu soru 8 Mart 2025 14:25 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.
Paylaştıklarınızdan hemşirelik bölümünü istediğinizi ancak bu bölümü kazanmak için gireceğiniz sınava yönelik isteğinizin ve şu anlık yeterli donanımınızın olmadığını anlıyorum.
Sınava hazırlanmaya yönelik isteğinizin artması ve düzenli planlı çalışmanız için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.
İlk olarak ders çalışma düzeniniz üzerine konuşalım.
Sevgili danışan görüyorum ki bu yolda en önemli adımı gerçekleştirmişsiniz. Bu ise hedefinizi belirlemiş olmanız. Belirlenen hedef net ve ulaşılabilir olmalıdır. Hemşirelik bölümü için çok yüksek bir net yapmanız gerekmediğini ancak sizin için yüksek olduğunu belirtmişsiniz. Bu noktada hedefinizi ulaşmanız için nerede olduğunuzu, nereye ulaşmanız gerektiğini ve ne kadar zamanınız olduğunu belirleyip bu plan doğrultusunda ilerlemeniz önemli bir adım olacaktır. Hedefiniz doğrultusunda çalışmanız gereken konuları günlük ve haftalık planlar kapsamında parçalara bölebilirsiniz. Örneğin "Bu hafta ikinci üniteyi bitireceğim." "Bugün ikinci ünitedeki x konusuyla ilgili 100 soru çözeceğim." gibi
Günlük planlarınızı günlük aktivitelerinizi de içerecek şekilde iki saatlik periyotlarla bir tablo üzerinden, haftalık planlarınızı da haftanın günlerini içeren bir tablo üzerinden takip edebilirsiniz.
Bu süreçte akademik ajandadan da faydalanabilirsiniz.
Ders çalışırken pomodoro tekniğinden faydalanmanız verimliliğinizi artıracaktır. Bu teknikte 25 dakika ders + 5 dakika mola vardır. Bu döngü dörde tamamlandığında ise 20- 30 dakikalık bir ödül molası vardır.
Ders çalışma ortamınızın sessiz, dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış olması (telefon bildirimlerinizi kapatmanız, masanızın sade olması vs.) ve ders çalışma masanızı sadece ders çalışmak için kullanmanız ders verimliliğinizi olumlu anlamda etkileyecektir.
Bu süreçte en iyi nasıl öğrendiğinizi de tespit etmeniz gerekiyor. En iyi dinleyerek mi, görsel uyarıcılarla mı, çevrenize astığınız hatırlatıcılarla mı, yazarak mı öğreniyorsunuz? Bunun üzerine giderek verimliliğinizi artırabilirsiniz.
İkinci olarak ders çalışma isteğiniz üzerine konuşmak isterim.
Ders çalışma isteğinizi artırmaya yönelik ilk adım motivasyon kaynağınızı bulmanız olacak.
"Neden çalışmam lazım?" "Ne için çalışıyorum?" "Hayallerim neler?" diye sorarak motivasyon kaynağınızı bulabilirsiniz. Örneğin "Hemşire olmak için çalışıyorum. Hemşire olduğumda hayatım boyunca yapıp kazanç sağlayabileceğim saygıdeğer bir mesleğim olacak. Birkaç yıl dişimi sıkıp çalışmama değer." gibi
Tüm bu süreçte bedeninize ve ruhunuza iyi bakmanız, günlük yeterli uykuyu alıyor olmanız, sağlıklı besinler tüketiyor olmanız, spor yapmanız, haftanın bir günü sinemaya gitmek gibi bir aktivite ile kendinizi ödüllendirmeniz sürecin sağlıklı ilerlemesini besleyecektir.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.
Değerlendirilmesini istediklerinizi bizlere her zaman sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen